Ταϊβάν: Μήνυμα στο Πεκίνο «να σεβαστεί τα αποτελέσματα των εκλογών»

Ταϊβάν: Μήνυμα στο Πεκίνο «να σεβαστεί τα αποτελέσματα των εκλογών»

Η Ταϊβάν κάλεσε σήμερα την ηγεσία της Κίνας «να σεβαστεί τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών» που κέρδισε χθες Σάββατο ο Λάι Τσινγκ-τε, ο οποίος υποσχέθηκε να προστατεύσει τη νήσο από «τις απειλές και τους εκφοβισμούς» του Πεκίνου.

«Το υπουργείο Εξωτερικών καλεί τις αρχές του Πεκίνου να σεβαστούν τα αποτελέσματα των εκλογών, να αποδεχθούν την πραγματικότητα και να σταματήσουν να καταπιέζουν την Ταϊβάν», αναφέρει η ανακοίνωση του ταϊβανέζικου υπουργείου.

Ο Λάι Τσινγκ-τε, ο οποίος κέρδισε προεδρικές εκλογές στην Ταϊβάν, χαιρέτισε μπροστά σε υποστηρικτές του «ένα νέο κεφάλαιο στη δημοκρατία» του νησιού, παρά τις απειλές του Πεκίνου που διεκδικεί την κυριαρχία του.

«Θέλω να ευχαριστήσω το λαό της Ταϊβάν επειδή έγραψε ένα νέο κεφάλαιο στη δημοκρατία μας», δήλωσε σε ομιλία του μετά τη νίκη, καθώς «λέμε στη διεθνή κοινότητα πως ανάμεσα στη δημοκρατία και τον αυταρχισμό, θα είμαστε με την πλευρά της δημοκρατίας».

Ο Λάι τόνισε πως ο πληθυσμός «αντιστάθηκε με επιτυχία στις προσπάθειες εξωτερικών δυνάμεων να επηρεάσουν αυτές τις εκλογές», σε μια συγκαλυμμένη αναφορά στην Κίνα, η οποία τον είχε αποδοκιμάσει και χαρακτηρίσει «σοβαρό κίνδυνο» εξαιτίας των θέσεών του υπέρ της ανεξαρτησίας της Ταϊβάν.

«Χάρη στη δράση μας, ο λαός της Ταϊβάν αντιστάθηκε με επιτυχία στις προσπάθειες εξωτερικών δυνάμεων να επηρεάσουν αυτές τις εκλογές», δήλωσε απευθυνόμενος στους οπαδούς του, υπογραμμίζοντας πως «είμαστε πεπεισμένοι ότι μόνο ο ταϊβανικός λαός έχει το δικαίωμα να επιλέξει τον πρόεδρό του».

Ο Λάι υποσχέθηκε ακόμα να «προστατεύσει την Ταϊβάν από τις απειλές και τους εκφοβισμούς της Κίνας».

«Είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε την Ταϊβάν από τις συνεχείς απειλές και τους συνεχείς εκφοβισμούς της Κίνας», δήλωσε ενώ υποσχέθηκε εντούτοις ότι θα «συνεχισθούν οι ανταλλαγές και η συνεργασία με την Κίνα», επαναλαμβάνοντας την επιθυμία του για συνομιλίες «βασισμένες στην αξιοπρέπεια και την ισότητα».

Σημειώνεται ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν υποστηρίζουν την ανεξαρτησία της Ταϊβάν μετά την εκλογή του Λάι Τσινγκ-τε, στις προεδρικές εκλογές στην Ταϊβάν.

Ο Λάι Τσινγκ-τε προέρχεται από ένα κόμμα που τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας από την Κίνα.

«Δεν υποστηρίζουμε την ανεξαρτησία», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο.

Οι ΗΠΑ δεν αναγνωρίζουν την Ταϊβάν ως κράτος και θεωρούν τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας ως τη μόνη νόμιμη κυβέρνηση. Ωστόσο, οι ΗΠΑ χορηγούν στην Ταϊβάν σημαντική στρατιωτική βοήθεια.

 

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ