Εκτός ελέγχου φωτιές στο Τέξας-Απόκοσμες εικόνες, σεληνιακό τοπίο με δεκάδες καμένα σπίτια, μία νεκρή [βίντεο]

Εκτός ελέγχου φωτιές στο Τέξας-Απόκοσμες εικόνες, σεληνιακό τοπίο με δεκάδες καμένα σπίτια, μία νεκρή [βίντεο]

Πύρινα μέτωπα μαίνονται στο Πάνχαντλ στο βόρειο Τέξας, συμπεριλαμβανομένυ και ενός που εξελίχθηκε σε μια από τις μεγαλύτερες πυρκαγιές στην ιστορία της πολιτείας, καθώς οι φλόγες κινούνταν με ανησυχητική ταχύτητα και μαύρισαν το τοπίο σε μια τεράστια έκταση από μικρές πόλεις και αγροκτήματα βοοειδών.

Μια 83χρονη από την κωμόπολη Στίνετ είναι το μόνο μέχρι στιγμής επιβεβαιωμένο θύμα των πυρκαγιών, που απείλησαν κάποια στιγμή και τη μονάδα παραγωγής πυρηνικών όπλων Pantex, αλλά οι Αρχές δεν έχουν διενεργήσει ακόμη εκτεταμένη έρευνα για θύματα και προειδοποίησαν ότι οι καταστροφές είναι μεγάλες σε κάποιες κοινότητες.

Η μεγαλύτερη από τις πυρκαγιές επεκτάθηκε σε περισσότερα από 3.370 τετραγωνικά χιλιόμετρα και πέρασε σε περιοχές της γειτονικής Οκλαχόμα. Το πύρινο μέτωπο τώρα είναι μεγαλύτερο από την πολιτεία του Ρόουντ Άιλαντ και η δασική υπηρεσία του Τέξας είπε ότι οι φλόγες έχουν περιοριστεί μόνον κατά περίπου 3% .

«Δεν πίστευα ότι θα ξεφύγουμε»

Η μεγαλύτερη πυρκαγιά που καταγράφηκε στην ιστορία του Τέξας ήταν εκείνη στο Ανατολικό Αμαρίλο το 2006, όταν έκανε στάχτη περίπου 3.630 τετραγωνικά χιλιόμετρα και προκάλεσε τον θάνατο 13 ανθρώπων.

Ισχυροί άνεμοι τροφοδοτούν τις πυρκαγιές, ενώ τεράστια σύννεφα καπνού μαύρισαν τον ουρανό σε όλη την αραιοκατοικημένη αυτή περιοχή του Τέξας περιοχή καθυστερώντας την εναέρια επιτήρηση των ζημιών σε ορισμένες περιοχές.

«Υπήρχε ένα σημείο όπου δεν μπορούσαμε να δούμε τίποτα», είπε ο 57χρονος Γκρεγκ Ντάουνι, περιγράφοντας πώς ξέφυγαν όταν οι φλόγες κύκλωσαν τη γειτονιά του. «Δεν πίστευα ότι θα ξεφύγουμε από αυτό».

«Σεληνιακό τοπίο» με δεκάδες σπίτια καμμένα

Η γυναίκα που πέθανε από τις πυρκαγιές στο Στίνετ, η Τζόις Μπλάνκενσιπ ήταν συνταξιούχος δασκάλα. Η σορός της βρέθηκε στο καμμένο σπίτι της.

Περίπου 40 κτίρια έγιναν στάχτη κοντά στην κωμόπολη Κανέιντιαν, εκατοντάδες αγελάδες αποτεφρώθηκαν, τα κουφάρια τους κείτονται στα χωράφια.

«Είναι σαν σεληνιακό τοπίο, όλα χάθηκαν», δήλωσε ο Μπιλ Κένταλ, της υπηρεσίας Διαχείρισης Εκτάκτων Καταστάσεων της κομητείας Χέμφιλ του Τέξας.

«Χάθηκαν 38χρόνια αναμνήσεων. Δύο από τα παιδιά μου παντρεύτηκαν εδώ», είπε η Τρέσια Ράνκιν, που βιντεοσκόπησε το σπίτι της να γίνεται παρανάλωμα του πυρός.

Ανάλογη εικόνα καταστροφής και στην κωμόπολη Φριτς βόρεια του Αμαρίλο. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Τομ Ρέι, κάπου 40 με 50 σπίτια καταστράφηκαν από την πυρκαγιά στο νότιο άκρο του οικισμού των 2.200 κατοίκων.

Αγωνία για επέκταση της πύρινης λαίλαπας

Οι μετεωρολόγοι προβλέπουν πτώση της θερμοκρασίας σήμερα, λιγότερους ανέμους και πιθανώς βροχές αναπτερώνοντας τις ελπίδες των δυνάμεων της πυροσβεστικής που δίνουν μάχη με τις πυρκαγιές.

Αλλά το Σαββατοκύριακο μπορεί να επανέλθουν καιρικές συνθήκες που θα ευνοούν την εξάπλωση της πύρινης λαίλαπας με τις Αρχές να προειδοποιούν τους κατοίκους απειλούμενων περιοχών να είναι έτοιμοι να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους μόλις δοθεί το σχετικό σήμα.

 

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ