Τουρκία: Σταδιακή στροφή στην «ορθόδοξη» οικονομική πολιτική σηματοδοτεί ο Σιμσέκ

Τουρκία: Σταδιακή στροφή στην «ορθόδοξη» οικονομική πολιτική σηματοδοτεί ο Σιμσέκ

Ο υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας Μεχμέτ Σίμσεκ δήλωσε ότι θα λάβει σταδιακά βήματα προς την κατεύθυνση πιο συμβατικών οικονομικών πολιτικών, καθώς το έθνος προσπαθεί να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών.

Σύμφωνα με πηγές τις οποίες επικαλείται το Bloomberg, ο πρώην στρατηγικός αναλυτής της Merrill Lynch, ο Σισμέκ πραγματοποίησε συναντήσεις την περασμένη Παρασκευή με τραπεζίτες και επιχειρηματίες, στις οποίες δεσμεύτηκε ότι οι προσαρμογές θα γίνουν αργά ώστε να αποφευχθούν ανεπιθύμητες παρενέργειες. Οι ίδιες πηγές, οι οποίες δεν κατονομάζονται καθώς οι συνομιλίες ήταν ιδιωτικές, αναφέρουν ότι ο Τούρκος ΥΠΟΙΚ υπογράμμισε ότι οποιαδήποτε βήματα θα ληφθούν μετά την ανάλυση των πιθανών επιπτώσεών τους στην οικονομία και τους επιμέρους τομείς.

Το υπουργείο Οικονομικών της χώρας αρνήθηκε να σχολιάσει.

Σημειώνεται πως ο Σίμσεκ επανήλθε στο υπουργικό συμβούλιο του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αφού ο Τούρκος πρόεδρος εξασφάλισε άλλη μια πενταετή θητεία στον δεύτερο γύρο της 28ης Μαΐου. Θεωρούμενος ως επιλογή φιλική προς την αγορά, ο διορισμός του εκτιμάται ότι σηματοδοτεί μια στροφή από τα ανορθόδοξα μέτρα που υιοθέτησε ο Ερντογάν και τα οποία έχουν εκτινάξει τον πληθωρισμό της Τουρκίας και έχουν προκαλέσει μαζική φυγή ξένου χρήματος.

Στην πρώτη του ομιλία μετά το ραντεβού, ο Σίμσεκ υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή για την Τουρκία εκτός από την επιστροφή στη συμβατική πολιτική.

Η απόφαση της κεντρικής τράπεζας για τα επιτόκια την Πέμπτη θα μπορούσε να αποτελέσει ένα τεστ για τη νέα ομάδα. Οι οικονομολόγοι βλέπουν τη νομισματική αρχή, με τη νέα της επικεφαλής Χαφιζέ Γκαγέ Ερκάν, να αυξάνει κατακόρυφα τα επιτόκια.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ