Ακρίβεια: Έρχεται νέο application για καταγγελίες κατά της αισχροκέρδειας – Πώς θα λειτουργεί

Ακρίβεια: Έρχεται νέο application για καταγγελίες κατά της αισχροκέρδειας – Πώς θα λειτουργεί

Μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας ανακοίνωσε σήμερα (20/09) ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, καθώς αυτή αναδεικνύεται στο μεγαλύτερο πρόβλημα στην καθημερινότητα των πολιτών. Στο πλαίσιο αυτό, θα δημιουργηθεί νέο application στo οποίo ο καταναλωτής θα μπορεί να κάνει καταγγελίες όταν εντοπίζει φαινόμενα αισχροκέρδειας.

«Ενίσχυση στους ελεγκτικούς μηχανισμούς. Σύμμαχος ο καταναλωτής στη μάχη κατά της ακρίβειας. Αναβαθμίζουμε το σύστημα υποβολής και διαχείρισης καταγγελιών. Ενεργοποιείται εφαρμογή για την υποβολή καταγγελιών και μέσω των κινητών τηλεφώνων», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας.

Σχετικά με την εφαρμογή, ο γενικός γραμματέας Καταναλωτή και Εμπορίου, Σωτήρης Αναγνωστόπουλος, διευκρίνισε ότι θα δίνεται η δυνατότητα να παρέχεται οπτικό και βιντεοληπτικό υλικό, που θα επισημαίνεται χρονικά, και θα εντοπίζεται μέσω gps. «Τα δεδομένα αυτά θα χρησιμοποιούνται ως αποδεικτικά στοιχεία για να επιβάλονται προστιμα χωρίς να χρειάζεται να πάνε επί τόπου τα συνεργεία των ελεγκτικών μηχανισμών. Θα μπορούν έτσι τα ελεγκτικά συνεργεία να είναι καθολικά σε όλη τη χώρα», εξήγησε.

Παράλληλα, θα παραμείνει σε ισχύ ο αριθμός 1250, στον οποίο οι πολίτες μπορούν να προχωρούν σε αντίστοιχες καταγγελίες.

Τα τέσσερα βασικά μέτρα κατά της ακρίβειας

Αναλυτικά τα τέσσερα νέα μέτρα για την ακρίβεια που ανακοινώθηκαν είναι:

  • Εξασφαλίζεται μόνιμη μείωση τιμών στο ράφι με ειδική σήμανση. Πρόκειται για μείωση της τάξης του 5% για έξι μήνες τουλάχιστον. Προβλέπεται μάλιστα πρόστιμο 20.000 ευρώ ανά προϊόν για όποιον αισχροκερδίσει.
  • Ελέγχονται αυστηρά οι προμηθευτές και η εφοδιαστική αλυσίδα. Τα σούπερ μάρκετ με ετήσιο κύκλο άνω των 90 εκατ. ευρώ υποχρεούνται να κοινοποιούν στο υπουργείο τους τιμοκαταλόγους των προμηθευτών τους
  • Διαφάνεια στις τιμές για τα οπωροκηπευτικά. Τα σούπερ μάρκετ με ετήσιο κύκλο άνω των 90 εκατ. ευρώ πρέπει να κοινοποιούν τι τιμές στα λαχανικά και στα φρούτα.
  • Αποφασιστική ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών με νέο application για την υποβολή καταγγελιών. Καταγγελίες μπορούν να γίνονται και στο 1520.

 

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ