Χωρίς αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ

Χωρίς αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ

Χωρίς αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής, η οποία έγινε μέσω τηλεδιάσκεψης. Μέσα σε περίπου τέσσερις ώρες που διήρκησε, οι ηγέτες των 27 κρατών-μελών εξέφρασαν τις θέσεις τους σχετικά με το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο και το Σχέδιο Ανάκαμψης της Κομισιόν.

Η επόμενη Σύνοδος αναμένεται στα μέσα Ιουλίου με φυσική παρουσία.

Σαρλ Μισέλ: Χρειαζόμαστε συμφωνία το συντομότερο δυνατόν

«Περνάμε σε νέα φάση: αυτή της διαπραγμάτευσης» είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου λίγο μετά το τέλος της τετράωρης Συνόδου Κορυφής, η οποία ολοκληρώθηκε χωρίς αποτέλεσμα.

Ο Σαρλ Μισέλ εξέφρασε τη δέσμευσή του « να ξεκινήσουν πραγματικές διαπραγματεύσεις» ενώ ανέφερε ότι η επόμενη Σύνοδος με φυσική παρουσία θα πραγματοποιηθεί στα μέσα Ιουλίου.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον κύριο Μισέλ, υπάρχει ανάγκη για συμπαγείς προτάσεις πριν από την επόμενη Σύνοδο των 27.

Βασικό μέλημα είναι να «εστιάσουμε στους τομείς που έχουν επηρεαστεί περισσότερο από την κρίση» ανέφερε ο Σαρλ Μισέλ συμπληρώνοντας ότι «τις επόμενες ημέρες πρέπει να δουλέψουμε παραγωγικά, σκληρά» Επιπροσθέτως, τονίστηκε η δυσκολία και η πολυπλοκότητα του ζητήματος με τους επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών να μιλούν «για την ύπαρξη πολιτικής βούλησης»

Η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, έκανε λόγο για «θετικό κλίμα» και εστίασε «στη σοβαρότητα αυτής της κρίσης» τονίζοντας ότι το Σχέδιο Ανάκαμψης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, είναι «ένα φιλόδοξο σχέδιο» και είναι «αναγκαίο να μη χαθεί χρόνος».

«Είμαστε στην αρχή και όχι στο τέλος. Αυτό που θέλουμε να αποτρέψουμε είναι να μεγαλώσει το χάσμα μεταξύ των κρατών μελών» σημείωσε η Πρόεδρος της Κομισιόν.

Τα βασικά ζητήματα της ατζέντας ήταν το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο και το Σχέδιο Ανάκαμψης της Κομισιόν, που αποτελεί το αγκάθι για τα κράτη μέλη , με την ομάδα των «φειδωλών» (Ολλανδία, Αυστρία, Δανία, Σουηδία) να κρατούν αρνητική στάση.

Ωστόσο, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και η Επικεφαλής της Κομισιόν, ενημέρωσαν τους Ευρωπαίους ηγέτες και για τις συνομιλίες που είχαν την περασμένη εβδομάδα με τον Βρετανό πρωθυπουργό σχετικά με το Brexit. Όπως ανέφερε ο Σαρλ Μισέλ υπάρχει η δέσμευση για συμφωνία (για το Brexit), αλλά «όχι με κάθε κόστος».

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν να παρατείνουν τις οικονομικές κυρώσεις που επιβάλλουν σε βάρος της Ρωσίας λόγω της προσάρτησης, το 2014, της Κριμαίας και της αναταραχής στην Ουκρανία, έως τα τέλη Ιανουαρίου 2021, δήλωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Τώρα το Συμβούλιο μπορεί να προχωρήσει με την παράταση των κυρώσεων», δήλωσε ο Σαρλ Μισέλ σε συνέντευξη Τύπου έπειτα από τηλεδιάσκεψη των 27 ηγετών της ΕΕ.

Κυρ. Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής: Η Ελλάδα στηρίζει πλήρως την πρόταση της Κομισιόν

«Η Ελλάδα στηρίζει πλήρως την πρόταση της Κομισιόν, πρόκειται για ένα πολύ καλό σημείο εκκίνησης, δεν γίνεται να πάμε κάτω από το επίπεδο αυτής της πρότασης» τόνισε ο Πρωθυπουργός στη διάρκεια της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στην οποία, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, σχεδόν αποκλειστικό θέμα ήταν ο χαρακτήρας και το ύψος του Ταμείου Ανάκαμψης.

«Έχουμε ραντεβού με την ιστορία. Μιλώντας ως χώρα που το 2011 βίωσε ύφεση της τάξης του 9,1%, αυτού του είδους οι οικονομικές καταστάσεις είναι πραγματικά ιδιαίτερα επώδυνες, οδηγούν σε κοινωνική αναταραχή και σε άνοδο του λαϊκισμού. Θα πρέπει όλοι να γνωρίζουμε καλά τι θα αντιμετωπίσουμε εάν η αντίδρασή μας δεν έχει το κατάλληλο μέγεθος ή την ταχύτητα που απαιτείται. Η Ελλάδα στηρίζει πλήρως την πρόταση της Κομισιόν, πρόκειται για πολύ καλό σημείο εκκίνησης, δεν γίνεται να πάμε κάτω από το επίπεδο αυτής της πρότασης», τόνισε σύμφωνα με πληροφορίες ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Πρωθυπουργός, προσθέτουν οι ίδιες πηγές, επέμεινε να διατηρηθεί το ύψος του συνολικού ποσού και η αναλογία επιχορηγήσεων - δανείων, καθώς και να μην αλλάξει η κλείδα κατανομής. «Οι αγορές έχουν προεξοφλήσει το ύψος της παρέμβασης κι οτιδήποτε διαφορετικό θα δημιουργούσε σοβαρότατο πρόβλημα», υπογράμμισε.

Αναφερόμενος στο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε το σημαντικό ρόλο των πολιτικών συνοχής, ιδιαίτερα εν μέσω κρίσης.

Τέλος, αναφέρθηκε στο ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας, λέγοντας ότι «είναι παράδοξο να συζητάμε για κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας για την Ουκρανία και να μη συζητάμε για την παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ελλάδας και της Κύπρου». Ζήτησε δε το ζήτημα αυτό να συζητηθεί στη Σύνοδο του Ιουλίου, που θα πραγματοποιηθεί δια ζώσης στις Βρυξέλλες.

Ο Εμανουέλ Μακρόν θέλει συμφωνία για το ταμείο ανάκαμψης τον Ιούλιο, σύμφωνα με Γάλλο αξιωματούχο

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε στους Ευρωπαίους ηγέτες ότι είναι απαραίτητο να βρεθεί μια γρήγορη συμφωνία για το προτεινόμενο ταμείο ανάκαμψης ύψους 750 δισεκ. ευρώ τον Ιούλιο προκειμένου να διατηρηθεί η σημερινή δυναμική, δήλωσε σήμερα Γάλλος αξιωματούχος.

Η αποτυχία να υπάρξει συμφωνία για το σχέδιο ανάκαμψης θα στείλει το λάθος μήνυμα, δήλωσε ο Μακρόν, σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο.

Στην ίδια τηλεδιάσκεψη με τους Ευρωπαίους ηγέτες, ο Γάλλος πρόεδρος πρόσθεσε ότι από τα 750 δισεκ. ευρώ, η διατήρηση των 500 δισεκ. ευρώ σε επιχορηγήσεις είναι η βασική προτεραιότητα της Γαλλίας, συμβαδίζοντας με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ.

Ά. Μέρκελ: Πριν από τη θερινή ανάπαυλα οι αποφάσεις για το ευρωπαϊκό ταμείο ανασυγκρότησης

Την ελπίδα ότι οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της ΕΕ σχετικά με τον όγκο και την κατανομή του «ταμείου ανασυγκρότησης» για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού θα ληφθούν ήδη πριν από τη θερινή ανάπαυλα εξέφρασε πριν από λίγο η Καγκελάριος 'Αγγελα Μέρκελ, σε δηλώσεις της μετά την τηλεδιάσκεψη των 27 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων. Η κυρία Μέρκελ ζήτησε ακόμη σπουδή και σε ό,τι αφορά την αποπληρωμή των δανείων της ΕΕ.

Επί της βασικής αρχιτεκτονικής του σχεδίου λέμε «ναι», αλλά υπάρχουν ακόμη κάποια ανοιχτά ζητήματα, δήλωσε η Καγκελάριος. Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, δήλωσε ότι δεν έχουν ακόμη τεθεί συγκεκριμένα ζητήματα πιστώσεων και επιδοτήσεων, αν και, όπως ανέφερε, κάποια κράτη - μέλη θεωρούν το ύψος της χρηματοδοτικής βοήθειας πολύ υψηλό. Μελλοντικά θα βρεθεί βάση συνεννόησης, πρόσθεσε η ίδια.

Η κυρία Μέρκελ σημείωσε ακόμη ότι βρίσκει πολύ μεγάλη την διάρκεια του προγράμματος βοήθειας και τόνισε την ανάγκη να ποσοτικοποιηθεί το συντομότερο δυνατό το κόστος της πανδημίας, ακόμη και αν κάτι τέτοιο είναι δύσκολο. «Είμαστε της άποψης ότι η αποπληρωμή των δανείων θα πρέπει να ξεκινήσει ήδη από αυτή την δημοσιονομική περίοδο και όχι από την επόμενη», είπε χαρακτηριστικά.

Κατά την σημερινή «εποικοδομητική» συζήτηση, η κυρία Μέρκελ έθεσε ακόμη την γερμανική πρόταση και για το μεσοπρόθεσμο χρηματοδοτικό πλαίσιο. Το θέμα των «διορθώσεων» (rebate) θα διαδραματίσει, όπως είπε, σημαντικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις, ενώ θα πρέπει να συζητηθεί και το δίκαιο του ανταγωνισμού. Το κεντρικό ζήτημα, δήλωσε, είναι εάν επιτρέπεται η Ευρωπαϊκή Ένωση να φτιάχνει «παγκόσμιους πρωταθλητές». «Επαρκούν η γραφειοκρατία μας και το σύστημα στήριξης ώστε να αντιδράσουμε όπως πρέπει στην τρέχουσα κατάσταση;», διερωτήθηκε η 'Αγγελα Μέρκελ και κατέληξε ότι πρέπει σύντομα να υπάρξει συμφωνία για όλα τα θέματα.

Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα σημεία στην ατζέντα της σημερινής Συνόδου, η Καγκελάριος αναφέρθηκε στην απόφαση για νέα εξάμηνη παράταση της ισχύος των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, λόγω της Ουκρανίας, ενώ πρόσθεσε ότι η χαλάρωση των κυρώσεων έχει συνδεθεί με την πρόοδο στην «Διαδικασία του Μινσκ», η οποία, όπως είπε, δεν είναι επαρκής.

Ο Πολωνός πρωθυπουργός ζητά να υπάρξει γρήγορα συμφωνία για το ταμείο ανάκαμψης

Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέσκι κάλεσε τους Ευρωπαίους ηγέτες να μην χάσουν χρόνο για μια μακρά διαπραγμάτευση για το ταμείο ανάκαμψης ύψους 750 δισεκ. ευρώ, λέγοντας ότι χρειάζεται μια γρήγορη αντίδραση.

Ο Μοραβιέτσκι δήλωσε ότι η Πολωνία θα λάβει περίπου 160 δισεκ. ευρώ από το ταμείο ανάκαμψης και τον προϋπολογισμό της ΕΕ για την περίοδο 2021-27. Πρόσθεσε ότι οι διαπραγματεύσεις για το σχέδιο ανάκαμψης μπορεί να ολοκληρωθούν τον Ιούλιο ή τον Αύγουστο.

Ο Σουηδός πρωθυπουργός Στέφαν Λέβεν δήλωσε, από την πλευρά του, ότι παραμένουν οι διαφορές για το ταμείο ανάκαμψης και τον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ότι χρειάζονται αλλαγές στις προτάσεις προκειμένου να επιτευχθεί μια συμφωνία.

«Δεν καταλήξαμε σε συμφωνία σήμερα, ούτε σχεδιάζαμε κάτι τέτοιο», δήλωσε ο Λέβεν σε συνέντευξη Τύπου λίγο μετά από τη συμμετοχή του στη σύνοδο της ΕΕ μέσω τηλεδιάσκεψης.

«Συνεχίζουμε να είμαστε σε σχετική απόσταση ο ένας από τον άλλον. Συνολικά, χρειάζονται μεγάλες βελτιώσεις πριν να είναι αρκετά καλά (τα σχέδια για) τον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό και το ταμείο ανάκαμψης».

Περαιτέρω στήριξη της κυπριακής οικονομίας από την ΕΕ ζήτησε κατά τη Σύνοδο Κορυφής ο Ν. Αναστασιάδης

Την ανάγκη έγκαιρης υιοθέτησης του νέου προϋπολογισμού της ΕΕ, υπογράμμισε στους Ευρωπαίους εταίρους ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, κατά τη διάρκεια της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή μέσω τηλεδιάσκεψης. Αναφέρθηκε στις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει αυτή την περίοδο η κυπριακή οικονομία, καθώς και στην ανάγκη περαιτέρω στήριξης της από την ΕΕ, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στους τομείς του τουρισμού και των υπηρεσιών.

Σύμφωνα με γραπτή δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου της Κύπρου Κυριάκου Κούσιου, κύριο θέμα της συζήτησης ήταν η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο για την περίοδο 2021-2027, στην οποία περιλαμβάνεται και το προτεινόμενο Πλάνο Ανάκαμψης που έχει ως στόχο τη στήριξη των οικονομιών των κρατών-μελών για αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας.

Στο επίκεντρο της συζήτησης για τον νέο προϋπολογισμό βρέθηκαν το συνολικό ύψος, τα μεγέθη των κυριότερων τομέων πολιτικής, η χρηματοδότηση των προτεραιοτήτων της ΕΕ, καθώς επίσης και το χρονοδιάγραμμα των διαπραγματεύσεων, το οποίο έχει διαφοροποιηθεί μετά και την έξαρση της νόσου του κορωνοϊού, προστίθεται.

Αναφέρεται επίσης ότι κατά την παρέμβαση του στη Σύνοδο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ευχαρίστησε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την πρόταση και τις προσπάθειες της, και εξέφρασε την πεποίθησή του για θετική έκβαση των διαπραγματεύσεων, υπογραμμίζοντας την ανάγκη έγκαιρης υιοθέτησης του νέου προϋπολογισμού.

«Τόνισε πως η τελική συμφωνία πρέπει πρωτίστως να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες όλων των Ευρωπαίων πολιτών και να παρέχει στην ΕΕ τη δυνατότητα αποτελεσματικής αντιμετώπισης των τρεχουσών και μελλοντικών προκλήσεων και επισήμανε την ανάγκη να επιδειχθεί ιδιαίτερη αλληλεγγύη προς τα κράτη-μέλη που έχουν πληγεί περισσότερο από τη χωρίς προηγούμενο κρίση στη δημόσια υγεία» προστίθεται.

Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρουσίασε εκ νέου τις θέσεις και τα αιτήματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, αναλύοντας λεπτομερώς τις ιδιαιτερότητες της Κύπρου ως νησιωτικό κράτος-μέλος και των προβλημάτων συνδεσιμότητας που αντιμετωπίζει η πατρίδα μας, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος λέει ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε επίσης στις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει αυτή την περίοδο η κυπριακή οικονομία και την ανάγκη περαιτέρω στήριξης της από την ΕΕ, αφού οι κυριότεροι τομείς της, όπως αυτοί του τουρισμού και των υπηρεσιών, έχουν δεχθεί σοβαρότατο πλήγμα εξαιτίας της πανδημίας.

Σε σχέση με τα ευρωπαϊκά κονδύλια υπογράμμισε καταληκτικά ότι αυτά, είτε απευθύνονται σε κράτη-μέλη είτε σε τρίτους, θα πρέπει να συνοδεύονται από σαφείς προϋποθέσεις που να σχετίζονται όχι μόνο με τον σεβασμό στο κράτος δικαίου, αλλά πρωτίστως με τον σεβασμό της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων όλων των κρατών-μελών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS