Ηλεκτρικό ρεύμα: «Βουτιά» στις τιμές Φεβρουαρίου - Το εύρος των τιμών στα τιμολόγια

Ηλεκτρικό ρεύμα: «Βουτιά» στις τιμές Φεβρουαρίου - Το εύρος των τιμών στα τιμολόγια

Χαμηλότερο από πέρσι φαίνεται πως είναι το κόστος για το ρεύμα σύμφωνα με τους καταναλωτές, που έλαβαν τους πρώτους λογαριασμούς ρεύματος μετά τη θέσπιση των χρωματιστών τιμολογίων.

Η υποχώρηση των διεθνών τιμών με τα μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα για την ενίσχυση του ανταγωνισμού στην αγορά ενέργειας που εφάρμοσε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας οδήγησαν σε αποκλιμάκωση των τιμολογίων του ρεύματος για το Φεβρουάριο.

Οι μειώσεις στις τιμές των πράσινων τιμολογίων για τον Φεβρουάριο

Σε περαιτέρω μειώσεις στις τιμές των πράσινων τιμολογίων για τον Φεβρουάριο προχώρησαν οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας. Σύμφωνα με τους τιμοκαταλόγους που αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα της Ρυθμιστικής Αρχής, τα «πράσινα» τιμολόγια είναι χαμηλότερα σε σχέση με τον Ιανουάριο.

Συγκεκριμένα, τα πράσινα τιμολόγια του Ιανουαρίου κυμαίνονταν από 13,635 έως 19,8 σεντς ανά κιλοβατώρα ενώ το Φεβρουάριο ξεκινούν από 11 λεπτά και κλιμακώνονται έως 17,82 σεντς.

Συγκεκριμένα:

  • Έως 16% φθηνότερα από τον Ιανουάριο
  • Εύρος τιμών: 11 έως 17,8 λεπτά/ kWh (Από 13,6 έως 21,6 λεπτά/ kWh)
  • Έκπτωση συνέπειας: Εμπρόθεσμη πληρωμή ή πάγια εντολή

Καθυστέρηση πληρωμής: Διπλασιασμός τιμής

Θα επηρεαστούν και τα υπόλοιπα τιμολόγια
Το ενδιαφέρον στρέφεται τώρα στις λοιπές κατηγορίες τιμολογίων.

Τα μπλε τιμολόγια (σταθερά τουλάχιστον για ένα χρόνο με ρήτρα πρόωρης αποχώρησης) αναμένεται να επηρεαστούν πτωτικά από την υποχώρηση των διεθνών τιμών. Τον Ιανουάριο τα σταθερά κυμαίνονταν από 12,9 έως 36 σεντς ανά κιλοβατώρα αλλά με σημαντικές διαφοροποιήσεις και στο πάγιο, από μηδέν έως 10 ευρώ που αλλάζουν την εικόνα του τελικού κόστους για τον καταναλωτή ανάλογα και με το ύψος της κατανάλωσης.

Σε ό,τι αφορά τα κίτρινα τιμολόγια αναμένεται η αντίδραση των προμηθευτών ύστερα από την παρέμβαση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που επιτρέπει την προσφορά μικτών προϊόντων (σταθερά για ένα διάστημα, κυμαινόμενα στη συνέχεια) καθώς και την διάθεση συμβολαίων διάρκειας κάτω του έτους.

Τι αλλάζει στα τιμολόγια

Το πράσινο φως για σταθερά τιμολόγια με διάρκεια μικρότερη του ενός έτους ανακοίνωσε το υπουργείο Ενέργειας. Οι καταναλωτές πλέον θα μπορούν να διαλέξουν σταθερό τιμολόγιο από 6 μήνες και άνω.

Πέρα όμως από τα 4 χρωματιστά τιμολόγια, το υπουργείο Ενέργειας φέρνει και τα νέα μεικτά τιμολόγια τα οποία θα εμπεριέχουν στοιχεία από το μπλε σταθερό και το κίτρινο κυμαινόμενο. Δίνεται η δυνατότητα στον καταναλωτή να διαλέξει σταθερή τιμολόγηση για 6 μήνες και τους υπόλοιπους θα κοστολογείται με κυμαινόμενη χρέωση.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ