Πετρέλαιο θέρμανσης: Θα βγει στην αγορά με €1,55 το λίτρο

Πετρέλαιο θέρμανσης: Θα βγει στην αγορά με €1,55 το λίτρο

Σε έναν ελαφρύ χειμώνα εναποθέτουν τις ελπίδες τους τα νοικοκυριά καθώς από τη μία η ακρίβεια στα είδη διατροφής και από την άλλη οι αυξήσεις στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου δημιουργούν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ. Ήδη οι τιμές του πετρελαίου έχουν ξεπεράσει τα 93 δολάρια το βαρέλι μία αύξηση της τάξεως του 30% από την 1η Ιουνίου.

Με βάση αυτά τα δεδομένα οι άνθρωποι της αγοράς «βλέπουν» το πετρέλαιο θέρμανσης να διαμορφώνεται στα 1,55 ευρώ το λίτρο στα αστικά κέντρα ενώ στα νησιά η τιμή θα είναι ακόμα υψηλότερη. Σημειώνεται ότι το περυσινό έτος το πετρέλαιο θέρμανσης άνοιξε στα 1,40 ευρώ το λίτρο μετά την κρατική επιδότηση των 25 λεπτών στην αντλία και την έκπτωση των 7,5 λεπτών από τα διυλιστήρια.

Ωστόσο, το οικονομικό επιτελείο έχει διαμηνύσει ότι δεν πρόκειται να υπάρξει επιδότηση στην αντλία και πλέον το βάρος πέφτει στα διυλιστήρια. Από το οικονομικό επιτελείο αποκλείουν το ενδεχόμενο νέας παρέμβασης στην αντλία, επικαλούμενη τις πρόσθετες πιέσεις που δέχθηκε ο προϋπολογισμός μετά το καταστροφικό πέρασμα του Daniel και την ανάγκη τήρησης των δημοσιονομικών στόχων.

Για τη χειμερινή περίοδο 2023-2024 θα χορηγηθεί μόνο επίδομα θέρμανσης στα ίδια επίπεδα με πέρυσι αλλά με διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια για τις οικογένειες με παιδιά, την εφαρμογή ενός εισοδηματικού «κόφτη» ενώ καταργείται το διπλό επίδομα που έλαβαν πέρυσι όσοι γύρισαν την πλάτη στο φυσικό αέριο.

Ειδικότερα:

  • Το επίδομα θέρμανσης ξεκινάει από τα 100 ευρώ και φθάνει τα 800 ευρώ ανάλογα με την περιοχή και τη σύνθεση του νοικοκυριού.
  • Το εισοδηματικό όριο παραμένει στα 16.000 ευρώ για τον άγαμο και στα 24.000 ευρώ για τον έγγαμο αλλά αυξάνεται για τις οικογένειες με παιδιά από 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο, σε 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο. Αυτό σημαίνει ότι το εισοδηματικό όριο για ένα νοικοκυριό με ένα παιδί διαμορφώνεται από 27.000 ευρώ σε 29.000 ευρώ, για ένα νοικοκυριό με δυο παιδιά το όριο εισοδήματος από 30.000 ευρώ ανεβαίνει στα 34.000 ευρώ και για ένα νοικοκυριό με τρία παιδιά το κριτήριο του εισοδήματος αυξάνεται από 33.000 ευρώ σε 39.000 ευρώ.
  • Στα φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα τίθεται για πρώτη φορά όριο τζίρου το οποίο ανέρχεται σε 80.000 ευρώ ετησίως. Έτσι, ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι που εμφάνισαν φέτος στη φορολογική τους δήλωση ακαθάριστα έσοδα από την άσκηση του επαγγέλματός τους πάνω από 80.000 ευρώ αποκλείονται αυτομάτως από το επίδομα θέρμανσης.
  • Το δημοσιονομικό κόστος για την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης υπολογίζεται σε 237 εκατ. ευρώ.
googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ