Σε ποιους απέδωσε ευθύνες ο Μητσοτάκης για τη διαχείριση της κακοκαιρίας - Η συγγνώμη, οι «αιχμές» και η στήριξη στον Στυλιανίδη

Σε ποιους απέδωσε ευθύνες ο Μητσοτάκης για τη διαχείριση της κακοκαιρίας - Η συγγνώμη, οι «αιχμές» και η στήριξη στον Στυλιανίδη

Με διάθεση αυτοκριτικής και χωρίς περιστροφές ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε ενώπιον του υπουργικού συμβουλίου για τα λάθη, τις παραλείψεις και τις αστοχίες στη διαχείριση της κακοκαιρίας από τον κρατικό μηχανισμό, εστιάζοντας στην αδυναμία συντονισμού συναρμόδιων φορέων για την αντιμετώπιση της κρίσης, αποφεύγοντας ωστόσο να πρωσοποποιήσει τις ευθύνες. 

Με μια ειλικρινή «συγγνώμη» προς τους πολίτες που δεινοπάθησαν τα τελευταία 24ωρα στους πολύωρους εγκλωβισμούς οχημάτων στην Αττική Οδό, ο πρωθυπουργός προχώρησε στην παραδοχή της δυσαρέσκειάς του για την προβληματική αντιμετώπιση των συνεπειών της κακοκαιρίας «Ελπίς» που έπληξε την Αττική τα τελευταία 24ωρα, ανακοινώνοντας ότι θα θεσμοθετήσει πρωτόκολλο με επιτροπές αντιμετώπισης κρίσεων, όπου τα εμπλεκόμενα στελέχη θα είναι όλα στον ίδιο χώρο, προκειμένου να λειτουργούν από κοινού και να εξαλειφθούν τα φαινόμενα ασυνεννοησίας, καθυστέρησης στη λήψη αποφάσεων και αποποίησης ευθυνών.

«Είναι ξεκάθαρο και αν πρέπει να αντλήσουμε ένα μάθημα από τη μη επιτυχημένη διαχείριση αυτής της χιονοθύελλας είναι το γεγονός ότι σε συνθήκες κρίσεων τα κέντρα, οι προϊστάμενοι όλων αυτών των δομών, πρέπει να βρίσκονται μαζί, να αποφασίζουν και να δρουν αμέσως από κοινού», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην εισαγωγική του τοποθέτηση στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, στηλιτεύοντας τις αδυναμίες που εντοπίστηκαν στο συντονισμό κράτους, αυτοδιοίκησης και ιδιωτών, αναφέροντας ότι υπήρξαν αστοχίες και ανεπάρκειες οι οποίες πρέπει να διορθωθούν.

Για το ζήτημα της Αττικής Οδού ο πρωθυπουργός απέδωσε ρητά ευθύνες στη διαχείριση της παραχωρησιούχου εταιρείας, ξεκαθαρίζοντας ότι οι ευθύνες  θα διερευνηθούν πλήρως με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία, αλλά και τους όρους που περιλαμβάνονται στις σχετικές συμβάσεις με το Δημόσιο.

«Ιδιωτικοί φορείς οι οποίοι διαχειρίζονται, όχι με ευκαταφρόνητο κέρδος, κρίσιμες υποδομές, έχουν υποχρεώσεις. Με πρώτη, να μπορούν να κρατούν το δρόμο ευθύνης τους ανοιχτό. Αυτό έγινε στην Εθνική Οδό Αθηνών – Λαμίας. Δυστυχώς, όμως, δεν έγινε στην Αττική Οδό. Για αυτό και η απόφαση να δοθούν άμεσα 2.000 ευρώ στους οδηγούς οι οποίοι δοκιμάστηκαν εκεί. Και, όπως ανακοίνωσε και ο Υπουργός Υποδομών, αποζημίωση θα υπάρξει και για όσους ταξίδεψαν με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ταλαιπωρήθηκαν άδικα», ανέφερε για την Αττική Οδό ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Πάντως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε ότι τα προβλήματα κυκλοφορίας δεν εντοπίστηκαν μόνο στον αυτοκινητόδρομο της Αττικής Οδού, αλλά και σε άλλους οδικούς άξονες της πρωτεύουσας, αφήνοντας αιχμές για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κακοκαιρίας από την Περιφέρεια Αττικής: «Προβλήματα όμως, ας είμαστε ειλικρινείς, δεν υπήρξαν μόνο στην Αττική Οδό. Υπήρξαν και σε κεντρικούς δρόμους του λεκανοπεδίου. Είναι σαφές ότι και εκεί τα πράγματα δεν πήγαν καλά και πρέπει να εξετάσουμε τις αιτίες που οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση και να αναπροσαρμόσουμε τους σχεδιασμούς μας», είπε ο πρωθυπουργός.

Πλήρης στήριξη στον Χρήστο Στυλιανίδη


Ένα άλλο άξιο λόγου σημείο της τοποθέτησης του πρωθυπουργού είναι η πλήρης και χωρίς αστερίσκους στήριξη που εξέφρασε στον πρόσωπο του υπουργού Πολιτικής Προστασίας, Χρήστου Στυλιανίδη.

«Για όλους αυτούς τους λόγους δημιουργήσαμε το νέο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης. Εγώ θα εξακολουθώ να στηρίζω αυτή την επιλογή, ενισχύοντας ακόμη περισσότερο τις δομές και τις δυνατότητές του. Και φροντίζοντας η λειτουργία του Υπουργείου να γίνει αποτελεσματικότερη με την καλύτερη συνεργασία όλων των άλλων Υπουργείων», είπε στο τέλος της ομιλίας του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS