Επιστολική ψήφος: Σαράντα ημέρες πριν τις εκλογές και μέσω gov.gr οι αιτήσεις

Επιστολική ψήφος: Σαράντα ημέρες πριν τις εκλογές και μέσω gov.gr οι αιτήσεις

Η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως και ο Αναπληρωτής Υπουργός Θοδωρής Λιβάνιος παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου για την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου.

Νωρίτερα στο υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ανακοινώσει πως από τις ερχόμενες ευρωεκλογές θα δίνεται η δυνατότητα επιστολικής ψήφου τόσο για τους αποδήμους όσο και για τους πολίτες που κατοικούν εντός Ελλάδος.

Η Νίκη Κεραμέως τόνισε πως με την επιστολική ψήφο αλλάζει το τοπίο με την ψήφο των αποδήμων, αλλά και με τους ψηφοφόρους στην Ελλάδα.

Η καθιέρωση της επιστολικής ψήφου βαθαίνει την Δημοκρατία, δίνει λύση στο ζήτημα της αποχής. Πλέον δεν θα παίζουν ρόλο οι δαπάνες για ταξίδι. Θέλω να πιστεύω ότι τα κόμματα θα στηρίξουν για να βοηθήσουμε τους ψηφοφόρους.
Στις ευρωεκλογές 2024 δεν θα υπάρχει κανένα εμπόδιο για τη συμμετοχή όλων σε Ελλάδα και εξωτερικό για να συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία.

Ο Θοδωρής Λιβάνιος αναφορικά με την επιστολική ψήφο είπε:

Είναι ένα εργαλείο που χρησιμοποιείται σε πολλές χώρες στον κόσμο. ΑΜΕΑ, εργαζόμενοι εποχικοί, εργαζόμενοι που δουλεύουν τις Κυριακές θα έχουν τη δυνατότητα να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Με την επιστολική ψήφο ο εκλογέας θα έχει τη δυνατότητα να αποφασίσει πώς θα ασκήσει το δικαίωμά του.

Στο εξωτερικό δεν θα στηθούν εκλογικά τμήματα και η ψήφος θα είναι μόνο επιστολική.

Η καταμέτρηση θα γίνει στις 19:00 της Κυριακής, όπως και στην άλλη Ελλάδα. Το πεδίο εμβέλειας προς το παρόν αφορά τις ευρωεκλογές και τα δημοψηφίσματα.

Οι ευρωεκλογές θα διεξαχθούν στις 9 Ιουνίου, εν μέσω εξετάσεων για τους μαθητές.

Οι εκλογείς θα υποβάλουν αίτηση μέχρι 40 ημέρες πριν τις κάλπες

Η κυβέρνηση θα δημιουργήσει πλατφόρμα για την επιστολική ψήφο, μέσω της οποίας οι εκλογείς θα μπορούν να υποβάλλουν την αίτησή τους μέχρι 40 ημέρες πριν τις εκλογές. Θα γίνεται επαλήθευση των στοιχείων.

Οι φάκελοι θα στέλνονται 20 ημέρες πριν τις εκλογές το αργότερο. Η αποστολή θα γίνει από το εξωτερικό προς το εσωτερικό για να καλυφθεί και η μεγαλύτερη διάρκεια. Η επιλογή των αναδόχων θα γίνει με δημόσια πρόσκληση και συγκεκριμένες προδιαγραφής, όπως 5 ημέρες για την εγγυημένη παράδοση.

Ο φάκελος που θα αποστέλεται στους ψηφοφόρους θα περιλαμβάνει:

  1. Φάκελο επιστροφής ψήφου,
  2. φάκελο ψηφοφορίας,
  3. ψηφοδέλτιο,
  4. ενημερωτικό έντυπο προς τους ψηφοφόρους
  5. έντυπο υπεύθυνη δήλωση.

Οι φάκελοι έχουν γνώρισμα για να μην μπορούν να πλαστογραφηθούν.

Ο εκλογέας θα στέλνει τον φάκελο επιστροφής ψήφου με δική του ευθύνη. Η αποστολή προς τον παραλήπτη θα γίνει ατελώς, η επιστροφή θα είναι ατελώς για τον παραλήπτη σίγουρα για τους εντός επικρατείας. Το υπουργείου θα εξετάσει πώς μπορεί να υπάρξει αποζημίωση για τους εκλογείς εκτός επικρατείας.

Πώς θα ψηφίσουν με επιστολική ψήφο οι ψηφοφόροι

Το ψηφοδέλτιο, όπως εξήγησε, είναι διαφορετικό. Στην πρώτη όψη έχει τους συνδυασμούς και όλα τα κόμματα που είναι υποψήφια, όπου οι εκλογείς θα βάζουν σταυρό εκεί που επιλέγουν. Η δεύτερη σελίδα θα έχει ένα μεγάλο τετράγωνο, με 42 συνδυασμούς. Ο εκλογέας θα διαλέξει τον υποψήφιο που θέλει επιλέγοντας τον αριθμό του. Η διαδικασία είναι πάρα πολύ απλή, υποστήριξε. Επίσης, θα υπάρχει υπεύθυνη δήλωση, που θα δηλώνει ότι δεν θα ψηφίσει αλλιώς και ότι είναι ποινικό αδίκημα η παραχάραξη των στοιχείων.

Στο τέλος θα υπάρχει ο φάκελος με ειδικό γνώρισμα γνησιότητας που θα μπαίνει μόνο το ψηφοδέλτιο, το οποίο θα προσμετρηθεί. Διαβάζουμε το έντυπο των οδηγιών, συμπληρώνουμε την υπεύθυνη δήλωση, υπάρχει σκέψη για το αποδεικτικό ταυτότητας, κάτι που θα εξαρτηθεί από τη διαβούλευση. Αφού εξαντλήσει, θα στέλνει τον φάκελο επιστροφής ψήφου. Στην Ελλάδα θα υπάρχουν συνεργαζόμενες εταιρείες, στο εξωτερικό θα υπάρχει δυνατότητα. Καταληκτικό όριο παραλαβής το Σάββατο, παραμονή των εκλογών στις 17:00 μ.μ.

Την επόμενη ημέρα που θα φύγουν οι φάκελοι, θα υπάρξει επιτροπή που θα υποδέχεται τα ψηφοδέλτια. Οι επιτροπές θα απαρτίζονται από δικαστή και δικαστικούς υπαλλήλους, θα επιβεβαιώνουν τον εκλογέα και θα ρίχνουν τον φάκελο της επιστροφής στην κάλπη. Σε αυτές τις επιτροπές τα κόμματα θα μπορούν να ορίσουν εκλογικό αντιπρόσωπο. Καταληκτική ημερομηνία παράδοσης θα είναι το Σάββατο στις 5 το απόγευμα την παραμονή των εκλογών.
Την Κυριακή θα ανοίγονται οι φάκελοι επιστροφής, θα παίρνουν τον φάκελο επιστροφής και θα ρίχνουν τον φάκελο στην κάλπη.

Επιπλέον δικλείδα ασφαλείας θα υπάρξει σε ορισμένες περιπτώσεις:

Α. εφόσον κάποιος θέλει να ψηφίσει.

Β. Όσοι θέλησαν να ψηφίσουν αρχικά με επιστολική ψήφο, αλλά δεν το έπραξε και θα μπορεί να ψηφίσει μετά τις 11:00 το πρωί για να διασφαλίσει ότι ακόμη κι αν χαθεί ο φάκελος, θα μπορέσει να ψηφίσει.

Οι φάκελοι θα παραλαμβάνονται μόνο από τον εκλογέα ή ειδικά εξουσιοδοτημένο άτομο. Όλες οι εταιρείες βάζουν την υπογραφή του παραλήπτη. Ο κ. Λιβάνιος ανέφερε ότι έχουν μελετηθεί πρακτικές που εφαρμόζονται σε χώρες που ήδη ισχύουν, ενώ σημείωσε ότι στο μέλλον θα μπορούμε να ψηφίζουμε έτσι και στις εθνικές εκλογές.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS