Μητσοτάκης στη MED9: Δεν μπορεί οι διακινητές να αποφασίζουν ποιος θα μπει στην ΕΕ

Μητσοτάκης στη MED9: Δεν μπορεί οι διακινητές να αποφασίζουν ποιος θα μπει στην ΕΕ

Δηλώσεις μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής MED 9 στη Μάλτα πραγματοποίησε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στο πλαίσιο των κοινών δηλώσεων που πραγματοποίησε με τους ηγέτες των υπολοίπων οκτώ χωρών και μιλώντας για την κλιματική κρίση, ο κ. Μητσοτάκης τους ευχαρίστησε για την υποστήριξή τους στην Ελλάδα, «καθώς είχαμε ένα πολύ δύσκολο καλοκαίρι με φωτιές και στη συνέχεια ένα πολύ δύσκολο διάστημα με πλημμύρες».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός επισήμανε ότι η κλιματική κρίση επηρεάζει τη Μεσόγειο με δυσανάλογο τρόπο και για τον λόγο αυτό έστειλε το μήνυμα: «Θα πρέπει να μας κάνει να δράσουμε άμεσα. Χαίρομαι που συμφωνείτε με το περιεχόμενο της επιστολής που σας έστειλα, η οποία δείχνει την αναγκαιότητα να δώσουμε πιο γρήγορα έμφαση στην κλιματική αλλαγή».

Μίλησε για πιο ολοκληρωμένη συνεργασία και σε θέματα πρόληψης και σημείωσε ότι πρέπει «να διασφαλίσουμε ισορροπία μεταξύ της ατζέντας μας για τη μακροπρόθεσμη άμβλυνση του προβλήματος και τη βραχυπρόθεσμη λύση των συνεπειών από την κλιματική κρίση. Αυτήν τη στιγμή δεν έχουμε τέτοια ισορροπία».

Στο πλαίσιο αυτό έθιξε το θέμα των ευρωπαϊκών κεφαλαίων για την άμεση ανακούφιση των πληγέντων από φυσικές καταστροφές. Επισήμανε ότι όταν προκύπτουν τέτοιες καταστροφές σε ορισμένες χώρες, το πρόβλημα πολλαπλασιάζεται και έφερε ως παράδειγμα τη Λιβύη, στην οποία είχαν 20.000 θανάτους από την ίδια κακοκαιρία που έπληξε την Ελλάδα.

Μητσοτάκης: Να έχουμε κοινή γραμμή με την Τουρκία στη θέσπιση κριτηρίων για τους αιτούντες άσυλο

Το δεύτερο θέμα στο οποίο αναφέρθηκε ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι το μεταναστευτικό. Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι υπάρχει πρόοδος στην αντιμετώπιση του προβλήματος στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ωστόσο σημείωσε την ανάγκη να περιοριστεί η δράση των διακινητών. «Δεν μπορεί οι διακινητές να αποφασίζουν ποιος θα μπει στην ΕΕ», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

«Είναι πιο ασφαλές να μπορέσουν τα κράτη να διασφαλίσουν ότι οι βάρκες δεν θα ξεκινούν από τις ακτές προς τη Μεσόγειο, για να αποφύγουμε τέτοια φαινόμενα», υπογράμμισε και αναφέρθηκε στις σχέσεις με την Τουρκία και στη θέσπιση κριτηρίων για τους αιτούντες άσυλο. «Να έχουμε κοινή γραμμή», είπε και σημείωσε πως πρέπει «να παρέχουμε και τη δυνατότητα σε όσους θέλουν να έρθουν να βοηθήσουν και να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της Ευρώπης, αλλά με τους δικούς μας όρους».

Αναφορικά με την οικονομική διακυβέρνηση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως δεν πρέπει να επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος που επιτάσσουν δημοσιονομικές προσαρμογές και οι οποίες οδηγούν σε περαιτέρω ύφεση.

«Να επιστρέψουμε στην πρόταση της Επιτροπής που δίνει ευελιξία στα κράτη να μπορούμε να διαμορφώνουμε τη δική μας δημοσιονομική προσαρμογή και να έχουμε επενδύσεις για να υπερασπιστούμε την αυτονομία μας», είπε μεταξύ άλλων.

Κλείνοντας, ο Έλληνας πρωθυπουργός ευχήθηκε τα καλύτερα στην Κύπρο για την επόμενη συνάντησή τους και είπε ότι η σημερινή σύνοδος ήταν επιτυχής και παραγωγική μορφή συνεργασίας.

Παρακολουθήστε τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη από τη Μάλτα:

Μητσοτάκης: Η ελληνική πολιτική για το μεταναστευτικό λειτουργεί αποτρεπτικά και έχει περιορίσει τις ροές

Νωρίτερα, κατά την παρέμβασή του στη διάρκεια της Συνόδου MED9, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η Ε.Ε. πρέπει να αναπτύξει σχέσεις με τις τρίτες χώρες με συντεταγμένο τρόπο και προληπτικά, «και όχι όταν υπάρχει κρίση», όπως είπε.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός έκανε ειδική αναφορά στην πολιτική ενεργητικής αποτροπής που ακολουθεί η χώρα μας τόσο στα χερσαία όσο και στα θαλάσσια σύνορά της, αφιερώνοντας μεγάλη προσπάθεια και πόρους, πολιτική που -όπως υπογράμμισε- έχει λειτουργήσει αποτρεπτικά και έχει περιορίσει τις ροές, στέλνοντας το μήνυμα στους διακινητές ότι είναι δύσκολο να φτάσει κανείς στην Ελλάδα.

 

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ