Εκλογές 2023: Νέα παράταση αναμένεται να δοθεί για την υποβολή αιτήσεων Ελλήνων του εξωτερικού που θέλουν να ψηφίσουν

Εκλογές 2023: Νέα παράταση αναμένεται να δοθεί για την υποβολή αιτήσεων Ελλήνων του εξωτερικού που θέλουν να ψηφίσουν

Νέα παράταση αναμένεται να δοθεί για την υποβολή των αιτήσεων Ελλήνων του εξωτερικού που θέλουν να ψηφίσουν στις εκλογές 2023.

Η διαδικασία γίνεται μέσα από την πλατφόρμα apodimoi.gov.gr, η οποία έχει ήδη δεχτεί χιλιάδες αιτήσεις τις τελευταίες ημέρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το ΥΠΕΣ, μέχρι το βράδυ της Μεγάλης Δευτέρας είχαν υποβληθεί 27.579 αιτήσεις. Από αυτές εγκρίθηκαν οι 19.887, απορρίφθηκαν 4.680 και ελέγχονται 3.012.

Λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος, δόθηκε παράταση μέχρι τις 12 το μεσημέρι της Μεγάλης Τρίτης, ωστόσο θεωρείται βέβαιο ότι η προθεσμία θα παραταθεί εκ νέου, πιθανότατα μέχρι τις τρεις το μεσημέρι.

Πώς ψηφίζει κάποιος από το εξωτερικό

Στην εκλογική διαδικασία της 21ης Μαΐου, θα συμμετάσχουν για πρώτη φορά οι Έλληνες της διασποράς από τον τόπο κατοικίας τους στο εξωτερικό.

Απαραίτητη προϋπόθεση για να συμμετάσχει κάποιος στις εκλογές 2023 από το εξωτερικό είναι να έχει διαμείνει συνολικά δύο έτη εντός της ελληνικής επικράτειας κατά το χρονικό διάστημα των τελευταίων 35 ετών από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης εγγραφής και να έχει υποβάλει φορολογική δήλωση κατά το τρέχον ή το προηγούμενο φορολογικό έτος.

Η διαδικασία της αίτησης

Στον οδηγό του υπουργείου Εσωτερικών για τους απόδημους αναφέρονται τα εξής βήματα:

Βήμα 1ο: Ο εκλογέας εισάγει στην εφαρμογή apodimoi.gov.gr τους αντίστοιχους κωδικούς της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.), πιστοποιείται ως χρήστης και εισέρχεται στην εφαρμογή.

Βήμα 2ο: Aναζητεί την εγγραφή του στον βασικό εκλογικό κατάλογο και την επιλέγει, ώστε τα βασικά του στοιχεία να συμπληρωθούν αυτόματα στην αίτηση.

Βήμα 3ο: Kαταχωρίζει τη διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του, τηλεφωνικούς αριθμούς επικοινωνίας και διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail). Επιλέγει χώρα και πόλη όπου επιθυμεί να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα, από τις αντίστοιχες λίστες των συγκεκριμένων πεδίων.

Βήμα 4ο: Ο εκλογέας αναρτά ηλεκτρονικά αντίγραφα των δικαιολογητικών των προϋποθέσεων της παραγράφου 4 του άρθρου 4 του ν. 4648/2019, δηλαδή δημόσια έγγραφα διαμονής δύο (2) ετών στην ελληνική επικράτεια επιλέγοντας τον δημόσιο φορέα έκδοσης.

Εναλλακτικά, ο εκλογέας επιλέγει την κατηγορία του δικαιολογητικού, συμπληρώνοντας τα στοιχεία που ζητούνται, και εξουσιοδοτεί το υπουργείο Εσωτερικών για την αυτεπάγγελτη αναζήτησή του.

Βήμα 5ο: Ο εκλογέας βεβαιώνει ότι τα στοιχεία της αίτησής του είναι αληθή, λαμβάνει γνώση ότι η αίτησή του υπέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης και επιλέγει την οριστική υποβολή της.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ