Εκλογές 2023: Πάνω από 23.000 απόδημοι Έλληνες έχουν κάνει αίτηση για να ψηφίσουν -Από κάθε γωνιά του πλανήτη

Εκλογές 2023: Πάνω από 23.000 απόδημοι Έλληνες έχουν κάνει αίτηση για να ψηφίσουν -Από κάθε γωνιά του πλανήτη

Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida.gr, περισσότεροι από 23.000 έχουν κάνει αίτηση για τις εκλογές της 21ης Μαΐου.

Εκλογές 2023: Η διαδικασία θα παραμείνει ενεργή μέχρι τις 12 Απριλίου

Η διαδικασία θα παραμείνει ενεργή μέχρι τις 12 Απριλίου, διότι σύμφωνα με το νόμο όσοι το επιθυμούν και πληρούν τις προϋποθέσεις μπορούν να το πράξουν μέχρι 12 ημέρες πριν την επίσημη προκήρυξη των εκλογών που προσδιορίζεται για τις 24 Απριλίου. Η πλατφόρμα, βέβαια, θα μείνει ανοιχτή και μετά από αυτή την ημερομηνία, ωστόσο, όσοι το πράξουν θα θεμελιώσουν δικαίωμα ψήφου από τον τόπο κατοικίας τους στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση.

Ο συνολικός αριθμός των μέχρι στιγμής αιτήσεων ανέρχεται στις 23.034 εκ των οποίων οι 17.370 έχουν γίνει δεκτές, οι 4.086 βρίσκονται υπό επεξεργασία και οι 1.578 έχουν απορριφθεί.

Ο συνολικός αριθμός μπορεί να είναι χαμηλός, όμως έχει τεράστιο ενδιαφέρον ότι έχουν εκδηλώσει την επιθυμία να λάβουν μέρος στην εκλογική διαδικασία Έλληνες που κατοικούν σε μακρινές χώρες και το ταξίδι στην Ελλάδα για να ψηφίσουν είναι απαγορευτικό.

Εκλογές 2023: Έλληνες από κάθε γωνιά του πλανήτη στις αιτήσεις

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεση του το iefimerida.gr, μία αίτηση έχει υποβληθεί από Έλληνα που ζει στη Λίμα του Περού, μία στο Κονγκό και συγκεκριμένα την πρωτεύουσα Κινσάσα, μία στο Καράκας της Βενεζουέλας και επίσης από μία στο Βιετνάμ, την Κένυα και τον Λίβανο.

Παρόντες στην εκλογική αναμέτρηση δηλώνουν 7 Έλληνες που κατοικούν στο Σαντιάγκο της Χιλής, 5 στο Μοντεβιδέο της Ουρουγουάης, 6 στη Βραζιλία και 8 στην Αργεντινή που ολοκληρώνει το παζλ των χωρών της Νότιας Αμερικής, ενώ 13 θα ψηφίσουν στην ελληνική πρεσβεία στο Μεξικό.

Εννέα αιτήσεις προέρχονται από την Ταϋλάνδη, 19 το Κουβέιτ, 83 στη Νότια Αφρική και 65 από την Σιγκαπούρη. Στη Σεούλ της Νότιας Κορέας θα ψηφίσουν 41 πολίτες και 17 στην Ιαπωνία, χώρες που το ταξίδι για την Ελλάδα πέρα από το κόστος που έχει ξεπερνά τις 18 ώρες.

Την ευκαιρία να ψηφίσουν στις 21 Μαΐου θέλουν να εκμεταλλευτούν και 5 Έλληνες που ζουν στην Ινδία, 3 στο Καζακστάν και επίσης 3 στην Αιθιοπία. Ενδιαφέρον είναι ότι 27 αιτήσεις προέρχονται από την Ρωσία.

Εκλογές 2023: Η πλειοψηφία των αιτήσεων είναι από χώρες της Γηραιάς Ηπείρου

Η πλειοψηφία των αιτήσεων είναι από χώρες της Γηραιάς Ηπείρου, όπου έχουν μετακομίσει για εργασία μετά την κρίση του 2010 χιλιάδες νέοι και καλύπτουν τους αυστηρούς περιορισμούς που θέτει η νομοθεσία. Οι περισσότερες εξ αυτών έχουν γίνει στο Ηνωμένο Βασίλειο (Αγγλία, Σκωτία, Β. Ιρλανδία) 4735 με την μερίδα του λέοντος να είναι στο Λονδίνο(3837). Ακολουθεί η Γερμανία με 3360 σε 28 διαφορετικές πόλεις και το Βέλγιο με 1559.

Τις δυσκολίες που θέτει ο νόμος για την ψήφο των αποδήμων αποτυπώνει ο χαμηλός αριθμός αιτήσεων από χώρες όπου παραδοσιακά υπήρξαν μεγάλες μεταναστευτικές ροές από την Ελλάδα και είναι έντονο το ελληνικό στοιχείο. Από τις Ηνωμένες Πολιτείες προέρχονται 1723 αιτήσεις από 9 διαφορετικές πόλεις, από τον Καναδά 224 και από την Αυστραλία 177.

 

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ