Εστίαση: Έτσι θα λειτουργήσει το app για τον έλεγχο των πιστοποιητικών

Εστίαση: Έτσι θα λειτουργήσει το app για τον έλεγχο των πιστοποιητικών

Στο πως θα λειτουργήσει η εστίαση με τα αμιγή και μεικτά καταστήματα από τις 15 Ιουλίου, αναφέρθηκε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, σε συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star.

Οι προβλέψεις αυτές θα ισχύσουν, βέβαια, αν δεν υπάρξουν αλλαγές λόγω αύξησης κρουσμάτων και λήψης πρόσθετων περιοριστικών μέτρων. Ήδη σήμερα ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι η εστίαση θα δουλεύει μόνο με καθήμενους και προανήγγειλε αυστηρές ποινές για τους παραβάτες.

Ωστόσο σε σχέση με αυτά που ισχύουν αυτήν τη στιγμή, οι επαγγελματίες της εστίασης, προετοιμάζονται για την υποδοχή των πελατών με το νέο καθεστώς που θα ισχύει από τις 15 Ιουλίου.

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης έκανε ειδική μνεία στη νέα εφαρμογή που ετοιμάζει το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για τον έλεγχο του ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολιασμού, και επεσήμανε πως ο ιδιοκτήτης θα μπορεί να κατεβάζει την εφαρμογή στο κινητό ή το tablet του και να ελέγχει τη γνησιότητα του πιστοποιητικού.

Το app και τα χρώματα

Ανάλογα με το τι «διαβάζει» το app, θα έχει και ένα διαφορετικό χρώμα:

  • Πράσινο χρώμα: αν κάποιος είναι εμβολιασμένος.
  • Κίτρινο χρώμα: αν έχει αρνητικό τεστ.
  • Κόκκινο χρώμα: αν το πιστοποιητικό δεν είναι γνήσιο ή προκύψει οποιοδήποτε άλλο πρόβλημα.


Ο κ. Πιερρακάκης σημείωσε πως η διαδικασία θα είναι απλή, με τον ιδιοκτήτη να κατεβάζει την εφαρμογή που θα είναι διαθέσιμη όπως κάθε application στα stores του κινητού και με το που την ανοίξεις, με την κάμερα θα σαρώνεις το πιστοποιητικό που θα είναι χάρτινο ή screenshot από άλλο κινητό και βλέπεις το αποτέλεσμα.

 

Οι αντιδράσεις των επαγγελματιών της εστίασης

Σημειώνεται ότι τόσο η εξαγγελία των μέτρων όσο και ο τρόπος υλοποίησής τους έχει προβληματίσει έντονα τους επαγγελματίες που καλούνται να δηλώσουν αν τα καταστήματά τους θα είναι αμιγή ή μεικτά, ενώ εκφράζουν και ενστάσεις για τον τρόπο του ελέγχου των πελατών, καθώς μεταξύ άλλων κάτι τέτοιο σημαίνει ότι θα χρειαστεί να προσλάβουν ακόμα έναν υπάλληλο για αυτήν τη δουλειά. Οι επιχειρηματίας επιζητούν να είναι πολύ ξεκάθαρο στον πελάτη υπό ποιες προϋποθέσεις θα εισέρχεται σε ένα κατάστημα αλλά και στον υπάλληλο του καταστήματος πώς θα διασταυρώνει στοιχεία πιστοποιητικών και τεστ με γρήγορο και απλό τρόπο. «Πρέπει να δούμε τις λεπτομέρειες του συστήματος, καθώς μιλάμε για την είσοδο κάθε μαγαζιού», σημείωσε σε δηλώσεις του ο Γιάννης Λιάρος, διευθυντής του Συνδέσμου Επώνυμων Οργανωμένων Αλυσίδων Εστίασης (ΣΕΠΟΑ).

Έρχεται το Freedom Pass από τις 20 Ιουλίου

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης σημείωσε επίσης στο STAR, ότι η εφαρμογή για το Freedom Pass θα κάνει πρεμιέρα περίπου στις 20 Ιουλίου, σύμφωνα με τον ίδιο. Στόχος, είναι η εφαρμογή να είναι διαθέσιμη εκείνη την ημερομηνία και το ποσό της χρεωστικής κάρτας θα μπορούν να το λάβουν ακόμη και όσοι έχουν κάνει μόλις την πρώτη δόση.

Εξήγησε πως η εφαρμογή θα αντλεί στοιχεία από το gov.gr και η χρεωστική κάρτα θα διατίθεται για δραστηριότητες τουρισμού και πολιτισμού χαρακτήρα που στερήθηκαν οι νέοι. «Με το που είναι διαθέσιμη η εφαρμογή, κάνεις την αίτηση και την επόμενη ημέρα βγάζεις την κάρτα» υποστήριξε χαρακτηριστικά.

Από την πρώτη δόση εμβολίου τα 150 ευρώ στους νέους
Ο Κυριάκος Πιερρακάκης εξήγησε επίσης στη Μ. Ζαχαρέα ότι το voucher των 150 ευρώ (Freedom Pass) για τους εμβολιασμένους νέους 18-25 ετών, θα μπορεί να δοθεί και σε αυτούς που ήδη εμβολιάσθηκαν (ακόμη και με τη μία από τις δύο δόσεις) αλλά και σε αυτούς που θα εμβολιασθούν, ενώ τα στοιχεία θα αντλούνται από το gov. gr. Θα είναι ουσιαστικά σαν προπληρωμένη κάρτα για συγκεκριμένες αγορές σε κλάδους κυρίως που επηρεάσθηκαν από την πανδημία.

Ο κ. Πιερρακάκης απάντησε και στο αν υπάρχει αύξηση στην προσέλευση για τον εμβολιασμό στους νέους 18-25 ετών χάρη στο Freedom Pass και τα 150 ευρώ. «Υπάρχει σαφέστατα αύξηση, τα μέτρα έχιουν πιάσει τόπο». «Έχουμε την αίσθηση ότι η βελώνα κινείται» ανέφερε.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS