«Κλείδωσε» το τετ α τετ Μητσοτάκη - Ερντογάν: Στις 12 Ιουλίου στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ

«Κλείδωσε» το τετ α τετ Μητσοτάκη - Ερντογάν: Στις 12 Ιουλίου στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ


Την Τετάρτη 12 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Η συνάντηση θα γίνει μετά το τέλος της Συνόδου και μαζί με τον πρωθυπουργό θα είναι ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, η υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου κατά πάσα πιθανότητα και η διπλωματική σύμβουλος του κυρίου Μητσοτάκη, η Άννα Μαρία Μπούρα.

Από πλευράς Τουρκίας, μαζί με τον κ. Ερντογάν θα βρίσκονται ο υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, ο εκπρόσωπος Τύπου, Τσαγατάι Κιλίτς, στενός σύμβουλος του Τούρκου προέδρου, και ενδεχομένως ο υφυπουργός Εξωτερικών.

Πλέον μένει να «κλειδώσει» η ακριβής σύνθεση, την οποία θα έχουν οι δύο αντιπροσωπείες.

Πρόκειται για την πέμπτη, τετ-α-τετ, συνάντηση των δύο ηγετών τα τελευταία τέσσερα χρόνια, και την πρώτη μετά την επανεκλογή τους. Η προηγούμενη συνάντηση των δύο ηγετών είχε γίνει στα μέσα Μαρτίου του 2022.

Υπενθυμίζεται ότι στις 26 Ιουνίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε επικοινωνία με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, o οποίος του τηλεφώνησε για να τον συγχαρεί για την ανάληψη των καθηκόντων του.

Ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της Τουρκίας είχαν συμφωνήσει να συναντηθούν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί στο Βίλνιους της Λιθουανίας στις 11 και 12 Ιουλίου.

Ελλάδα και Τουρκία μετά τους φονικούς σεισμούς στη γείτονα έχουν έλθει πιο κοντά, κατεβάζοντας του τόνους που είχαν οξυνθεί τα προηγούμενα χρόνια. Ωστόσο τα «αγκάθια» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις παραμένουν και θα φανεί πώς θα εξελιχθούν καθώς οι δύο χώρες βγαίνουν από εκλογές.

Οι «κόκκινες» γραμμές

Σε ερώτηση για πιθανή συνάντηση των δύο ηγετών στη σύνοδο του ΝΑΤΟ, που τελικά θα γίνει, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως «η μία και μόνη διαφορά μας με την Τουρκία μπορεί να επιλυθεί βάσει του Διεθνούς Δικαίου και ξεκαθάρισε πως, εάν ο κ. Ερντογάν επιμείνει σε μία ρητορική που θίγει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, «δεν έχουμε πολλά να συζητήσουμε, θέματα κυριαρχίας και αποστρατιωτικοποίησης είναι εκτός ατζέντας».

Διευκρίνισε, πάντως, ότι «δεν είμαστε καταδικασμένοι να ζούμε με την Τουρκία σε καθεστώς μόνιμης κλιμάκωσης και στα όρια ενός θερμού επεισοδίου, όπως έγινε το 2020». Ερωτηθείς, μάλιστα, για το ενδεχόμενο της συνεκμετάλλευσης ενεργειακών πόρων στο Αιγαίο, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας απέκλεισε κατηγορηματικά μία τέτοια προοπτική.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ