Νέο... ριζοσπαστικό σχέδιο μετά τη «Δήμητρα» παρουσίασε ο Βαρουφάκης - «Άντε γεια τα χρηματιστήρια, καταργούνται οι αγορές χρήματος και η αγορά εργασίας»

Νέο... ριζοσπαστικό σχέδιο μετά τη «Δήμητρα» παρουσίασε ο Βαρουφάκης - «Άντε γεια τα χρηματιστήρια, καταργούνται οι αγορές χρήματος και η αγορά εργασίας»

Μια νέα... ριζοσπαστική ιδέα έριξε στο τραπέζι, μετά το σχέδιο «Δήμητρα», που υπάρχει στο συρτάρι του ΜέΡΑ25, ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Ειδικότερα, ο κ. Βαρουφάκης παρουσίασε το σχέδιο «μια μετοχή - μια ψήφος», το οποίο -όπως ανέφερε μιλώντας σε ψηφοφόρους του κόμματός του στην Καβάλα- προβλέπει την... κατάργηση του Χρηματιστηρίου και της αγοράς εργασίας.

«Σκεφτείτε μια αλλαγή στο εταιρικό Δίκαιο πολύ απλή. Οι μετοχές στις επιχειρήσεις είναι όπως οι φοιτητικές ταυτότητες στα πανεπιστήμια. Πας στο πανεπιστήμιο, γράφεσαι, έχεις περάσει, μπαίνεις. Σου δίνουν μια φοιτητική ταυτότητα. Δεν πληρώνεις, δεν την αγοράζεις, δεν μπορείς να την πουλήσεις, μπορείς να τη χρησιμοποιήσεις. Φανταστείτε οι μετοχές να ήταν έτσι. Να μην αγοράζονταν, να μην ήταν εμπορεύματα, να μην πωλούνταν και να μη νοικιάζονταν. Και να έδιναν μια ψήφο σε όλους τους εργαζόμενους μιας επιχείρησης… Αυτό δεν σημαίνει ότι θα έχεις οριζοντιοποίηση, σημαίνει όμως ότι η συνέλευση των μετόχων θα αποτελείται από όλους τους εργαζόμενους. Σκεφτείτε πόσο επαναστατικό θα ήταν αυτό. Τεχνικά, νομικά, αν το δείτε, είναι πάρα πολύ απλό. Αλλάζεις το εταιρικό Δίκαιο…», είπε αρχικά ο κ. Βαρουφάκης.

 «Πρώτον, καταργούνται τα χρηματιστήρια. Τι είναι το χρηματιστήριο; Μια αγορά όπου αγοράζονται και πωλούνται μετοχές. Αν οι μετοχές είναι προσωποπαγείς και δεν αγοράζονται, ούτε πωλούνται, πάνε τα χρηματιστήρια! Άντε γεια! Καταργείται η αγορά χρήματος. Δεύτερον, καταργείται η αγορά εργασίας. Δεν υπάρχει πια αφεντικό και προλετάριος. Όταν είσαι σε μια επιχείρηση, 300 άτομα, 30 άτομα… εσείς αποφασίζετε ως γενική συνέλευση πώς θα γίνει η μοιρασιά του πλεονάσματος της επιχείρησης. Ξαφνικά δεν υπάρχει διαφοροποίηση κέρδους και μισθού. Δεν υπάρχει κέρδος και δεν υπάρχουν μισθοί. Υπάρχει πλεόνασμα. Αν η επιχείρηση βγάζει 100 και τα έξοδά της είναι 80, μένουν 20. Και εσείς οι μέτοχοι αποφασίζετε αυτά τα 20 πώς θα τα μοιράσετε. Μπορείτε να τα μοιράσετε εξίσου. Και τι παίρνει ο καθένας; Ποσοστό του πλεονάσματος. Δεν υπάρχει διαφοροποίηση κέρδους και μισθού», συμπλήρωσε, προκαλώντας σωρεία σχολίων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για το εάν αυτές οι πολιτικές μπορούν να εφαρμοστούν στο σήμερα.

«Αυτό είναι το όραμά μας, ένα όραμα που έχει λειτουργήσει για κάποια χρόνια στην καλή περίοδο της Γιουγκοσλαβίας, πριν αρχίσουν να δανείζονται μετά το 1971 τεράστια ποσά, με αποτέλεσμα να καταρρεύσουν», κατέληξε.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ