Παναγιωτόπουλος: Φτάσαμε στα «κόκκινα» με την Τουρκία το καλοκαίρι του 2020 - Τους είπαμε ότι αν επιτεθούν, θα χτυπήσουμε

Παναγιωτόπουλος: Φτάσαμε στα «κόκκινα» με την Τουρκία το καλοκαίρι του 2020 - Τους είπαμε ότι αν επιτεθούν, θα χτυπήσουμε

Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις όπως διαμορφώνονται μετά την επανεκλογή Ερντογάν αλλά και για τις δύσκολες στιγμές με την Τουρκία το προηγούμενο διάστημα μίλησε το πρωί της Παρασκευής ο πρώην υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Όπως είπε «φτάσαμε στα κόκκινα της έντασης το καλοκαίρι του 2020 με τους δύο στόλους να έχουν αναπτυχθεί στο ανατολικό Αιγαίο. Σε μια τέτοια κατάσταση η πιθανότητα ατυχήματος είναι αυξημένη».

Ο κ. Παναγιωτόπουλος πρόσθεσε, δε, στη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ ότι η ελληνική πλευρά είχε διαμηνύσει ότι σε περίπτωση χτυπήματος από την τουρκική πλευρά, η χώρα μας θα χτυπήσει.

«Τι θα γίνει; Θα μαλώσουμε τώρα;»

Δύσκολη στιγμή ήταν κατά τον Νίκο Παναγιωτόπουλο και το δίμηνο Φεβρουαρίου-Μαρτίου 2020 με την απόπειρα εισβολής χιλιάδων παράνομων μεταναστών από τον Έβρο κάνοντας λόγο για «μια πρωτόγνωρη κατάσταση».

Εξίσου δύσκολη ήταν κατά τον πρώην υπουργό Άμυνας και η περίοδος της έξαρσης της επιθετικής ρητορικής από την Τουρκία το καλοκαίρι του 2022 όταν, όπως περιέγραψε, τηλεφώνησε στον τότε ομόλογό του, Χουλουσί Ακάρ, και του είπε «τι θα γίνει; Θα μαλώσουμε τώρα;».

«Η μακροπρόθεσμη στρατηγική της Τουρκίας δεν πιστεύω ότι θα αλλάξει»

Για την τωρινή περίοδο ο Νίκος Παναγιωτόπουλος σημείωσε ότι υπάρχει ηρεμία στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας ωστόσο, όπως είπε, υπάρχουν και οι φωνές που προκαλούν εντάσεις.

«Βρισκόμαστε σε διαφορετικό περιβάλλον. Οι ενέργειες που συνιστούν παραβιάσεις έχουν μειωθεί σημαντικά. Είναι ένα καλό σημάδι. Η μακροπρόθεσμη στρατηγική της Τουρκίας όμως δεν πιστεύω ότι θα αλλάξει» είπε και τόνισε πως όσο υπάρχει το casus belli και η διακήρυξη της «Γαλάζιας Πατρίδας» παραμένει και η προκλητική στάση μιας γειτονικής χώρας μέλους του ΝΑΤΟ. «Πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση, συνεχίζουμε να ενισχύουμε το πρόγραμμα μας» πρόσθεσε.

Αναφέρθηκε, μάλιστα, σε συνομιλίες που είχε με τον πρώην υπουργό Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, στις οποίες του ξεκαθάρισε ότι ο εξοπλιστικός εκσυγχρονισμός της Ελλάδας δεν αποτελεί απειλή για την Τουρκία.

«Με τον κ. Ακάρ είχα την ευκαιρία να του υπογραμμίσω ότι η προσπάθεια της Ελλάδας να ενισχύσει τις ένοπλες δυνάμεις της δεν αποσκοπούσε σε έναν ανταγωνισμό εξοπλισμών με την Τουρκία, αφορούσε στην απαραίτητη ανάγκη για τον εκσυγχρονισμό ή την αντικατάσταση των εξοπλισμών. Και είχε συμφωνήσει ο Ακάρ» είπε χαρακτηριστικά ο Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Τα F-16 και τα Rafale

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος σχολίασε επίσης τόσο την άρνηση των ΗΠΑ να δώσουν τα F-16 στην Τουρκία αλλά και για τον εκσυγχρονισμό της Ελλάδας με την απόκτηση των νέων Rafale.

«Μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου βάζουν ενστάσεις για τα F-16 διότι υπάρχει ο φόβος ότι μια ΝΑΤΟϊκή χώρα θα επιτεθεί σε άλλη. Ποιος ο λόγος λοιπόν να τα δώσουν;» είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος και πρόσθεσε πως δε μπορεί να προβλέψει στο μέλλον τι θα γίνει.

«Μπορεί κάποια στιγμή η Αμερική να άρει τις αντιρρήσεις της. Αλλά και η Τουρκία πρέπει να πείσει γι’ αυτό. Οι εγγυήσεις που βάζουν μέλη του Κογκρέσου ότι αυτά τα F- 16 δεν θα χρησιμοποιηθούν για να παραβιάζουν τον ελληνικό εναέριο χώρο, είναι ένα σημαντικό σημείο» είπε.

«Ο δρόμος είναι μακρύς ακόμα και εμείς παίρνουμε τα δικά μας μέτρα. Ο εκσυγχρονισμός μας προχωράει. Έχουμε ήδη παραλάβει 15 Rafale από τα 24». Ο πρώην υπουργός χαρακτήρισε τα Rafale ως «άσο στο μανίκι» της Ελλάδας.

«Πρόκειται για ένα οπλικό σύστημα με αεροσκάφη πολύ προηγμένης τεχνολογίας. Είναι μια αγορά που υλοποιήθηκε σε χρόνο ρεκόρ, ένα χρόνο από την υπογραφή των συμβολαίων. Τα αεροσκάφη αυτά αποτελούν μια ποιοτική αναβάθμιση».

«Είναι ένα οπλικό σύστημα που η Τουρκία ξέρει ότι δεν θα έχει ανταπόκριση. Είναι διαφορετικά από τα F-16» τόνισε ο κ. Παναγιωτόπουλος λέγοντας πως «σε επίπεδο αέρα είμαστε καλυμμένοι».

 

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ