Προανακριτική για Παπαγγελόπουλο: Σήμερα στη Βουλή η ψηφοφορία για Ειδικό Δικαστήριο

Προανακριτική για Παπαγγελόπουλο: Σήμερα στη Βουλή η ψηφοφορία για Ειδικό Δικαστήριο

Αυλαία πέφτει σήμερα στην ολομέλεια της Βουλής στην πολύμηνη έρευνα της προανακριτικής επιτροπής όσον αφορά τις ευθύνες του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δημήτρη Παπαγγελοπούλου στην υπόθεση Novartis.

Η επιτροπή συστάθηκε τον Οκτώβριο του 2019 για να ερευνήσει τυχόν ποινικές ευθύνες για σημαντικά αδικήματα που αφορούσαν τον πρώην υπουργό. Τον Μάιο του 2020 μετά από νέα πρόταση βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας το κατηγορητήριο διευρύνθηκε και εντάχθηκαν σε αυτό ακόμη πιο βαριά αδικήματα όπως η σύσταση συμμορίας, η εκβίαση και η δωροληψία.

Οι εργασίες της διήρκησαν συνολικά 10 μήνες και κατάθεσαν σε αυτή πολλοί μάρτυρες ανάμεσα τους σημαντικοί εισαγγελικοί λειτουργοί.

Το πόρισμα της επιτροπής κατατέθηκε στις 15 Ιουλίου με τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας αλλά και του Κινήματος Αλλαγής να προτείνουν την παραπομπή του πρώην υπουργού στο ειδικό δικαστήριο για οκτώ βαριά αδικήματα: ηθική αυτουργία σε κακουργηματική κατάχρηση
εξουσίας, ηθική αυτουργία σε πλημμεληματική κατάχρηση εξουσίας, ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος, παράβαση καθήκοντος κατά εξακολούθηση, απόπειρα εκβίασης, δωροληψία πολιτικού αξιωματούχου, δωροληψία υπαλλήλου και εγκληματική οργάνωση.

Μάλιστα τα πορίσματα των δύο κομμάτων κάνουν αναφορά και στα μη πολιτικά πρόσωπα που κατά την άποψή τους εμπλέκονται στην υπόθεση, δηλαδή στην εισαγγελέα διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, στους δύο επίκουρους εισαγγελείς που ερεύνησαν την υπόθεση Novartis και σε τέσσερις δημοσιογράφους και εκδότες. Αντιθέτως απαλλακτικό για τον κ. Παπαγγελόπουλο και όλους τους συμμετέχοντες είναι το πόρισμα του ΣΥΡΙΖΑ. Το Μέρα 25 δεν πήρε μέρος στην όλη διαδικασία της προανακριτικής, το ΚΚΕ αποχώρησε τον περασμένο Φεβρουάριο από τις συνεδριάσεις της επιτροπής ενώ η Ελληνική Λύση επέλεξε να μην καταθέσει πόρισμα. 

Το χρονοδιάγραμμα της συνεδρίασης -Θα τοποθετηθούν οι πολιτικοί αρχηγοί
Η σημερινή συνεδρίαση θα ξεκινήσει στις εννέα το πρωί και με βάση την απόφαση της διάσκεψης των προέδρων θα διαρκέσει 12 ώρες και θα ολοκληρωθεί στις εννέα το βράδυ.
Η αρχή θα γίνει με τις τοποθετήσεις των εισηγητών και αγορητών των κομμάτων και θα συνεχιστεί με τρεις κύκλους ομιλητών. Ο κάθε κύκλος θα αποτελείται από 5 βουλευτές από το κόμμα της ΝΔ, 3 από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και έναν από κάθε κόμμα της ελάσσονος
αντιπολίτευσης.

Το ενδιαφέρον στη σημερινή συζήτηση εστιάζεται κυρίως στις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών ενώ σύμφωνα με πληροφορίες για πρώτη φορά από τότε που συστήθηκε η προανακριτική επιτροπή θα τοποθετηθεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, η ομιλία του οποίου αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς θα επεκταθεί σε όλα τα θέματα διαφθοράς και λειτουργίας των θεσμών κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν δει το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα.

Η κρισιμότητα που υπάρχει τις τελευταίες ώρες τις ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι βέβαιο ότι θα επηρεάσει το κλίμα της συνεδρίασης στην ολομέλεια όχι μόνο στις αναφορές των πολιτικών αρχηγών αλλά πιθανότατα και στους τόνους που θα επιλέξουν να κρατήσουν κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.

Μάλιστα χθες σε αρκετούς βουλευτές υπήρχε η σκέψη ακόμη και της αναβολής της σημερινής συνεδρίασης λόγω του κλίματος που υπάρχει στην σχέσεις με την Τουρκία κλίμα που απαιτεί εθνική ενότητα και ομοψυχία μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων.

Με ενδιαφέρον αναμένεται και η τοποθέτηση του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά ο οποίος θα έχει την ευκαιρία να τοποθετηθεί για όλη την υπόθεση Novartis τώρα που αυτή κοινοβουλευτικά φτάνει στο τέλος της, αλλά για τις ευθύνες του Αλέξη Τσίπρα τόσο σε αυτή την υπόθεση όσο και στα υπόλοιπα θέματα που έχουν δει το φως της δημοσιότητας και αφορούν την διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Άλλωστε η φράση του πρώην πρωθυπουργού από το βήμα της Βουλής τον Μάιο του 2018 «θα τους πάω μέχρι τέλους» εξακολουθεί να ισχύει όπως λένε στενοί συνεργάτες του. Άλλωστε και το πόρισμα της πλειοψηφίας αποδίδει βαρύτατες ευθύνες στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και στον πρώην πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα καθώς αναφέρει ότι «η παραδικαστική λειτουργία της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ είναι βέβαιο ότι υποκινείτο, κατευθυνόταν και τελούσε εν γνώσει της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και του πρωθυπουργού κ. Τσίπρα».

Στη συνεδρίαση θα μιλήσει όπως του δίνει το δικαίωμα ο κανονισμός και ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δημήτρης Παπαγγελόπουλος ο οποίος λίγο πριν ολοκληρωθούν οι εργασίες της προανακριτικής είχε απειλήσει με αποκαλύψεις που θα κάνει στην ολομέλεια της Βουλής βάζοντας για ακόμη μια φορά στο στόχαστρο του τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Μυστική ψηφοφορία, με μέτρα λόγω κορωνοϊού
Η μυστική ψηφοφορία για την παραπομπή ή όχι του Δημήτρη Παπαγγελόπουλο στο ειδικό δικαστήριο θα ξεκινήσει μετά τις εννέα το βράδυ και θα διεξαχθεί ανά ομάδες των 100 βουλευτών με βάση τα μέτρα που έχει λάβει η Βουλή για τον κορωνοϊό. Η κάθε ομάδα θα έχει στη διάθεσή της μία ώρα για να ψηφίσουν οι βουλευτές της. Το ψηφοδέλτιο θα είναι ένα, στο οποίο θα είναι εγγεγραμμένα ξεχωριστά το κάθε ένα από τα 8 αδικήματα για τα οποία το πόρισμα της πλειοψηφίας παραπέμπει στη Δικαιοσύνη τον πρώην αναπληρωτή υπουργός Δικαιοσύνης, προκειμένου οι βουλευτές να έχουν τη δυνατότητα επιλογής.

Με βάση αυτή τη διαδικασία η ψηφοφορία αναμένεται να τελειώσει γύρω στα 12 ενώ τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας θα βγουν αρκετές ώρες μετά πιθανότατα μετά τις δύο τα μεσάνυχτα.

Στη συνέχεια σε νέα συνεδρίαση που θα γίνει τις επόμενες μέρες θα πραγματοποιηθεί η κλήρωση των δικαστών που θα συγκροτήσουν το δικαστικό συμβούλιο το οποίο και θα αποφασίσει τελικά για το αν θα παραπεμφθεί ο κ. Παπαγγελόπουλος αλλά και τα μη πολιτικά πρόσωπα ως συμμέτοχοι σε δίκη στο ειδικό δικαστήριο.

 

 

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ