Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τη Σύνοδο Κορυφής: Η υπόθεση Μπελέρη είναι θέμα σεβασμού του κράτους δικαίου, ζητάμε το προφανές

Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τη Σύνοδο Κορυφής: Η υπόθεση Μπελέρη είναι θέμα σεβασμού του κράτους δικαίου, ζητάμε το προφανές

Συνέντευξη τύπου παραχώρησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την ολοκλήρωση της διήμερης Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Αναφερόμενος στην επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα είπε ότι ήταν ένα ακόμη βήμα για την οικοδόμηση καλών σχέσεων. Η διακήρυξη των Αθηνών προσδιορίζει τα επόμενα βήματα που θα κινηθούμε. Οι σχέσεις βρίσκονται σε καλή πορεία.

Σχολίασε δε τον τρόπο με τον οποίο ελήφθη η απόφαση για την Ουκρανία, με την αποχώρηση Ορμπαν από την αίθουσα της Συνόδου Κορυφής λέγοντας ότι η Ουγγαρία δεν προέβαλε βέτο, ότι όπως όλες οι αποφάσεις έτσι και αυτή για την Ουκρανία ελήφθη με ομοφωνία. «Δεν υπάρχει καμία αλλαγή. Δεν βλέπω αλλαγή του τρόπου λήψης αποφάσεων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο», είπε.

Για την ένταξη των δυτικών Βαλκανίων

Η Ελλάδα υπήρξε ανέκαθεν πρωταγωνίστρια της ένταξης των δυτικών βαλκανίων, για την προσέγγιση των δυτικών βαλκανίων και είμαστε από τους πρώτους που το ενθαρρύνουμε.

Και για εμας το ζήτημα του Μπελέρη είναι ζήτημα κράτους δικαίου. Θέλουμε να αναγνωρστεί ότι ο Μεπλέρη εκλέχθηκε νόμιμα δήμαρχος, δεν παρεμβαίνουμε στην αλβανική δικαιοσύνη αλλά εδώ έγιναν εκλογές και τις κέρδισε. Τα θέματα αυτά είναι πολύ ξεκάθαρα. Και προσβλέπουμε αυτό το πρόβλημα να επιλυθεί για να γίνει σεβαστή η βούληση των δημοτών της Χειμάρρας και να μην είναι δήμαρχος ένας άνθρωπος που έχασε τις εκλογές. Εμείς εργαζόμαστε να επιλυθεί το ζήτημα για να μπορέσει και η Αλβανία να αποδείξει ότι σε ένα κρίσιμο ζήτημα έχει κάνει τα απαραίτητα βήματα.

Για την ακρίβεια

Το έχω αναγνωρίσει ότι είναι το πρώτο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα ελληνικά νοικοκυριά και για αυτό εστιάζουμε να απαλύνουμε το βάρος. Είναι πιθανό να έχουμε φθάσει στο μάξιμουμ της αύξησης των επιτοκίων. Ο πληθωρισμός είναι εδώ και να σας θυμίσω ότι τον Δεκέμβριο θα εκταμιευθούν 700 εκατ για τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά.

Είναι ένα αναπτυξιακό μέρισμα γιατί όταν ξεπερνάμε τους δημοσιονομικούς στόχους, είμαστε σε θέση να βοηθάμε τα νοικοκυριά. Η ακρίβεια αντιμετωπίζεται με δυο τρόπους με παρεμβάσεις στην αγορά, ελέγχους, ένταση του ανταγωνισμού, εντοπισμό της αισχροκέρδιας, όμως ο μόνιμος τρόπος αντιμετώπισης είναι η ενίσχυση των εισοδημάτων το οποίο είναι και αυτό που θα μείνει, δηλαδή η αύξηση των μισθών και των συντάξεων.

Πέρα από τις αυξήσεις των τιμών έχουμε και τις μειώσεις τιμών. Οι τιμές της βενζίνης έχουν μειωθεί κατά 11% τους δύο τελευταίους μήνες. Για να συνοψίσω η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται την ακρίβεια και θα εξακολουθήσει να στηρίζει τα πιο αδύναμα νοικοκυριά.

Για την οπαδική βία και τα μέτρα

Δεν μετράμε τη δημοτικότητα των αποφάσεων. Είναι σαφές ότι τα πράγματα στο ποδόσφαιρο χρειάζονται πιο πολλές παρεμβάσεις, η ορθότητα των μέτρων θα κριθεί θα κάνουμε τα πάντα να διασφαλίσουμε τη δημόσια τάξη και οι Ελληνες να απολαμβάνουν τη χαρά του ποδοσφαίρου με ασφάλεια.

Ανησυχία για τις απώλειες αμάχων στην Λωρίδα της Γάζας

Στηρίζουμε το δικαίωμα στην αυτοάμυνα του Ισραήλ, αλλά πάντα στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου. Εκφράζουμε την κλιμακούμενη ανησυχία για τις απώλειες αμάχων στην Λωρίδα της Γάζας. Αν θέλουμε να έχουμε αξιοπιστία, δεν αναφέρομαι στην Ελλάδα, αλλά στην ΕΕ, θα πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι πρέπει να υπάρχει προσπάθεια να ξεκινήσει η διαδικασία για λύση δύο κρατών.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ