Η κλιματική αλλαγή απειλεί πάνω από τα μισά ευρωπαϊκά χιονοδρομικά κέντρα -Πώς θα αντιμετωπιστεί η έλλειψη χιονιού

Η κλιματική αλλαγή απειλεί πάνω από τα μισά ευρωπαϊκά χιονοδρομικά κέντρα -Πώς θα αντιμετωπιστεί η έλλειψη χιονιού

Τα μισά από τα χιονοδρομικά κέντρα της Ευρώπης θα αντιμετωπίσουν «πολύ υψηλό κίνδυνο» έλλειψης χιονιού σε ένα σενάριο αύξησης της θερμοκρασίας κατά δύο βαθμούς, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η κλιματική αλλαγή θα μπορούσε να καταστρέψει το ευρωπαϊκό σκι, με περισσότερα από τα μισά χιονοδρομικά κέντρα της Ευρώπης να διατρέχουν «υψηλό κίνδυνο» έλλειψης χιονιού μέχρι το 2100.

Τα χιονισμένα βουνά της Ευρώπης αποτελούν εμβληματικό μέρος του τοπίου και της τουριστικής βιομηχανίας της ηπείρου.

Όμως το 53% των ευρωπαϊκών θέρετρων είναι πιθανό να υποφέρουν από ανεπαρκή χιονοκάλυψη, εάν η θερμοκρασία αυξηθεί κατά 2° Κελσίου, όπως αποκάλυψε έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Nature Climate Change.

Οι σημερινές πολιτικές σημαίνουν ότι ο κόσμος βρίσκεται σε τροχιά για 2,7C παγκόσμιας θέρμανσης. Σε περίπτωση αύξησης της θερμοκρασίας κατά 4C, το 98% των θέρετρων θα βρίσκεται σε «υψηλό κίνδυνο», προειδοποιούν οι ερευνητές.

Η παραγωγή χιονιού θα αντισταθμίσει μόνο εν μέρει την πτώση, προειδοποιεί η ομάδα εμπειρογνωμόνων, και θα περιλαμβάνει μηχανήματα όπως οι εκχιονιστές που παράγουν περισσότερα από τα ίδια αέρια του θερμοκηπίου που θερμαίνουν τον πλανήτη εξ αρχής.

«Η παραγωγή χιονιού... αποτελεί την επιτομή ορισμένων από τις βασικές προκλήσεις στη σύνδεση μεταξύ της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, του μετριασμού της και της βιώσιμης ανάπτυξης στα βουνά», γράφουν οι συγγραφείς της μελέτης.

Πώς επηρεάζει η κλιματική αλλαγή τη χιονοδρομική περίοδο;

Οι επαναλαμβανόμενες και αυξανόμενες χειμερινές αποψύξεις έχουν ταλαιπωρήσει πολλά ευρωπαϊκά χιονοδρομικά κέντρα τα τελευταία χρόνια, αφήνοντας πολλές πίστες ανησυχητικά γυμνές από χιόνι.

Μαζί με το λιώσιμο των παγετώνων, η έλλειψη χιονιού έχει γίνει ένα ορατό έμβλημα των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Τα πάντα, από τον τουρισμό μέχρι τους επαγγελματικούς διαγωνισμούς σκι, έχουν αισθανθεί τις επιπτώσεις.

Η νέα μελέτη δείχνει ότι τα πράγματα θα μπορούσαν να γίνουν πολύ χειρότερα.

Με την άνοδο της παγκόσμιας θερμοκρασίας να φλερτάρει ήδη με το όριο-στόχο του 1,5 βαθμού σύμφωνα με τη Συμφωνία του Παρισιού του 2015 και μια μεγαλύτερη άνοδος να φαίνεται αναπόφευκτη, οι ερευνητές ανέλυσαν τις επιπτώσεις σε περισσότερα από 2.200 χιονοδρομικά κέντρα σε 28 ευρωπαϊκές χώρες.

Η έρευνα αξιολόγησε τις αλλαγές στην κάλυψη του χιονιού σε ένα εύρος αυξήσεων της θερμοκρασίας: Το 53% των χιονοδρομικών κέντρων στην Ευρώπη θα αντιμετώπιζε «πολύ υψηλό κίνδυνο ανεπαρκούς χιονιού» σε μια αύξηση της θερμοκρασίας κατά 2 βαθμούς Κελσίου. Σχεδόν όλα - το 98% - θα αντιμετώπιζαν αυτό το επίπεδο κινδύνου εάν ξεπεραστεί ο πήχης των 4 βαθμών.

Ακόμα και με τη χρήση τεχνητού χιονιού, πάνω από το ένα τέταρτο των χιονοδρομικών κέντρων θα εξακολουθήσουν να αντιμετωπίζουν έλλειψη χιονιού εάν οι θερμοκρασίες αυξηθούν κατά 2 βαθμούς και πάνω από το 70% εάν ανέβουν κατά 4 βαθμούς, δήλωσαν οι μετεωρολόγοι.

Οι ερευνητές λένε ότι το έγγραφό τους προχωράει περισσότερο από προηγούμενες μελέτες ανά χώρα και παρέχει μια πρώτη ολοκληρωμένη ματιά στις επιπτώσεις της έλλειψης χιονιού στις πίστες σε ολόκληρη την Ευρώπη, όπου βρίσκονται τα μισά από τα χιονοδρομικά κέντρα του κόσμου.

«Αυτό που παρέχει επίσης αυτή η μελέτη είναι μια ανάλυση της απαίτησης νερού, της απαίτησης ηλεκτρικής ενέργειας και των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που σχετίζονται με την παραγωγή χιονιού», δήλωσε ο συν-συγγραφέας Samuel Morin, ερευνητής της μετεωρολογικής εταιρείας προβλέψεων Meteo France.

Πώς θα αντιμετωπίσουν τα χιονοδρομικά κέντρα την άνοδο της θερμοκρασίας;

Όπως συμβαίνει με τις περισσότερες προσπάθειες για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, οι αξιωματούχοι του τουρισμού και οι κυβερνητικοί ηγέτες θα πρέπει πιθανότατα να ανταποκριθούν με ένα μείγμα εξασθένισης - προσπαθώντας να εμποδίσουν την άνοδο της θερμοκρασίας - και προσαρμογής: αλλαγή συμπεριφοράς για μια νέα πραγματικότητα σε μέρη όπως τα Πυρηναία της Ισπανίας, το όρος Trysilfjellet της Νορβηγίας, οι Ελβετικές Άλπεις ή το θέρετρο Erciyes της Τουρκίας.

Αυτό θα περιλαμβάνει την παραγωγή χιονιού - και τη μείωση των εκπομπών από την παραγωγή χιονιού.

«Στον τομέα του τουρισμού, αν θέλουμε να περιορίσουμε την έκταση των συνεπειών (της κλιματικής αλλαγής), πρέπει επίσης να μας απασχολεί ο περιορισμός του αποτυπώματος άνθρακα αυτής της δραστηριότητας - και επομένως να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να μειώσουμε μαζικά τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου για ολόκληρο τον τομέα», δήλωσε ο Morin.

Η Ruth Mottram, επιστήμονας για το κλίμα στο Μετεωρολογικό Ινστιτούτο της Δανίας, επαίνεσε τη χρήση ανανεώσιμων πηγών παραγωγής χιονιού. Σημείωσε όμως ότι η μεταφορά στις πίστες του σκι αποτελεί σημαντική πηγή εκπομπών και η πιο πράσινη παραγωγή χιονιού δεν θα έχει καμία επίπτωση σε αυτό.

«Συνολικά, φαίνεται ότι οι Ευρωπαίοι σκιέρ θα μπορέσουν να συνεχίσουν να κάνουν σκι, αλλά η δραστηριότητα θα μεταναστεύσει βορειότερα και ψηλότερα στα βουνά, ακόμη και με πρόσθετες επενδύσεις στην τεχνητή χιόνωση», ανέφερε η Mottram.

Τα θέρετρα χρειάζονται επίσης τοπική μοντελοποίηση

Πολλοί φορείς εκμετάλλευσης χιονοδρομικών κέντρων - στην Ευρώπη και πέραν αυτής - έχουν ήδη λάβει το μήνυμα και ίσως χρειαστεί να κάνουν περισσότερα.

Η Anita Verpe Dyrrdal, ερευνήτρια στο Νορβηγικό Μετεωρολογικό Ινστιτούτο, δήλωσε ότι η πρόβλεψη της μελέτης για πτώση του «δείκτη αξιοπιστίας χιονιού» στη Νορβηγία είναι σύμφωνη με τις εθνικές εκτιμήσεις. Επικρότησε την έρευνα για τη μοντελοποίηση του χιονιού και τις εκτιμήσεις της για την παραγωγή ενέργειας, αλλά αναγνώρισε ότι μπορεί να παραβλέπει ορισμένες ιδιαιτερότητες.

«Η ανησυχία μου έγκειται στη χωρική ανάλυση των προσομοιώσεων του μοντέλου, η οποία, ειδικά σε τοπογραφικές περιοχές, μπορεί να είναι πολύ χονδροειδής», είπε, αναφερόμενη σε απότομες αλλαγές στο υψόμετρο που μπορεί να μην φαίνονται στη μοντελοποίηση των ερευνητών, όπως κοντά στα φιόρδ της Νορβηγίας, ή σε συνθήκες ανέμου που θα μπορούσαν να προκαλέσουν παρασύρσεις του χιονιού.

Η τοπική μοντελοποίηση του χιονιού μπορεί να είναι σημαντική σε ορισμένες περιοχές όπου οι τοπικές επιδράσεις παίζουν μεγάλο ρόλο», είπε.

Για τους σκιέρ, η μελέτη υποδηλώνει ότι μπορεί να απαιτούνται υψηλότεροι - και ψυχρότεροι - προορισμοί για να φτάσουν στις καλύτερες πίστες, και πρότεινε ότι ένα συμπέρασμα από τη μελέτη είναι, ότι τα χιονοδρομικά κέντρα που αξιολογούν τις τοπικές συνθήκες και προσαρμόζονται ανάλογα με τις ανάγκες μπορεί στην πραγματικότητα να προσελκύσουν περισσότερους σκιέρ τα επόμενα χρόνια.

Πηγή: Euronews

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ