Ευρωκοινοβούλιο: Πρώτο βήμα  για την αλλαγή του «Δουβλίνο 2»

Ευρωκοινοβούλιο: Πρώτο βήμα για την αλλαγή του «Δουβλίνο 2»

«Πράσινο φως» για την έναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ κρατών-μελών και του Ευρωκοινοβουλίου για τη μεταρρύθμιση των πολιτικών και την υιοθέτηση του πολυαναμενόμενου νέου Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο.

Ο χρονικός ορίζοντας των διαπραγματεύσεων είναι πριν από τον επόμενο Μάιο, οπότε και θα διενεργηθούν οι ευρωεκλογές. Σε πανηγυρικούς τόνους η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, σε ανάρτησή της αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας των ψηφοφοριών χθες το μεσημέρι έγραψε χαρακτηριστικά: «Κάναμε το καθήκον μας. Στέλνουμε μήνυμα ότι μπορούν να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις.

Αναμένουμε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις του εγκαίρως». Στελέχη των Βρυξελλών κάνουν λόγο για «ιστορική μέρα», καθώς εγκρίθηκαν έπειτα από επίπονο διάλογο πολλές προτάσεις για αλλαγή του υφιστάμενου καθεστώτος στον τρόπο παροχής ασύλου των μεταναστών, αλλά και τη συνεργασία ολόκληρης της ΕΕ στην αντιμετώπιση των προβλημάτων. Βέβαια ο δρόμος μέχρι την υιοθέτηση μέτρων αλληλεγγύης και ισότιμης αντιμετώπισης του «καυτού» θέματος του Μεταναστευτικού περνάει μέσα από ομοφωνία στο ανώτατο επίπεδο της ΕΕ, το Συμβούλιο Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων.

Αναλυτικά στις απανωτές ψηφοφορίες συζητήθηκαν: Το κεντρικό νομοθετικό κείμενο με τη δέσμη μέτρων για την κοινή δράση ΕΕ - κρατών-μελών στον τομέα της διαχείρισης του ασύλου και της μετανάστευσης. Στηρίχθηκε από 413 ευρωβουλευτές, 142 ήταν κατά και 20 απείχαν. Βάσει της δέσμης μέτρων, θα θεσπιστούν βελτιωμένα κριτήρια για τον καθορισμό του κράτους-μέλους που θα καθίσταται υπεύθυνο για την εξέταση μιας αίτησης ασύλου (τα λεγόμενα «κριτήρια του Δουβλίνου») και τη δίκαιη κατανομή των ευθυνών. Οι ευρωβουλευτές υιοθετούν δεσμευτικό μηχανισμό αλληλεγγύης για να βοηθήσει τις χώρες που υφίστανται μεταναστευτική πίεση, μεταξύ άλλων ύστερα από επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στη θάλασσα. Ο κανονισμός για τις καταστάσεις κρίσης εγκρίθηκε με 419 ψήφους υπέρ, 129 κατά και 30 αποχές.

Το κείμενο αφορά πρωτίστως τις αιφνίδιες μαζικές αφίξεις υπηκόων τρίτων χωρών που οδηγούν σε κατάσταση κρίσης σε ένα συγκεκριμένο κράτος-μέλος και προβλέπει υποχρεωτικές μετεγκαταστάσεις και παρεκκλίσεις όσον αφορά τον έλεγχο και τις διαδικασίες ασύλου, βάσει πρότερης αξιολόγησης της Επιτροπής. Ο κανονισμός ελέγχου υπηκόων τρίτων χωρών στα εξωτερικά σύνορα εγκρίθηκε με 419 ψήφους υπέρ, 126 κατά και 30 αποχές. Το κεντρικό σύστημα πληροφοριών σχετικά με τις καταδικαστικές αποφάσεις συγκέντρωσε 431 ψήφους υπέρ, 121 κατά και 25 αποχές.

Πρόκειται για κανόνες που θα εφαρμόζονται στα σύνορα της ΕΕ σε πρόσωπα που δεν πληρούν κατ' αρχάς τις προϋποθέσεις εισόδου στο εκάστοτε κράτος-μέλος της ΕΕ. Το σχέδιο προβλέπει όλες τις διαδικασίες ταυτοποίησης, λήψης δακτυλικών αποτυπωμάτων, ελέγχων ασφαλείας και προκαταρκτικής αξιολόγησης της υγείας και της ευαλωτότητάς τους. Οι ευρωβουλευτές επ’ αυτών των διαδικασιών ενέμειναν στην προσθήκη ενός ανεξάρτητου μηχανισμού παρακολούθησης των θεμελιωδών δικαιωμάτων, ο οποίος θα επιτηρεί την κατάσταση στα εξωτερικά σύνορα, προκειμένου να διασφαλίζεται η καταγραφή όλων των αιτούντων είσοδο και θα διερευνώνται ενδεχόμενες επαναπροωθήσεις.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ