Αρχίζει το Ειδικό Δικαστήριο για το «Ρασπούτιν-gate» - Στο «εδώλιο» ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος - Ποιοι θα καταθέσουν

Αρχίζει το Ειδικό Δικαστήριο για το «Ρασπούτιν-gate» - Στο «εδώλιο» ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος - Ποιοι θα καταθέσουν

Το πρώτο Ειδικό Δικαστήριο με κατηγορούμενο υπουργό της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ,ανοίγει «αυλαία» σήμερα το πρωί στον Άρειο Πάγο.

Η πρόεδρος του Ειδικού Δικαστηρίου, η αρεοπαγίτης, Βασιλική Ηλιοπούλου θα κηρύξει την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας, σήμερα στις 9 το πρωί.

Στο «εδώλιο» του Ειδικού Δικαστηρίου θα καθίσει ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, κατηγορούμενος για το επονομαζόμενο «Ρασπούτιν-gate» που αφορά σειρά παρεμβάσεών του στον χώρο της Δικαιοσύνης. Συγκατηγορούμενη του είναι η πρώην εισαγγελέας Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη.

Οι κατηγορίες

Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, κατηγορείται για το κακούργημα της ηθικής αυτουργίας σε κατάχρηση εξουσίας και το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος ενώ η εισαγγελική λειτουργός για το κακούργημα της κατάχρησης εξουσίας.

Οι κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα αφορούν στη μη διαβίβαση από την τότε εισαγγελέα Διαφθοράς, στη Βουλή της δικογραφίας που σχηματίστηκε μετά τη μηνυτήρια αναφορά στις 21 Φεβρουαρίου 2017, στη Εισαγγελία Διαφθοράς, από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέα Λοβέρδο, Βασίλη Κεγκέρογλου και Έφη Χριστοφιλοπούλου σχετικά με τη μη τιμολόγηση φαρμάκων δύο φορές για το έτος 2015 από τον τότε υπουργό Υγείας, Παναγιώτη Κουρουμπλή και τον τότε αναπληρωτή υπουργό, Ανδρέα Ξάνθο.

«Στην παραπάνω πράξη η Ε. Τουλουπάκη προέβη κατόπιν προτροπών και παραινέσεων με φορτικότητα του κατηγορούμενου, Δ.Παπαγγελόπουλου ο οποίος εκμεταλλεύτηκε την επιρροή που ασκούσε σε αυτήν λόγω της ιδιότητάς του ως Αναπληρωτής Υπουργός Δικαιοσύνης, αλλά και ως πρώην συνάδελφος και Προϊστάμενος της στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών…» τονίζεται στο παραπεμπτικό βούλευμα.

Η δικογραφία στάλθηκε στη Βουλή μαζί με το φάκελο Novartis με αποτέλεσμα να αποσβεσθεί, σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, η προθεσμία της Βουλής να εφαρμόσει τον νόμο περί ευθύνης υπουργών.

Σωρεία παρεμβάσεων

Ο κ. Παπαγγελόπουλος θα δικαστεί και για το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος μετά την ομόφωνη παραπομπή από το δικαστικό συμβούλιο, το οποίο συνίσταται στις παρεμβάσεις του στο έργο τριών, πρώην και νυν εισαγγελικών λειτουργών, ήτοι της Γεωργίας Τσατάνη, του Παναγιώτη Αθανασίου και της Ελένης Ράικου.

Συγκεκριμένα, ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος κατηγορείται ότι τον Νοέμβριο και Δεκέμβριο του 2015 παρενέβη στο έργο της τότε εισαγγελέως Εφετών, Γεωργίας Τσατάνη και συγκεκριμένα «της υπέδειξε με φορτικότητα συγκεκριμένο δικονομικό χειρισμό της υπόθεσης του Ανδρέα Βγενόπουλου, δηλαδή την επιστροφή της δικογραφίας στην Εισαγγελέα Διαφθοράς, Ελένη Ράικου, προκειμένου να ασκηθούν ποινικές διώξεις όπως της δήλωσε».

Επίσης, στον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης αποδίδεται ότι τον Μάρτιο του 2017 «παρότρυνε την τότε εισαγγελέα Διαφθοράς, Ελένη Ράικου, με απειλές, απαιτώντας επιτακτικά να διαβιβάσει το φάκελο της Novartis στη Βουλή προς ενεργοποίηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών, χωρίς να υπάρχουν στοιχεία κατά πολιτικών προσώπων, που να δικαιολογούν την ενέργεια αυτή».

Επιπλέον, ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος κατηγορείται ότι από τον Σεπτέμβριο του 2015 μέχρι πρώτο δεκαήμερο του 2017, παρενέβη στο έργο του τότε οικονομικού εισαγγελέα, Παναγιώτη Αθανασίου, ζητώντας του να κατασκευάσει στοιχεία σε βάρος του δημοσιογράφου Γιώργου Παπαχρήστου, ενώ, του άσκησε πιέσεις για τις υποθέσεις των επιχειρηματιών, Γιάννη Αλαφούζου, Ανδρέα Βγενόπουλου και του διοικητή της Τράπεζας Πειραιώς, Μιχάλη Σάλλα.

Ποιοι θα καταθέσουν

Συνολικά στο Ειδικό Δικαστήριο έχουν κληθεί να καταθέσουν εννέα μάρτυρες. Πρώτος μάρτυρας στον κατάλογο είναι ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Λοβέρδος και ακολουθούν η πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Εύη Χριστοφιλοπούλου, η πρώην Εισαγγελέας Εφετών Γεωργία Τσατάνη, η Εισαγγελέας Εφετών Ελένη Ράικου, ο πρώην Ανετισαγγελέας του Αρείου Πάγου Παναγιώτης Αθανασίου, ο πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ Σταύρος Κοντονής, η πρώην Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, ο Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Δημήτρης Παπαγεωργίου και ο Αντεισαγγελέας Εφετών Ηλίας Ζαγοραίος.
Στη λίστα των μαρτύρων περιλήφθησαν μετά από αιτήματα των κατηγορουμένων, ο πρώην Υπουργός Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός, ο εκδότης Κώστας Βαξεβάνης και οι πρώην επίκουροι Εισαγγελείς εγκλημάτων διαφθοράς Χρήστος Ντζούρας και Στέλιος Μανώλης.

Η πρώτη συνεδρίαση αναμένεται να αναλωθεί σε διαδικαστικά ζητήματα και ενστάσεις ενώ πιθανότατα θα κατατεθεί αίτημα για την τηλεοπτική κάλυψη της δίκης.

Σε κάθε περίπτωση, εκτός της πρώτης ημέρας, οι επόμενες συνεδριάσεις, πιθανότατα, θα διεξάγονται απογευματινές ώρες, δύο με τρεις φορές την εβδομάδα.

Το επόμενο διάστημα θα ακολουθήσει ένα ακόμα Ειδικό Δικαστήριο με κατηγορούμενο έναν ακόμα πρώην υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ, τον Νίκο Παππά, για το ζήτημα του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες, του 2016.

 

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ