Εμβόλιο: Αντίστροφη μέτρηση για τρίτη δόση το Σεπτέμβριο -Ποιοι θα το κάνουν, αν το εγκρίνει ο ΕΜΑ

Εμβόλιο: Αντίστροφη μέτρηση για τρίτη δόση το Σεπτέμβριο -Ποιοι θα το κάνουν, αν το εγκρίνει ο ΕΜΑ

Προχωρά παρά τον έντονο καύσωνα, αλλά και την κορύφωση της καλοκαιρινής άδειας ο εμβολιασμός των πολιτών στη χώρα μας, με τον Μάριο Θεμιστοκλέους να αποδίδει την κάμψη στη χορήγηση δόσεων εμβολίων καθημερινά, στις καλοκαιρινές διακοπές.

Την καλοκαιρινή της άδεια άλλωστε απολαμβάνει και η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, Μαρία Θεοδωρίδου, η οποία και ως εκ τούτου απουσίαζε από τη σημερινή ενημέρωση για το πρόγραμμα «Ελευθερία» από το υπουργείο Υγείας.

Αναλαμβάνοντας εξ ολοκλήρου την ενημέρωση των μέσω ενημέρωσης και πολιτών, ο γγ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους στάθηκε ιδιαίτερα στην ανταπόκριση γονέων και εφήβων στο κάλεσμα της πολιτείας για εμβολιασμό στις ηλικιακές ομάδες 12-17 ετών.

«Mέχρι στιγμής 33.000 έφηβοι της ηλικιακής ομάδας 15-17 έχουν εμβολιαστεί ή έχουν κλείσει το ραντεβού τους και περίπου λίγο περισσότερα από 5.300 παιδιά της ηλικιακής ομάδας 12- 14 έχουν εμβολιαστεί, έχουν κλείσει το ραντεβού» σημείωσε συγκεκριμένα.

Στο 49% του πληθυσμού η εμβολιαστική κάλυψη
Την ίδια ώρα, περισσότεροι από 5.170.000 πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους ως και τη Δευτέρα 02 Αυγούστου, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 49% του γενικού πληθυσμού και στο 58% του ενήλικου πληθυσμού.

Εμβολιασμοί, πολίτες με μία δόση και πλήρως εμβολιασμένοι στην Ελλάδα
Ο Μάριος Θεμιστοκλέους έδωσε όμως και στοιχεία για τα ραντεβού εμβολιασμού που πραγματοποιούνται καθημερινά. Όπως είπε, τις τελευταίες δέκα μέρες 110.000 συμπολίτες μας έχουν κλείσει νέα ραντεβού, δηλαδή, ραντεβού πρώτης δόσης. «Σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί από το πρωί 37.000 εμβολιασμοί και η ημέρα αναμένεται να κλείσει με περισσότερες από 45.000 εμβολιασμούς» συμπλήρωσε.

Η μείωση των εμβολιασμών αποδίδεται στο καλοκαίρι
Μάλιστα σε ερώτηση δημοσιογράφου αναφορικά με την κάμψη των εμβολιασμών, ο γγ του υπουργείου Υγείας τόνισε πως αυτή είναι είναι η «ίδια πτώση που παρατηρείται και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Επιπλέον, σημείωσε πως η χώρα μας παραμένει πάνω από το μέσο όρο της Ευρώπης σε ημερήσιους εμβολιασμούς.

Για τον κύριο Θεμιστοκλέους η πτώση αυτή οφείλεται στον καλοκαίρι και όχι σε πολίτες που αρνούνται ή διατυπώνουν επιφυλάξεις ως προς το εμβόλιο. «Ήταν αναμενόμενη ως έναν βαθμό. Και ευελπιστούμε ότι τις επόμενες ημέρες, μετά τις 15 Αυγούστου θα ξαναδούμε αρκετά νέα ραντεβού να μπαίνουν στο εμβολιαστικό πρόγραμμα».

Θα χρειαστεί τρίτη δόση εμβολίου;
Μετά το Ισραήλ και η Γερμανία ανακοίνωσε πως εξετάζουν την χορήγηση τρίτης ενισχυτικής δόσης εμβολίου, η οποία θα επικεντρώνει σε ηλικιωμένους και άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Η Ελλάδα αναμένει ωστόσο την τοποθέτηση του ΕΜΑ (Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων) πριν προχωρήσει σε οποιαδήποτε απόφαση.

Μιλώντας για το θέμα στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ τη Δευτέρα, ο καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών και μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων, Χαράλαμπος Γώγος εκτίμησε πως την τρίτη δόση του εμβολίου φαίνεται πως έχουν ανάγκη μεταμοσχευμένοι ή ανοσοκατασταλμένοι και ηλικιωμένοι που έχουν φθίνουσα ανοσιακή απάντηση και για να αυξηθεί σε ένα αποτελεσματικό επίπεδο, χρειάζεται μια επαναληπτική δόση.


Γερμανία: «Ναι» στον εμβολιασμό παιδιών και εφήβων 12-17 ετών
«Όπως πιθανώς κάτι τέτοιο να χρειαστεί για τους υγειονομικούς, οι οποίοι έχουν καλύψει το διάστημα των 6-9 μηνών ανοσίας από το εμβόλιο κι εκτίθενται σε υψηλά ιικά φορτία. Αυτά θα συζητηθούν από την Επιτροπή μες στον Αύγουστο», συμπλήρωσε.

Η Μαρία Θεοδωρίδου έχει σημειώσει άλλωστε για το θέμα στο παρελθόν πως «οι ανοσοκατεσταλμένοι ή τα άτομα που είναι μεγαλύτερης ηλικίας» τα οποία «έχουν μειωμένη ανοσιακή απάντηση σε σχέση με κάποιον που είναι 40 ετών, άρα σας δίνω πάνω-κάτω και τις κατευθύνσεις που θα κινηθούμε όσον αφορά την τρίτη δόση».

Ετοιμοι επιχειρησιακά για την χορήγηση τρίτης δόσης
Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Θεμιστοκλέους επανέλαβε πως «επιχειρησιακά είμαστε έτοιμοι έτσι ώστε να μπορούμε να υποδεχθούμε ως επιχείρηση «Ελευθερία» την τρίτη δόση. Τις κατευθυντήριες οδηγίες θα μας τις δώσει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών και ανάλογα με αυτές θα κινηθούμε».

Ο Μάριος Θεμιστοκλέους τοποθέτησε χρονικά μια τέτοια εξέλιξη στο τέλος του μήνα, αρχές Σεπτεμβρίου, με την προϋπόθεση πως η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών το αποφασίσει.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS