Μαρουσάκης: Ερχεται από σήμερα νέο κύμα κακοκαιρίας με βροχές και καταιγίδες -Ποιες περιοχές θα πληγούν

Μαρουσάκης: Ερχεται από σήμερα νέο κύμα κακοκαιρίας με βροχές και καταιγίδες -Ποιες περιοχές θα πληγούν

Ερχεται νέο κύμα κακοκαιρία αυτή την εβδομάδα, ξεκινώντας από σήμερα (16/10), καθώς θα σημειωθούν βροχές και καταιγίδες κυρίως στα βορειοδυτικά της χώρας, σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο μετεωρολόγος του OPEN, σήμερα δεν θα είναι τόσο δύσκολη η κατάσταση, όσο κυρίως αύριο (17/10).

Αναλυτικά, σήμερα, στα βορειοδυτικά τμήματα, θα σημειωθούν βροχές και καταιγίδες, φαινόμενα τα οποία σιγά-σιγά θα επεκταθούν προς τα κεντρικά αλλά και στη βόρεια Ελλάδα. Από το ύψος της Θεσσαλίας και νοτιότερα, ο καιρός δεν φαίνεται να μεταβάλλεται σημαντικά, καθώς θα επικρατήσει ηλιοφάνεια με κάποιες τοπικές συννεφιές. Τις επόμενες ώρες θα ενισχυθούν σημαντικά οι βοριάδες προς το κεντρικό και βόρειο Αιγαίο, καθώς θα σημειωθούν 7 ακόμη και 8 μποφόρ. Παράλληλα στη βόρεια Ελλάδα θα σημειωθεί πτώση της θερμοκρασίας, με το υδράργυρο να κυμαίνεται γύρω στους 24 βαθμούς Κελσίου, ενώ νοτιότερα η θερμοκρασία θα φτάσει τους 26-28 βαθμούς.

Στην Αττική η θερμοκρασία αναμένεται να φτάσει τους 27 βαθμούς Κελσίου, με τους βοριάδες να πνέουν μέχρι τα 5 μποφόρ.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένεται τις επόμενες ώρες να συννεφιάσει και θα σημειωθούν πρόσκαιρες τοπικές βροχές, ενώ οι βοριάδες αναμένεται να φτάσουν τα 7 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα σημειωθεί γύρω στους 24-25 βαθμούς Κελσίου.

Αύριο (17/10) αναμένεται να ενταθούν τα φαινόμενα και θα χρειαστεί προσοχή στα δυτικά και κεντρικά τμήματα της χώρας (δυτική Θεσσαλία, Ήπειρο, βόρειο και κεντρικό Ιόνιο, κεντρική Μακεδονία), θα σημειωθούν ισχυρές βροχές και καταιγίδες, ενώ υπάρχει πιθανότητα και για πλημμυρικά φαινόμενα στα βορειοδυτικά.

Από την Τετάρτη (18/10) αυτό το κύμα κακοκαιρίας θα κινηθεί πιο νότια και νοτιοανατολικά και θα έχει πιο ήπια ένταση, ενώ από την Πέμπτη (19/10), θα βελτιωθεί ο καιρός, καθώς θα ανέβει σημαντικά η θερμοκρασία. Οπως επισήμανε ο Κλέαρχος Μαρουσάκης, το Σαββατοκύριακο (21-22/10) ο καιρός αναμένεται να κινηθεί σε ανοιξιάτικα επίπεδα.

Αναλυτικά η πρόγνωση του Κλέαρχου Μαρουσάκη

Οπως αναφέρει και ο μετεωρολόγους του OPEN στο site του, marousakis.gr, επιδείνωση αναμένεται να παρουσιάσει ο καιρός στη χώρα μας από σήμερα και από βορρά προς νότο με κύρια χαρακτηριστικά τις κατά τόπους ισχυρές βροχές-καταιγίδες, την επικράτηση πολύ ισχυρών βοριάδων, αλλά και τη σημαντική πτώση της θερμοκρασίας.

Η επιδείνωση αυτή του καιρού αναμένεται να κορυφώσει τη δράση της το διήμερο Τρίτη-Τετάρτη (17-18/10) όπου θα είναι και οι πιο επικίνδυνες ημέρες της εβδομάδας που μόλις ξεκίνησε.

Αιτία γι' αυτή την εξέλιξη είναι η διαταραχή που εντοπίζουμε στο πλαίσιο του χάρτη που ακολουθεί και η οποία από τα βορειοδυτικά Βαλκάνια θα ωθήσει ψυχρότερο αέρα προς την περιοχή μας και ο οποίος καθώς θα αλληλοεπιδράσει με την τοπογραφία που θα συναντήσει αλλά και με θερμότερο αέρα που ήδη υπάρχει στα μέρη μας, θα δημιουργήσει αυτό το κύμα κακοκαιρίας που αν και δείχνει να κινείται γρήγορα, είναι ικανό να προκαλέσει προβλήματα.

Περιοχές με έντονα καιρικά φαινόμενα

Τα γεωγραφικά διαμερίσματα που θέλουν τα προγνωστικά στοιχεία να επηρεάζονται περισσότερο από αυτό το κύμα κακοκαιρίας, είναι η δυτική, κεντρική και βόρεια χώρα. Εκεί αναμένουμε τον μεγαλύτερο όγκο νερού και ο οποίος δείχνει να πέφτει σε μικρό χρονικό διάστημα.

Περιοχές όπως το βόρειο Ιόνιο, η Ήπειρος, η δυτική-κεντρική Μακεδονία, η Θεσσαλία, η δυτική-κεντρική Στερεά, αλλά και η κεντρική και βόρεια Πελοπόννησος, είναι περιοχές οι οποίες ενδέχεται να ξεπεράσουν τοπικά τους 40 με 60 τόνους ανά στρέμμα σε χρονικό διάστημα μικρότερο του 12ωρου, συνθήκες που οδηγούν σε πλημμυρικά επεισόδια είτε τοπικά είτε και πιο εκτεταμένα.

Επικίνδυνοι άνεμοι

Καθώς ο ψυχρότερος αέρας θα συγκρουστεί με τις ήδη υπάρχουσες πιο θερμές αέριες μάζες, θα δημιουργήσει μεγάλη οριζόντια βαροβαθμίδα (διαφορά πίεσης), με αποτέλεσμα την επικράτηση επικίνδυνων ανέμων ιδιαίτερα προς τα κεντρικά και βόρεια τμήματα.

Εκτός από αυτόν τον παράγοντα που αφορά τη συνοπτική κλίμακα, θα πρέπει να επισημάνουμε και την πρόσκαιρη αλλά επικίνδυνη ενίσχυση των ανέμων που μπορεί να παρουσιαστεί κατά την ώρα εκδήλωσης των βροχών – καταιγίδων, όπως επίσης και το ενδεχόμενο τα φαινόμενα να συνοδεύονται από χαλάζι ή έντονους κεραυνούς εξαιτίας της έντονα ασταθούς ατμόσφαιρας που θα επικρατήσει.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι η θερμοκρασία θα σημειώσει σημαντική πτώση για περιοχές που βρίσκονται από το ύψος της Λαμίας και πιο πάνω η οποία πτώση μπορεί τοπικά να ξεπεράσει ακόμη και τους 10° ιδιαίτερα προς τα βορειοδυτικά – βορειοανατολικά της χώρας μας. Η εξέλιξη αυτή μπορεί να οδηγήσει και στο πρώτο «άσπρισμα» βουνοκορφών προς τα βόρεια ηπειρωτικά τμήματα της χώρας μας.

Κι αν νομίζουμε ότι ο καιρός πλέον θα μπει εύκολα σε μια πιο φθινοπωρινή τροχιά, ίσως βιαζόμαστε μιας και από Πέμπτη η Άνοιξη επιστρέφει και πάλι ανεβάζοντας τον υδράργυρο πάλι σε αρκετά υψηλές τιμές, με τον Οκτώβρη όμως να θέλει προς τις τελευταίες στροφές του να μας βάζει αρκετά βαθιά μες στο Φθινόπωρο, ίσως και με πινελιές Χειμώνα.

Δείτε την πρόγνωση του καιρού από τον Κλέαρχο Μαρουσάκη:

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ