Μεγάλη απάτη από μοναστήρι της Κρήτης - Βρήκαν τεράστια χρηματικά ποσά στον λογαριασμό του ηγουμένου

Μεγάλη απάτη από μοναστήρι της Κρήτης - Βρήκαν τεράστια χρηματικά ποσά στον λογαριασμό του ηγουμένου

Αίσθηση και αιφνιδιασμό προκάλεσε δημοσίευμα που θέλει την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες να εντοπίζει «μαύρο χρήμα» σε λογαριασμό ηγούμενου μοναστηριού της Κρήτης, με το σχετικό πολυσέλιδο πόρισμα να έχει ήδη πάει στους εισαγγελείς που στελεχώνουν την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία στην Αθήνα, προκειμένου να το μελετήσουν και να ασκήσουν ποινικές διώξεις.

Ζημιά πάνω από 1 εκατ. ευρώ

Σύμφωνα με δημοσίευμα του ieidiseis.gr, το γεγονός είναι πρωτοφανές και μάλιστα δεσμεύτηκαν οι λογαριασμοί του ηγούμενου Παρθένιου της Ιεράς Μονής Παναγίας Οδηγήτριας, καθώς βρέθηκαν στην κατοχή του μεγάλα χρηματικά ποσά, τα οποία φέρεται να προέρχονται από απάτες εις βάρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που προκάλεσαν ζημιά που υπερβαίνει το ένα εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από την έρευνα της Αρχής και του προέδρου της Χαράλαμπου Βουρλιώτη διαπιστώθηκε ότι το γνωστό αντρικό μοναστήρι στο Ηράκλειο της Κρήτης είχε στήσει «μαγαζάκι», όπου φέρεται πως νοίκιαζε σε αγρότες εικονικές εκτάσεις, που δήθεν του ανήκαν, προκειμένου εκείνοι στη συνέχεια να εισπράττουν επιχορηγήσεις από τον Οργανισμό Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ).

Στην υπόθεση, εκτός από τους αγρότες, φέρεται να εμπλέκονται και υπάλληλοι του ΟΠΕΚΕΠΕ, που χορηγούσαν παράνομα ενισχύσεις στους αγρότες, οι οποίοι, σύμφωνα με τα ευρήματα της Αρχής, έδιναν ποσοστό στο μοναστήρι. Φαίνεται μάλιστα ότι οι επενδυτικές ικανότητες του ηγούμενου δεν σταματούσαν εκεί, καθώς τα χρήματα από τις παράνομες επιχορηγήσεις τα επένδυε σε φωτοβολταϊκά.

Ο «πόλεμος»

Στις αρχές Φεβρουαρίου 2023, συνολικά 29 κτηνοτροφικές οικογένειες που ενοικίαζαν εκτάσεις (περίπου 7.000-8.000 στρέμματα) από τη μονή είχαν βρεθεί έξω από τον Άγιο Μηνά διαμαρτυρόμενες για την έξωση που τους κάνει ο ηγούμενος προκειμένου να κλείσει συμφωνία για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών.

Τότε οι κτηνοτρόφοι είχαν βρεθεί έξω από τον Άγιο Μηνά και την Αρχιεπισκοπή Κρήτης, καθώς η μονή είχε προσφύγει εναντίον τους με εξώδικα και μηνύσεις σε Ειρηνοδικείο του Ηρακλείου. Η έντονη αυτή διαμαρτυρία δεν αποκλείεται, σύμφωνα με τοπικούς φορείς, να οδήγησε στην έρευνα από την Οικονομική Αστυνομία και την αρχή ξεπλύματος μαύρου χρήματος, που, σύμφωνα με πληροφορίες, φέρεται να εντοπίζει 1.000.000 ευρώ στο όνομα του ηγούμενου, κάτι όμως που δεν επιβεβαιώνεται από τους εκκλησιαστικούς κύκλους.

Μέχρι πριν από μερικά χρόνια, τα έσοδα από τις μονές και τις ενορίες έμπαιναν σε τραπεζικό λογαριασμό στο όνομα του φυσικού προσώπου του ιερέα ή του ηγούμενου. Ο νόμος αυτός άλλαξε και κάθε ενορία ή μονή θα έπρεπε να έχει τραπεζικό λογαριασμό. Μάλιστα υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγα χρόνια είχε ξεσπάσει μεγάλο σκάνδαλο με ιερέα που κρατούσε σε τραπεζικό λογαριασμό το «παγκάρι» δεκαετιών της εκκλησίας στην οποία ιερουργούσε.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ