Σχίνος Κορίνθου: Μάχη για να τεθεί η φωτιά υπό έλεγχο - Καταστράφηκαν δεκάδες στρέμματα δάσους (Βίντεο-Εικόνες)

Σχίνος Κορίνθου: Μάχη για να τεθεί η φωτιά υπό έλεγχο - Καταστράφηκαν δεκάδες στρέμματα δάσους (Βίντεο-Εικόνες)

Μάχη με τις φλόγες εξακολουθούν να δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στον Σχίνο Κορινθίας, από αργά το βράδυ της Τετάρτης όταν και η φωτιά εκδηλώθηκε σε χορτολιβαδική έκταση, καίγοντας σε δύσβατο σημείο. Μάλιστα οι καπνοί και οι στάχτες έφτασαν έως την Αθήνα

«Οι πυροσβεστικές δυνάμεις κάνουν ό,τι είναι εφικτό για τον περιορισμό της μεγάλης πυρκαγιάς, η οποία λόγω των δυτικών ανέμων έχει κατεύθυνση προς τα Γεράνεια Όρη. Έως αυτήν την ώρα δεν έχουμε επίσημα στοιχεία για ζημιές σε κατοικίες, οι περισσότερες από τις οποίες είναι εξοχικές και δεν κατοικούνται αυτή την περίοδο», τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Βασίλης Βαθρακογιάννης, για τη μεγάλη πυρκαγιά.

Προληπτική εκκένωση σπιτιών στο Αλεποχώρι
Εντολή να εκκενωθούν προληπτικά σπίτια κυρίως στα νότια και τα δυτικά του Αλεποχωρίου δόθηκε νωρίς το πρωί της Πέμπτης μετά τη φωτιά που ξέσπασε χθες βράδυ στον Σχίνο Κορινθίας και είχε κατεύθυνση προς την περιοχή. Σύμφωνα με πληροφορίες, σχετική εισήγηση για προληπτική εκκένωση του Αλεποχωρίου έκανε και η Πυροσβεστική.

purkagia 2

Σύμφωνα με πληροφορίες ο δήμαρχος Μεγαρέων, Γρηγόρης Σταμούλης επιβεβαίωσε ότι εκκενώθηκαν σήμερα το πρωί οι οικισμοί Αιγειρούσες, Σπάρτα, Μάζι, και Παρασκευά καθώς και τα μοναστήρια της Αγίας Παρασκευής και του Αγίου Ιωάννη του Μακρινού.

Εκκενώθηκαν οικισμοί και δύο μονές λόγω της φωτιάς
Όπως ανέφερε και ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, έως αυτή την ώρα έχουν εκκενωθεί, για προληπτικούς λόγους, οι οικισμοί Σχίνος, Αγία Σωτήρα, Βαρδακιές, Μαυρολίμνη, Μάζι και Παρασκευά.

purkagia 3purkagia 4purkagia 5
Αρχηγός Πυροσβεστικής: Καλύτερη η εικόνα της φωτιάς
«Καλύτερη εικόνα παρουσιάζει πλέον η φωτιά. Το βασικότερο είναι ότι δεν έχει κινδυνεύσει ανθρώπινη ζωή», τονίζει ο αρχηγός της Πυροσβεστικής, αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης, που συντονίζει το έργο της κατάσβεσης της πυρκαγιάς.

«Είναι μια δύσκολη πυρκαγιά», προσθέτει μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο αρχηγός του Π.Σ. «Πολλά σημεία είναι δύσβατα και δεν μπορούν να φτάσουν σε αυτά πυροσβεστικά οχήματα. Κάνουμε ό,τι είναι εφικτό για να περιορίσουμε το μέτωπο της φωτιάς και να την οριοθετήσουμε. Τις προσπάθειές μας δυσχεραίνουν οι δυνατοί άνεμοι. Σημειώστε, ότι αργά το βράδυ έφταναν μέχρι και 10 μποφόρ», επισημαίνει.

Ο αρχηγός της Πυροσβεστικής υπογραμμίζει, ακόμη, ότι το Σώμα βρίσκεται σε γενική επιφυλακή στην Αττική και την Πελοπόννησο και σε μερική επιφυλακή στα άλλα σημεία της χώρας.

Τι αναφέρουν κάτοικοι της περιοχής
«Μας ειδοποίησαν στις 4 το πρωί και φύγαμε από το σπίτι μας. Τα αφήσαμε όλα όπως ήταν, πήραμε το αυτοκίνητό μας και φύγαμε. Δεν έχουμε καμία ενημέρωση ακόμα, όταν σβηστεί η φωτιά θα επιστρέψουμε», ανέφερε κάτοικος της περιοχής στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA».

«Είμαι stand by από τις δέκα χθες το βράδυ. Το πρωί κατά τις 3 - 4 τα ξημερώματα κόρναραν τα περιπολικά έξω από το σπίτι. Άκουσα ότι η πυρκαγιά ξεκίνησε από έναν ελαιώνα. Η φωτιά μπήκε στα Γεράνια Όρη, έφτασε στη Μαυρολίμνη, και μετά φύγαμε από το σπίτι. Είμαστε από τις 4.30 το πρωί στην παραλία. Η φωτιά ήταν γύρω στα 600 μέτρα από το σπίτι μου. Ακούμε ότι έχουν καεί σπίτια στη Μαυρολίμνη. Όταν σηκώθηκα, ειδοποίησα όλη τη γειτονιά, τους χτύπησα κουδούνια να ξυπνήσουν να κατέβουμε όλοι στην παραλία», περιέγραψε άλλος κάτοικος.

 

 

Καπνοί και στάχτες έφτασαν στην Αθήνα
Σε πολλές περιοχές της Αθήνας έφτασαν οι καπνοί και οι στάχτες από τη μεγάλη φωτιά που ξέσπασε χθες το βράδυ στον Σχίνο Κορινθίας και η οποία κατευθύνεται προς το Αλεποχώρι. 

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις που βρίσκονται στο σημείο
Παράλληλα, οι πυροσβεστικές δυνάμεις ενισχύονται συνεχώς, ενώ υπάρχει πλέον η αρωγή πυροσβεστών και από διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Ειδικότερα, αυτή την ώρα επιχειρούν 250 πυροσβέστες με 85 οχήματα, 7 ομάδες πεζοπόρων, το ειδικό μηχανοκίνητο τη Πυροσβεστικής, ενώ από αέρος συνδράμουν 17 αεροσκάφη συνολικά και 4 ελικόπτερα, 2 του Στρατού που κάνουν κατάσβεση και από 1 της ΕΛΑΣ και του Πυροσβεστικού Σώματος που συντονίζουν. Στο έργο της κατάσβεσης βοηθούν υδροφόρα οχήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς και εθελοντές πυροσβέστες.

Δήμαρχος Μεγαρέων: Κάηκαν σπίτια στην περιοχή του Μαζίου
Μιλώντας στο iefimerida.gr ο δήμαρχος Μεγαρέων, Γρηγόρης Σταμούλης, επιβεβαίωσε πως η περιοχή που υπέστη τις μεγαλύτερες ζημιές είναι η περιοχή του Μαζίου, όπου κάηκαν δύο σπίτια. Εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία της φωτιάς λόγω της επιχείρησης των εναέριων μέσων και επειδή ο αέρας έχει κοπάσει, όπως είπε.

Μάχη των πυροσβεστικών δυνάμεων για την κατάσβεση της φωτιάς / Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΨΩΜΑΣ
Σημειώνεται ότι λόγω της πυρκαγιάς η ΕΛ.ΑΣ. προχώρησε σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην ευρύτερη περιοχή. Ειδικότερα, διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στην επαρχιακή οδό Μεγάρων - Αλεποχωρίου, από το 21ο χλμ. προς Αλεποχώρι και στη διασταύρωση του Πόρτο Γερμενό με την Ψάθα, στο ρεύμα προς Ψάθα.


Περιφερειάρχης Πελοποννήσου: Σχεδόν ανεξέλεγκτη η κατάσταση
«Είναι πάρα πολύ μεγάλη η φωτιά. Είναι σχεδόν ανεξέλεγκτη η κατάσταση», είπε νωρίτερα αναφερόμενος στη φωτιά στον Σχίνο Κορινθίας, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου. Όπως σημείωσε στον ΑΝΤ1 ο κ. Παναγιώτης Νίκας, ο οποίος εκείνη την ώρα βρισκόταν εν κινήσει από την Καλαμάτα, όπου διαμένει, προς την περιοχή της πυρκαγιάς, «έχει κινητοποιηθεί μεγάλη δύναμη για την κατάσβεση της φωτιάς».

Όπως είπε με νόημα ο κ. Νίκας, «η περιοχή αυτή κάθε χρόνο μας δίνει μεγάλες φωτιές. Παίρνουμε τα μέτρα που πρέπει να πάρουμε, αλλά… Είχαμε και πέρσι φωτιά στο Λουτράκι». Ο Περιφερειάρχης επιβεβαίωσε ότι έχουν καεί σπίτια στην περιοχή του Σχίνου.

 

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS