Ανησυχία για ευρύτερη κλιμάκωση στη Μ.Ανατολή -Επληξε θέσεις της Χεζμπολάχ στον Λίβανο τη νύχτα το Ισραήλ

Ανησυχία για ευρύτερη κλιμάκωση στη Μ.Ανατολή -Επληξε θέσεις της Χεζμπολάχ στον Λίβανο τη νύχτα το Ισραήλ

Έτοιμος να ξεκινήσει την μεγάλη χερσαία επιχείρηση στον Γάζα είναι ο ισραηλινός στρατός, ενώ σύμφωνα με Αιγύπτιους αξιωματούχους, Ισραήλ, ΗΠΑ και Αίγυπτος συμφώνησαν σε κατάπαυση του πυρός στη νότια Γάζα.

Σκοπός είναι να ανοίξει το συνοριακό πέρασμα στη Ράφα για τους ξένους υπηκόους. Ωστόσο, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου και η Χαμάς διέψευσαν τις πληροφορίες, αποκλείοντας την κατάπαυση του πυρός.

Την ίδια ώρα, εφιαλτικές διαστάσεις παίρνει η ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα ενώ οι συγκρούσεις συνεχίζονται, με τον αριθμό των θυμάτων να αυξάνεται και το Ισραήλ να εμφανίζεται αποφασισμένο να προχωρήσει σε χερσαία εισβολή.

Οι ΗΠΑ και το Ισραήλ θα συνεργαστούν για την κατάρτιση σχεδίου προκειμένου να επιτραπεί διεθνής ανθρωπιστική βοήθεια να εισέλθει στη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε σήμερα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν. O κ. Μπλίνκεν εξέφρασε φόβους πως η Χαμάς θα προχωρήσει στην κατάσχεση ή την καταστροφή της βοήθειας που θα μπει στον θύλακα ή θα εμποδίσει τη διανομή της σε αυτούς που τη χρειάζονται.

Η διεθνής κοινότητα εκφράζει ολοένα εντονότερα ανησυχία πως θα ξεσπάσει πόλεμος ανάμεσα στη Χεζμπολάχ του Λιβάνου -οργάνωση προσκείμενη στο Ιράν, σύμμαχο της Χαμάς- και τον ισραηλινό στρατό.

Το Ισραήλ έχει αρχίσει να απομακρύνει εσπευσμένα τους κατοίκους 28 κοινοτήτων στο βόρειο τμήμα της χώρας εξαιτίας των συγκρούσεων στα σύνορα με τον Λίβανο.

Περίπου 2.000 Αμερικανοί στρατιώτες στην Μέση Ανατολή

Το NBC News μετέδωσε πως περίπου 2.000 Αμερικανοί στρατιώτες ετοιμάζονται να αναπτυχθούν στο Ισραήλ. Ωστόσο, αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας τόνισε πως δεν έχουν αναπτυχθεί ακόμη, ενώ δεν είναι σίγουρο πως κάτι τέτοιο θα γίνει πράξη. Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, τα αμερικανικά στρατεύματα θα μπορούσαν να σταλούν σε άλλη κοντινή περιοχή και όχι στο Ισραήλ ή στη Γάζα. Τα στρατεύματα που θα σταλούν στην περιοχή θα είναι πλήρως εξοπλισμένα με ιατρική υποστήριξη και αντιμετώπιση εκρηκτικών μηχανισμών.

Ένας στρατιώτης σκοτώθηκε χθες στον Βορρά του Ισραήλ από επίθεση της Χεζμπολάχ με ρουκέτα. Την ίδια ώρα, εκτός λειτουργίας έχουν τεθεί τέσσερα νοσοκομεία στη Γάζα μετά τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς..

Ομαδικοί τάφοι στη Γάζα

Νέα διορία για τη διέλευση αμάχων από το βόρειο τμήμα της Γάζας προς το Νότο έδωσε ο Ισραηλινός στρατός με τους νεκρούς να έχουν φτάσει τους 2.800, ενώ ανοίγονται ομαδικοί τάφοι για τις σορούς των θυμάτων. Σοροί τοποθετούνται ακόμη και σε φορτηγά ψυγεία που μεταφέρουν παγωτά. Σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές, περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται στα ερείπια των κτιρίων που βομβαρδίστηκαν.

Έτοιμες για χερσαία εισβολή οι ισραηλινές δυνάμεις -«Δεν φοβόμαστε» λέει η Χαμάς

Οι στρατιωτικές δυνάμεις του Ισραήλ περιμένουν στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας, το «πράσινο φως» για να ξεκινήσει η χερσαία επιχείρηση. Συνολικά έχουν σκοτωθεί έξι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Χαμάς, στη διάρκεια των βομβαρδισμών στη Γάζα, όπως ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός. Η Χαμάς απάντησε χθες με εκτοξεύσεις ρουκετών προς το κεντρικό και Νότιο Ισραήλ, όπου εκκενώνονται κοινότητες.

Η Χαμάς διαβεβαίωσε χθες πως «δεν φοβάται» τη χερσαία επίθεση του Ισραήλ. «Η απειλή (των δυνάμεων) της κατοχής (σ.σ. του Ισραήλ) ότι θα εξαπολύσει χερσαία επίθεση εναντίον του λαού μας δεν μας φοβίζει κι είμαστε έτοιμοι», ανέφερε ο εκπρόσωπος του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς, ο Αμπού Ουμπέιντα, σε ηχογραφημένο μήνυμά του.

«Το Ισραήλ είναι αποφασισμένο να καταστρέψει τις στρατιωτικές και διοικητικές δυνατότητες της Χαμάς», είπε χθες ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου στον πρόεδρο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Μοχάμεντ μπιν Ζάγεντ, καθώς ξημέρωσε η 11η ημέρα του πολέμου.

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν χθες οι ηγέτες Ισραήλ και ΗΑΕ ενώ μαίνονται οι συγκρούσεις με τη Χαμάς, με εκατέρωθεν χτυπήματα και αναφορές για πλήγματα σε βάρος του Ισραήλ από τη Χεζμπολάχ στα σύνορα με τον Λίβανο.

Το Ισραήλ έπληξε τη νύχτα θέσεις της Χεζμπολάχ στον λίβανο

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως έπληξε τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη «τρομοκρατικούς» στόχους, αναφερόμενος σε θέσεις του σιιτικού κινήματος Χεζμπολάχ στον Λίβανο.

«Ο ισραηλινός στρατός πλήττει στρατιωτικούς στόχους της τρομοκρατικής οργάνωσης Χεζμπολάχ στο έδαφος του Λιβάνου», ανακοίνωσαν οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις.

Μπαράζ εκτοξεύσεων ρουκετών από τη Χαμάς -Εκκενώθηκε η Κνεσέτ

Μπαράζ εκτοξεύσεων ρουκετών πραγματοποίησε χθες η Χαμάς κατά του Ισραήλ. Ήταν το μεγαλύτερο χτύπημα από εκείνο του Σαββάτου 7 Οκτωβρίου, ημέρα που ξεκίνησε ο πόλεμος. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ρουκέτες έφτασαν μέχρι και πάνω από την Ιερουσαλήμ, ενώ η Κνεσέτ διέλυσε δύο φορές τη συνεδρίασή της.

Μετά τη διακοπή, οι ηγέτες του Πολεμικού Συμβουλίου του Ισραήλ έτρεξαν στα καταφύγια, ενώ ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου προειδοποιούσε τη Χεζμπολάχ να μην «δοκιμάσουν τη θέλησή μας».

Ο Νετανιάχου διαβεβαίωσε ότι το Ισραήλ είναι ενωμένο με στόχο τη νίκη, και πρόσθεσε ότι θα διεξαχθεί έρευνα για τις αποτυχίες πληροφοριών και ασφάλειας που επέτρεψαν την αιματηρή επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, ενώ κάλεσε τον λαό να ενωθεί και να πολεμήσει.

Νετανιάχου: Καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια να μην πληγούν αθώοι
Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου διαβεβαίωσε στον Μοχάμεντ μπιν Ζάγεντ, πως καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για να μην πληγούν αθώοι, με τον ηγέτη των ΗΑΕ να λέει ότι ο στόχος είναι «να σταματήσει η βία και η κλιμάκωση στη Λωρίδα της Γάζας» και να δημιουργηθούν ανθρωπιστικοί διάδρομοι για τους πληγέντες.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, μετέβη ξανά στο Ισραήλ ενώ χρειάστηκε να πάει σε καταφύγιο μαζί με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό όταν ήχησαν για πολλοστή φορά οι σειρήνες στο Τελ Αβίβ.

Στο Ισραήλ την Τετάρτη ο Τζο Μπάιντεν

Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται επίσκεψη του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στο Ισραήλ, καθώς ακύρωσε το προγραμματισμένο ταξίδι του στο Κολοράντο. Σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα Haaretz, ο Μπάιντεν αναμένεται να μεταβεί στην Ιερουσαλήμ αύριο Τετάρτη.

Ο Αμερικανός πρόεδρος θα έχει συνομιλίες με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου όπου θα διατρανώσει πως το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να αμυνθεί, όπως ανακοίνωσε ο ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ενδέχεται επίσης να πάει στο Ισραήλ, αν και η επίσκεψή του στη Μέση Ανατολή θα ήταν ιδιαίτερα δύσκολη λόγω των συνθηκών.

Μπάιντεν: Μεγάλο λάθος ενδεχόμενη απόφαση του Ισραήλ να καταλάβει τη Γάζα

Στη Μέση Ανατολή αναφέρθηκε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν, που κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο CBS χαρακτήρισε «μεγάλο λάθος» ενδεχόμενη απόφαση του Ισραήλ να καταλάβει τη Γάζα. Ο Μπάιντεν υπερασπίστηκε το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, ενώ τάχθηκε υπέρ της ίδρυσης παλαιστινιακού κράτους. Παράλληλα, σημείωσε ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις πως το Ιράν βρίσκεται πίσω από τις επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ.

Ο πρόεδρος της παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούτ Αμπάς, διαχώρισε τη θέση του από τη Χαμάς, δηλώνοντας πως οι ενέργειες της οργάνωσης δεν αντιπροσωπεύουν τον λαό της Παλαιστίνης και ζήτησε την απελευθέρωση των φυλακισμένων Παλαιστίνιων.

Το Ιράν απειλεί το Ισραήλ: «Ο χρόνος πιέζει και πρέπει να βρεθούν λύσεις»

Το Ιράν προειδοποίησε χθες Δευτέρα ότι είναι πιθανή «προληπτική ενέργεια» εναντίον του Ισραήλ «τις προσεχείς ώρες», τη στιγμή που ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει τις προετοιμασίες για να εξαπολύσει ευρείας κλίμακας χερσαία επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας.

Η Τεχεράνη έχει προειδοποιήσει επανειλημμένα πως χερσαία εισβολή στη Λωρίδα της Γάζας θα πυροδοτούσε ανταπόδοση σε άλλα μέτωπα, εγείροντας ανησυχίες για περιφερειακή ανάφλεξη.

O Ιρανός υπουργός Εξωτερικών προειδοποίησε χθες ότι ο χρόνος πιέζει «για την εξεύρεση πολιτικών λύσεων» ώστε «η εξάπλωση» του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς να μην γίνει «αναπόφευκτη».

Εξέφρασε «την ανάγκη να σταματήσουν αμέσως τα εγκλήματα και οι φόνοι του σιωνιστικού καθεστώτος και να σταλεί ανθρωπιστική βοήθεια» στη Γάζα.

Ο Αμίρ-Αμπντολαχιάν είχε ήδη προειδοποιήσει την Κυριακή, στο τέλος μιας περιοδείας στο Ιράκ, τον Λίβανο, τη Συρία και το Κατάρ ότι «κανείς» δεν μπορεί να «εγγυηθεί τον έλεγχο της κατάστασης» εάν το Ισραήλ εξαπολύσει μια χερσαία επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας.

Επίσης, ο Ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί, προειδοποίησε κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, ότι μια χερσαία επίθεση του ισραηλινού στρατού στη Γάζα «θα μπορούσε να οδηγήσει σε έναν μακρύ πόλεμο και σε πολλά μέτωπα», σύμφωνα με μήνυμα που έστειλε ο Μοχαμάντ Τζαμσιντί, ένας από τους πολιτικούς του συμβούλους.

Κατά τη διάρκεια άλλης τηλεφωνικής συνομιλίας, με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Ραϊσί δήλωσε ότι το Ιράν είναι έτοιμο να «συνεργαστεί με την Τουρκία και άλλες μουσουλμανικές χώρες» για να στείλει ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα μετά το αναμενόμενο άνοιγμα του σημείου διέλευσης με την Αίγυπτο, σύμφωνα με την προεδρία.

Πάνω από 1.400 Ισραηλινοί νεκροί και εκατοντάδες όμηροι

Περισσότεροι από 1.400 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, έχουν σκοτωθεί στο Ισραήλ μετά την επίθεση. Η Χαμάς πήρε επίσης 199 ομήρους, σύμφωνα με την ισραηλινή κυβέρνηση. Από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς που έγιναν ως αντίποινα τουλάχιστον 2.750 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Γάζα, κυρίως Παλαιστίνιοι άμαχοι, ανάμεσά τους εκατοντάδες παιδιά, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

Ανάληψη ευθύνης για τη μη αποτροπή της επίθεσης της Χαμάς από τον επικεφαλής της Σιν Μπετ
Την ευθύνη για την αποτυχία προειδοποίησης του κόσμου για το μακελειό που ετοίμαζε η Χαμάς ανέλαβε ο επικεφαλής της Γενικής Υπηρεσίας Ασφαλείας του Ισραήλ, Ρόναν Μπαρ.

Ο Ρόναν Μπαρ τόνισε μέσω επιστολής πως η ευθύνη βαραίνει αυτόν, καθώς είναι ο επικεφαλής, και την Σιν Μπετ για την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ.

«Παρά μια σειρά ενεργειών που πραγματοποιήσαμε, δυστυχώς, το Σάββατο δεν μπορέσαμε να δημιουργήσουμε μια επαρκή προειδοποίηση που θα επέτρεπε την αποτροπή της επίθεσης. Ως το πρόσωπο που βρίσκεται στην κεφαλή της οργάνωσης – η ευθύνη γι’ αυτό βαραίνει εμένα», είπε.

Υποστήριξε πως «θα υπάρξει χρόνος για έρευνες. Τώρα αγωνιζόμαστε. Χάσαμε δέκα από τους καλύτερους ανθρώπους μας, πολλοί από εμάς τραυματίστηκαν, οι στρατιώτες έχασαν τους συγγενείς τους. Αμέτρητες οι ιστορίες ηρωισμού». Σύμφωνα με τον ίδιο, «ήδη από την πρώτη ημέρα των μαχών, δημιουργήσαμε έναν ειδικό σχηματισμό, σε συνεργασία με τις IDF, για τον εντοπισμό, την ταυτοποίηση και την ανάκτηση των απαχθέντων και των αγνοουμένων».

Τέλος σημείωσε πως «όλοι οι υπάλληλοι της οργάνωσης έφτασαν στις μονάδες, άνοιξαν ιδιωτικά γραφεία, δημιουργήθηκαν ειδικές ομάδες. Όλοι όσοι έφεραν όπλο κατέβηκαν για να πολεμήσουν», ενώ τόνισε πως «βρισκόμαστε σε έναν πόλεμο, όχι σε μια απλή μάχη. Ένας πόλεμος τελειώνει με μια απόφαση και μια αλλαγή κατάστασης. Δεν υπάρχει χρονικό όριο. Θα πάμε μέχρι το τέλος».

Νεκρός σε ισραηλινή επιδρομή ο επικεφαλής της Χαμάς

Ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της Χαμάς, σκοτώθηκε σε βομβαρδισμό του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, όπως ανακοίνωσε η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία, η οποία ανέβασε βίντεο στο "X" όπου φαίνεται η «εξουδετέρωση» του ηγετικού στελέχους της τρομοκρατικής οργάνωσης, από τα μαχητικά αεροσκάφη.

Αποκλεισμένα παραμένουν τα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας από ισραηλινά στρατεύματα κατά μήκος των συνόρων. Το Ισραήλ έχει κόψει το ηλεκτρικό ρεύμα, το νερό και την προμήθεια φαρμάκων και τροφίμων.

 

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ