Iσραήλ: Νυχτερινή αεροπορική επιδρομή στη Δυτική Όχθη - Εν αναμονή της χερσαίας επέμβασης στη Γάζα

Iσραήλ: Νυχτερινή αεροπορική επιδρομή στη Δυτική Όχθη - Εν αναμονή της χερσαίας επέμβασης στη Γάζα

Eν αναμονή της χερσαίας εισβολής του Ισραήλ στην Γάζα, αεροπορική επιδρομή των Ισραηλινών δυνάμεων έπληξε την Δυτική Όχθη.

Την ίδια ώρα, το Ισραήλ ανακοίνωσε χθες ότι θα εντείνει τους βομβαρδισμούς. Ο εκπρόσωπος των Ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων (IDF), Ντανιέλ Χαγκάρι, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου το Σάββατο ότι ο ισραηλινός στρατός θα «εμβαθύνει» και θα «αυξήσει» τις επιθέσεις του στη Γάζα. Τελευταία εξέλιξη όμως αποτελεί η αεροπορική επιδρομή στην Δυτική Όχθη.

Η στιγμή του χτυπήματος

Τουλάχιστον δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και πολλοί τραυματίστηκαν από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζενίν, στη Δυτική Όχθη, σύμφωνα με την Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνο.

Ο ανταποκριτής του Al Jazeera ανέφερε ότι βομβαρδίστηκε το τέμενος Αλ Ανσάρ στην περιοχή. Το τηλεοπτικό δίκτυο μεταδίδει εικόνες από το σημείο της επίθεσης, όπου σωστικά συνεργεία έχουν σπεύσει και αναζητούν επιζώντες στα ερείπια.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις και η Σιν Μπετ -η υπηρεσία εσωτερικής ασφαλείας του Ισραήλ- επιβεβαίωσαν την αεροπορική επιδρομή στη Τζενίν της Δυτικής Όχθης. Σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν, υποστηρίζουν ότι έπληξαν υπόγειο καταφύγιο στην περιοχή του τεμένους, το οποίο χρησιμοποιούσαν ως ορμητήριο μαχητές της Χαμάς και του Παλαιστινιακού Ισλαμικού Τζιχάντ.

Επίθεση του Ισραήλ σε «τρομοκρατικό θύλακα» στην Δυτική όχθη

Με ένα tweet ο ισραηλινός στρατός ενημέρωσε ότι πραγματοποιήσε «αεροπορική επιδρομή σε τρομοκρατικό θύλακα της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ στο τζαμί Al-Ansar στην Τζενίν».

«Πρόσφατες πληροφορίες των IDF αποκάλυψαν ότι το Τζαμί χρησιμοποιούνταν ως κέντρο διοίκησης για το σχεδιασμό και την εκτέλεση τρομοκρατικών επιθέσεων εναντίον πολιτών».

Η Σιν Μπετ και οι IDF ισχυρίζονται ότι είχαν πληροφορίες για επικείμενη τρομοκρατική επίθεση που σχεδίαζε ο συγκεκριμένος πυρήνας. Έδωσαν επίσης στη δημοσιότητα εικόνες που- σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση- δείχνουν μια καταπακτή που οδηγούσε από το τέμενος στο υπόγειο καταφύγιο, καθώς και διάγραμμα του χώρου στον οποίο αποθηκεύονταν όπλα και πυρομαχικά.

Ο προσφυγικός καταυλισμός της Τζενίν είχε βρεθεί στο στόχαστρο ισραηλινής στρατιωτικής επιχείρησης στις αρχές του έτους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Παλαιστινιακής Αρχής, τουλάχιστον 84 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στη Δυτική Όχθη από τις 7 Οκτωβρίου, όταν η επίθεση που εξαπέλυσαν μαχητές της Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος πυροδότησε έναν νέο πόλεμο με χιλιάδες θύματα εκατέρωθεν.

Έκτοτε, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις έχουν προβεί σε εκατοντάδες συλλήψεις υπόπτων στη Δυτική Όχθη. Ταυτόχρονα, σφυροκοπούν αδιάκοπα τη Λωρίδα της Γάζας, προετοιμάζοντας την επόμενη φάση της επιχείρησής τους κατά του παλαιστινιακού θύλακα που τελεί υπό τον έλεγχο της Χαμάς από το 2007.

Προειδοποίηση στη Γάζα - Εκκένωση στα νότια

Εντωμεταξύ, σαν μια ακόμη ένδειξη ότι το Ισραήλ προετοιμάζεται την χερσαία επιχείρηση, σήμερα έριξαν ξανά φυλλάδια στην πόλη της Γάζας τα οποία ανέγραφαν την εξής προειδοποίηση: «Οποιος δεν μετακινηθεί νότια μπορεί να θεωρηθεί τελικά συνεργός τρομοκρατικής οργάνωσης».

Στην καθημερινή ενημέρωση του Τύπου, ο Ντάνιελ Χαγκάρι, ο επικεφαλής στρατιωτικός εκπρόσωπος του Ισραήλ, προσπάθησε για άλλη μια φορά να πείσει όσους παραμένουν στο βορρά να μετακινηθούν.

«Η Χεζμπολάχ παίζει ένα πολύ, πολύ, επικίνδυνο παιχνίδι»

Την ίδια ώρα, σε μια ενημέρωση που προχώρησε ο εκπρόσωπος των Δυνάμεων Άμυνας του Ισραήλ, Τζόναθαν Κονρίκους, αναφέρθηκε στην κατάσταση των βορείων συνόρων του Ισραήλ και ειδικότερα στις επιθέσεις που έχει δεχτεί η χώρα από την λιβανέζικη Χεζμπολάχ.

«Μέχρι στιγμής η αντίδρασή μας είναι μετρημένη, τακτική και περιορίζεται στις περιοχές κοντά στα σύνορα (με τον Λίβανο)», εξηγεί.

«Η Χεζμπολάχ παίζει ένα πολύ, πολύ, επικίνδυνο παιχνίδι», πρόσθεσε ο Κονρίκους. «Κλιμακώνουν την κατάσταση, βλέπουμε καθημερινά όλο και περισσότερες επιθέσεις».

Οι ΗΠΑ αυξάνουν τις δυνάμεις τους στη Μέση Ανατολή

Σε μια παράλληλη εξέλιξη το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ ανακοίνωσε την αποστολή αντιπυραυλικού συστήματος THAAD (Terminal High Altitude Area Defense) και περισσότερων Patriot στη Μέση Ανατολή ως απάντηση στις πρόσφατες επιθέσεις κατά αμερικανικών στρατευμάτων στην περιοχή.

«Κατόπιν διεξοδικών συζητήσεων με τον πρόεδρο Μπάιντεν σχετικά με πρόσφατα κλιμακούμενες ενέργειες από το Ιράν και από προσκείμενες (στην Τεχεράνη) δυνάμεις στη Μέση Ανατολή, διέταξα σήμερα σειρά πρόσθετων μέτρων για την περαιτέρω ενίσχυση των θέσεων» των ΗΠΑ στην περιοχή, αναφέρει η ανακοίνωση του αμερικανού υπουργού Άμυνας Λόιντ Όστιν.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ γνωστοποίησε επίσης ότι έθεσε σε κατάσταση επιφυλακής επιπλέον στρατιωτική δύναμη, η οποία θα είναι έτοιμη να αναπτυχθεί στην περιοχή εφόσον κριθεί απαραίτητο. Δεν υπεισήλθε ωστόσο σε λεπτομέρειες σχετικά με τον αριθμό των αμερικανών στρατιωτών.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ