Απομακρύνθηκαν από το Σουδάν οι πρώτοι Έλληνες – Στην Αίγυπτο δύο μεταγωγικά της Π.Α.

Απομακρύνθηκαν από το Σουδάν οι πρώτοι Έλληνες – Στην Αίγυπτο δύο μεταγωγικά της Π.Α.

Η πρώτη ομάδα 8 Ελλήνων εν πτήσει προς το Τζιμπουτί - Συνεχίζεται η επιχείρηση απεγκλωβισμού

 Στη Νότια Αίγυπτο προσγειώθηκαν χθες τα δύο μεταγωγικά της Πολεμικής Αεροπορίας C-130 και C-27j που συμμετέχουν στην επιχείρηση απομάκρυνσης των Ελλήνων πολιτών από το Σουδάν. Νωρίτερα είχαν απεγκλωβιστεί οι πρώτοι Έλληνες από την εμπόλεμη αφρικανική χώρα, μεταξύ των οποίων και οι δύο τραυματίες.

Ασφαλής η επιχείρηση απεγκλωβισμού

Σε ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρονται τα εξής: «Στο πλαίσιο της συνεχούς παρακολούθησης της κατάστασης στο Σουδάν και συντονισμού ενεργειών για τον απεγκλωβισμό Ελλήνων από τη χώρα αυτή, πραγματοποιήθηκαν σήμερα, 23 Απριλίου, υπό τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, δύο συσκέψεις της Μονάδας Διαχείρισης Κρίσεων, με συμμετοχή της υπηρεσιακής ηγεσίας του ΥΠΕΞ, του πρέσβη της Ελλάδας στο Κάιρο και του ΓΕΕΘΑ. Η πρώτη έλαβε χώρα το πρωί και η δεύτερη μόλις ολοκληρώθηκε.

Εν πτήσει προς το Τζιμπουτί

Σε συνέχεια και των διαρκών επικοινωνιών του Υπουργού Εξωτερικών για τον ασφαλή απεγκλωβισμό των Ελλήνων πολιτών από το Σουδάν, η πρώτη ομάδα Ελλήνων πολιτών, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και οι δύο τραυματίες, αποχώρησε από το Σουδάν, με τη βοήθεια της Γαλλίας, και βρίσκεται εν πτήσει με προορισμό το Τζιμπουτί. Για το γεγονός αυτό ενημερώθηκε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Εκεί ευρίσκονται ήδη η πρέσβης της Ελλάδας στην Αιθιοπία και η επίτιμος Πρόξενος της χώρας μας στο Τζιμπουτί για την υποδοχή των συγκεκριμένων Ελλήνων πολιτών και την παροχή οποιασδήποτε βοήθειας. Ο υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τη Γαλλίδα ομόλογό του, Catherine Colonna, καθώς και προς τη Γαλλίδα υφυπουργό Εξωτερικών, Χρυσούλα Ζαχαροπούλου, για την ουσιαστική βοήθεια της Γαλλίας στην ασφαλή απομάκρυνση των ανωτέρω Ελλήνων από το Σουδάν. Η διαδικασία και ο συντονισμός με εταίρους στην ΕΕ και συμμάχους για τον απεγκλωβισμό και των υπολοίπων Ελλήνων και των μελών των οικογενειών τους βρίσκονται σε εξέλιξη».

Επιχειρήσεις από αέρος και διά θαλάσσης

Εξάλλου, πολλές χώρες ξεκίνησαν την επιχείρηση επαναπατρισμού των πολιτών τους από το Σουδάν, όπου μαίνονται εδώ και μία εβδομάδα οι συγκρούσεις μεταξύ του στρατού και της παραστρατιωτικής οργάνωσης Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης.
Λόγω των μαχών, χιλιάδες ξένοι, μεταξύ των οποίων διπλωμάτες και εργαζόμενοι σε υπηρεσίες αρωγής, αποκλείστηκαν στο Χαρτούμ και άλλες περιοχές.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι επιχειρήσεις αυτές διεξάγονται από αέρος. Κάποιες χώρες προτίμησαν να απομακρύνουν τους υπηκόους τους δια θαλάσσης, μέσω του Πορτ Σουδάν στην Ερυθρά Θάλασσα, ένα λιμάνι που απέχει 800 χιλιόμετρα από το Χαρτούμ.

Οι ξένες επιχειρήσεις

Στο πρώτο αεροσκάφος που αναχώρησε από το Χαρτούμ και έφτασε ήδη στο Τζιμπουτί επέβαιναν και λίγοι Ολλανδοί, ενώ μια άλλη ομάδα Ολλανδών έφυγε οδικώς από τη σουδανική πρωτεύουσα, με ένα κομβόι του ΟΗΕ, όπως είπε ο υπουργός Εξωτερικών Βόκπε Χούκστρα.
Η Ιταλία ξεκίνησε επίσης την επιχείρηση για την απομάκρυνση περίπου 200 ανθρώπων, από τους οποίους οι 140 είναι Ιταλοί και οι υπόλοιποι Ελβετοί και μέλη της πρεσβείας του Βατικανού στο Χαρτούμ, όπως είπε ο υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι.
Εξάλλου, ένα γερμανικό μεταγωγικό προσγειώθηκε το απόγευμα σήμερα στο Χαρτούμ για να παραλάβει περίπου 200 άτομα, ωστόσο το Βερολίνο προειδοποίησε ότι θα χρειαστεί αρκετός χρόνος μέχρι να απομακρυνθούν όλοι οι ξένοι πολίτες από το Σουδάν.
Η Σουηδία έχει στείλει περίπου 150 στρατιώτες για να βοηθήσουν στην απομάκρυνση διπλωματών και πολιτών της ενώ και η Νορβηγία αποσύρει το διπλωματικό προσωπικό της από τη χώρα.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ