Απειλή Μεντβέντεφ: Mπορούμε να χρησιμοποιήσουμε πυρηνικά όπλα απέναντι σε συμβατικά

Απειλή Μεντβέντεφ: Mπορούμε να χρησιμοποιήσουμε πυρηνικά όπλα απέναντι σε συμβατικά

Παράλληλα, ο υπουργός Άμυνας του Βλαντίμιρ Πούτιν, Σεργκέι Σοϊγκού ισχυρίστηκε ότι η πυρηνική «ετοιμότητα» αποτελεί προτεραιότητα

Τρομακτική είναι η δήλωση που έκανε ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ , ο οποίος είναι αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της χώρας. 


Ειδικότερα και σύμφωνα με όσα μεταδίδει ο Guardian, ο Μεντβέντεφ δήλωσε ότι η Ρωσία μπορεί να χτυπήσει με πυρηνικά όπλα εναντίον ενός εχθρού που χρησιμοποιεί μόνο συμβατικά όπλα, ενώ ο υπουργός Άμυνας του Βλαντίμιρ Πούτιν, Σεργκέι Σοϊγκού ισχυρίστηκε ότι η πυρηνική «ετοιμότητα» αποτελεί προτεραιότητα. 

Το έγγραφο που επικαλέστηκε ο Μεντβέντεφ 

«Έχουμε ένα ειδικό έγγραφο για την πυρηνική αποτροπή. Αυτό το έγγραφο υποδεικνύει σαφώς τους λόγους για τους οποίους η Ρωσική Ομοσπονδία δικαιούται να χρησιμοποιεί πυρηνικά όπλα. 

Υπάρχουν μερικά από αυτά, επιτρέψτε μου να σας τα θυμίσω: Το νούμερο ένα είναι η κατάσταση, όταν η Ρωσία χτυπιέται από πυρηνικό πύραυλο. Η δεύτερη περίπτωση είναι οποιαδήποτε χρήση άλλων πυρηνικών όπλων εναντίον της Ρωσίας ή των συμμάχων της. Το τρίτο είναι μια επίθεση σε μια κρίσιμη υποδομή που θα έχει παραλύσει τις πυρηνικές αποτρεπτικές δυνάμεις μας. Και η τέταρτη περίπτωση είναι όταν διαπράττεται επιθετική ενέργεια κατά της Ρωσίας και των συμμάχων της, η οποία έθεσε σε κίνδυνο την ύπαρξη της ίδιας της χώρας, ακόμη και χωρίς τη χρήση πυρηνικών όπλων, δηλαδή με τη χρήση συμβατικών όπλων», δήλωσε χαρακτηριστικά., Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο οποίος είναι αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της χώρας. 

Ο φόβος του Ιάπωνα πρωθυπουργού

Ανήσυχος για τις βλέψεις της Ρωσίας εμφανίστηκε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Φούμιο Κισίντα, ο οποίος δήλωσε το πρωί του Σαββάτου ότι η προοπτική να χρησιμοποιήσει η Ρωσία πυρηνικά όπλα είναι «όλο και πιο αληθινή» και χαιρέτισε την επίσκεψη του αμερικανού πρεσβευτή στη Χιροσίμα, την πρώτη πόλη που δέχτηκε επίθεση με πυρηνικά.Η Ιαπωνία έχει πολλές φορές εκφράσει την αντίθεσή της εναντίον των εξοπλισμών, με τον  ο οποίος εκπροσωπεί τη Χιροσίμα στο κοινοβούλιο, να επισκέπτεται σήμερα το μνημείο και το μουσείο της ειρήνης που βρίσκονται στην πόλη μαζί με τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στη χώρα, Ραμ Εμάνουελ. 

 «Οταν η πιθανή χρήση πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία είναι όλο και πιο αληθινή θεωρώ ότι η επίσκεψη του πρεσβευτή Εμάνουελ στη Χιροσίμα και η εμπειρία του να βλέπει την πυρηνική πραγματικότητα θα είναι ένα ισχυρό μήνυμα στην διεθνή κοινότητα. Θεωρώ ότι η επίσκεψή μας ήταν ουσιαστική», δήλωσε ο Κισίντα στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο NHK.

Παράλληλα, ο ίδιος ανέφερε ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία κάνει φανερές τις δυσκολίες δημιουργίας ενός κόσμου χωρίς πυρηνικά όπλα.Ο Πούτιν δεν έχει άμεσα απειλήσει με πυρηνική επίθεση. Αλλά προειδοποίησε κατά την εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου ότι όποιος εμποδίσει τη Ρωσία θα αντιμετωπίσει «τέτοιες επιπτώσεις που δεν θα έχετε ξανασυναντήσει στην ιστορία σας»-μια δήλωση που ορισμένοι ηγέτες εξέλαβαν ως απειλή για χρήση πυρηνικών όπλων. 

Την ίδια στιγμή, ο εκπρόσωπος του ΚρεμλίνουΝτμίτρι Πεσκόφ, είπε την Τρίτη ότι η Ρωσία θα χρησιμοποιήσει πυρηνικά μόνο σε περίπτωση «μιας υπαρξιακής απειλής για τη χώρα μας». Οι ηγέτες της Ομάδας των Επτά προειδοποίησαν την Πέμπτη τη Ρωσία να μη χρησιμοποιήσει βιολογικά, χημικά ή πυρηνικά όπλα στον πόλεμο στην Ουκρανία. 

Σε αμφισβητούμενα νησιά θα πραγματοποιηθούν στρατιωτικές ασκήσεις

Σε νησιά που αμφισβητούνται από την Ιαπωνία ανακοίνωσε η Μόσχα ότι θα πραγματοποιήσει στρατιωτικές ασκήσεις, λίγες ημέρες μετά την αποχώρησή της από τις ειρηνευτικές συνομιλίες ως απάντηση στην απόφαση του Τόκιο να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία. 

Ανησυχία προκαλεί η εν λόγω είδηση, καθώς είναι πλέον διάχυτος ο φόβος για την επέκταση του πολέμου πέρα από την Ουκρανία. 

Τα νησιά Νότιες Κουρίλες - όπως τα αποκαλεί η Ρωσία - και Βόρεια Εδάφη - όπως τα αποκαλεί η Ιαπωνία-, αποτελούν αντικείμενο μιας διαμάχης μεταξύ των δύο κρατών που διαρκεί περισσότερο από 70 χρόνια, όπως σημειώνει το BBC. 

Λόγω της διαμάχης, η Ρωσία και η Ιαπωνία δεν έχουν ακόμη υπογράψει συνθήκη ειρήνης για τον τερματισμό του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου (!). 

Φόβος για ρωσική αποτυχία

Μεγάλη ασάφεια επικρατεί για παράδειγμα για την τύχη Ρώσων στρατηγών που σκοτώθηκαν στην Ουκρανία, επτά, σύμφωνα με το Κίεβο. Ο τελευταίος ήταν ο στρατηγός Γιάκοφ Ρεζάντσεφ, σύμφωνα με δυτικούς αξιωματούχους που μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ένας άλλος στρατηγός, ο Βλάντισλαβ Γερτσόφ, αποπέμφθηκε από το Κρεμλίνο λόγω των μεγάλων απωλειών που υπέστησαν τα ρωσικά στρατεύματα. Όμως ακόμη και στο σημείο αυτό, ουκρανικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για "κάθαρση" που συνδέεται με τις ρωσικές απώλειες στην Ουκρανία -- μόνο ένας θάνατος Ρώσου στρατηγούέχει επιβεβαιωθεί από τη Μόσχα.

Εκτός από το Ντονμπάς οι Ρώσοι διατηρούν ισχυρή παρουσία στη χώρα.

Έτσι, γύρω από το Κίεβο, οι μάχες συνεχίζονται προκειμένου να "απωθηθεί η επίθεση του εχθρού", σύμφωνα με το ουκρανικό γενικό επιτελείο, που διευκρίνισε πως η γραμμή του μετώπου δεν έχει μετακινηθεί.

Οι δυνάμεις του Κιέβου διαβεβαιώνουν ότι συνεχίζουν την αντεπίθεσή τους στη Χερσώνα, στο νότιο τμήμα της χώρας, τη μοναδική μεγάλη πόλη που έχουν καταλάβει πλήρως οι δυνάμεις της Μόσχας.

Στη Μαριούπολη, ένα στρατηγικό ουκρανικό λιμάνι στην Αζοφική Θάλασσα, τουλάχιστον 2.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, σύμφωνα με τον δήμο αυτής της πόλης που τελεί υπό πολιορκία. Περίπου 100.000 κάτοικοί της παραμένουν αποκλεισμένοι και στερούνται τα πάντα, σύμφωνα με τον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Η στάση της Ευρώπης και ο Μπάιντεν

Χθες βράδυ, ο Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε πως η Γαλλία, σε συνεργασία με την Ελλάδα και την Τουρκία, θα διεξαγάγουν "μια ανθρωπιστική επιχείρηση" εκκένωσης "τις αμέσως επόμενες ημέρες" αμάχων από τη Μαριούπολη.

Νεοναζιστική παραστρατιωτική οργάνωση για τους μεν, Ουκρανοί ήρωες για τους δε: το τάγμα Αζόφ, που έχει ταμπουρωθεί στη Μαριούπολη, βρίσκεται από την πλευρά του επίσης στο κέντρο του πολέμου προπαγάνδας ανάμεσα στο Κίεβο και τη Ρωσία.

Τα φιλορωσικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης --αρχής γενομένης από τους λογαριασμούς στο Twitter των ρωσικών πρεσβειών στο Παρίσι ή στο Λονδίνο-- βρίθουν μαρτυριών και σχολίων για τις θηριωδίες που φέρεται να διέπραξε το τάγμα Αζόφ, το οποίο παρουσιάζεται ως "φασιστικό" ή ότι αποτελείται από "ναζί".

Την ίδια ώρα, ο Τζο Μπάιντεν, κατά τη δεύτερη ημέρα της επίσκεψής του στην Πολωνία, αναμένεται να συναντηθεί σήμερα στη Βαρσοβία με τους Πολωνούς ηγέτες.

Θα επισκεφθεί επίσης ένα κέντρο Ουκρανών προσφύγων και αναμένεται να εκφωνήσει λόγο για την Ουκρανία όπου, σε ένα μήνα πολέμου, χιλιάδες Ουκρανοί έχουν σκοτωθεί, ανάμεσά τους 135 παιδιά, σύμφωνα με το Κίεβο.

Από τις 24 Φεβρουαρίου, τουλάχιστον 2,2 εκατ. άνθρωποι που έφυγαν για να γλιτώσουν από τον πόλεμο εισήλθαν στην Πολωνία, σύμφωνα την πολωνική συνοριοφυλακή, σε ένα σύνολο περίπου 3,7 εκατ. ανθρώπων που αναχώρησαν για το εξωτερικό, σύμφωνα με τον ΟΗΕεκ των οποίων 1,8 εκατ. είναι παιδιά.

Απέναντι σε αυτό το ανθρώπινο δράμα, σε όλη την Ευρώπη, η αλληλεγγύη για την Ουκρανία δεν έχει μειωθεί ούτε στο ελάχιστο.

Είναι η περίπτωση της μικρής αγγλικής πόλης Ντις, που στέλνει φορτηγά με βοήθεια, ετοιμάζει κρεβάτια για τους πρόσφυγες και έχει συγκεντρώσει χρήματα χάρη σε ένα κοκτέιλ με τα χρώματα της ουκρανικής σημαίας, με βότκα και μπλε κουρασάο.

Στο Παρίσι, σε μια λειτουργία για την ειρήνη στην Ουκρανία ένα πλήθος συγκεντρώθηκε χθες στη Σακρέ-Κερ, την εμβληματική βασιλική της Μονμάρτης.

Στη Γερμανία, μια "σιδηροδρομική γέφυρα" δημιουργήθηκε για πρώτη φορά προκειμένου να παραδώσει ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία. Η επιχείρηση της Deustche Bahn (DB), της γερμανικής εταιρίας σιδηροδρόμων, φέρνει στον νου την "αερογέφυρα" που είχε οργανωθεί στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου από τους Δυτικούς προκειμένου να βοηθήσουν την πόλη του Βερολίνου, θύμα ενός σοβιετικού αποκλεισμού.

"Πολλοί Ουκρανοί βιώνουν σήμερα, εδώ και τέσσερις μακρές εβδομάδες πολέμου, αυτό που οι Βερολινέζες και οι Βερολινέζοι βίωσαν την εποχή του αποκλεισμού από τους Σοβιετικούς" το 1948-49, δήλωσε ο πρεσβευτής της Ουκρανίας στη Γερμανία, Αντρίι Μέλνικ, ο οποίος ήρθε για να βοηθήσει αυτή την εβδομάδα την αναχώρηση μιας αυτοκινητοπομπής.

Βρεφικές τροφές, προϊόντα υγιεινής, μικρές ηλεκτρικές συσκευές, ιατρικό υλικό, στρώματα, κουβέρτες... τα κοντέινερ γεμίζουν γρήγορα.

Στο οικονομικό μέτωπο, η Ουάσινγκτον και οι Βρυξέλλες ανακοίνωσαν χθες τη δημιουργία μιας ομάδας εργασίας που έχει σκοπό να μειώσει την εξάρτηση της Ευρώπης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα, κυρίως με την προμήθεια αμερικανικού αερίου.

Στη Ρωσία, ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε χθες βράδυ νόμο που προβλέπει ποινές κάθειρξης έως και 15 χρόνων για "ψευδείς πληροφορίες" σχετικά με τη δράση της Μόσχας στο εξωτερικό, ένα ακόμη κατασταλτικό όπλο προκειμένου να ελέγξει την πληροφόρηση για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ