Σύννεφα πολέμου: Το Ισραήλ προετοιμάζεται για επίθεση από το Ιράν -«Μην το κάνετε», προειδοποιεί ο Μπάιντεν

Σύννεφα πολέμου: Το Ισραήλ προετοιμάζεται για επίθεση από το Ιράν -«Μην το κάνετε», προειδοποιεί ο Μπάιντεν

Το Ισραήλ προετοιμάζεται για μια επίθεση από το Ιράν, ενώ την ίδια ώρα οι ΗΠΑ μεταφέρουν «πρόσθετες δυνάμεις» στη Μέση Ανατολή.

Ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι αναμένει μια επίθεση «αργά ή γρήγορα» και προειδοποίησε την Τεχεράνη: «Μην το κάνετε», με τις προειδοποιήσεις για αντίποινα απο πλευράς του Ιράν για τη δολοφονία την περασμένη εβδομάδα ενός ανώτερου αξιωματικού στην πρεσβεία του Ιράν στη Συρία να αυξάνονται.

«Είμαστε αφοσιωμένοι στην υπεράσπιση του Ισραήλ», είπε. «Θα υποστηρίξουμε το Ισραήλ, θα βοηθήσουμε στην υπεράσπιση του Ισραήλ και το Ιράν δεν θα τα καταφέρει».

Λευκός Οίκος: Η απειλή μιας επικείμενης επίθεσης κατά του Ισραήλ είναι πραγματική

Ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι η απειλή μιας επικείμενης επίθεσης κατά του Ισραήλ είναι πραγματική, ενώ τουλάχιστον άλλες τρεις χώρες έχουν επικαιροποιήσει τις ταξιδιωτικές τους οδηγίες, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, της Ρωσίας και της Ινδίας.

«Το παρακολουθούμε πολύ, πολύ στενά», δήλωσε ο Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, ο οποίος αρνήθηκε να δώσει πληροφορίες για τον χρόνο που θα μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο.

Καθώς ο Μπάιντεν δεσμεύεται ότι οι ΗΠΑ είναι αφοσιωμένες στην άμυνα του Ισραήλ, αξιωματούχος δήλωσε στο Sky News ότι «πρόσθετες δυνάμεις» μεταφέρονται στην περιοχή για να ενισχύσουν τις «προσπάθειες αποτροπής» και να προστατεύσουν τις αμερικανικές δυνάμεις.

Σύμφωνα με το NBC News, οι περισσότερες από τις δυνάμεις, τα μέσα αυτά, είναι ήδη αναπτυγμένα στην περιοχή και απλώς μετακινούνται.

Οι ΗΠΑ δεν αναμένουν ότι το Ιράν θα επιτεθεί στις αμερικανικές δυνάμεις αλλά μετακινούν δυνάμεις για κάθε ενδεχόμενο.«Θα ήταν απερίσκεπτο αν δεν ρίχναμε μια ματιά στη δική μας στάση στην περιοχή για να βεβαιωθούμε ότι είμαστε κατάλληλα προετοιμασμένοι», δήλωσε ο Κίρμπι.

Ο ανταποκριτής του Sky στις ΗΠΑ Μαρκ Στόουν δήλωσε ότι δεν έχουν δοθεί περαιτέρω λεπτομέρειες.

«Νομίζω ότι η ειδικοί συμφωνούν ότι οι Ιρανοί θα απαντήσουν, αλλά είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα απαντήσουν απευθείας εναντίον του Ισραήλ και όχι εναντίον οποιουδήποτε αμερικανικού στόχου στην περιοχή», πρόσθεσε ο Stone.

«Παρ' όλα αυτά, το πώς θα μοιάζει αυτή η απάντηση και τι θα σημαίνει από την άποψη της ισραηλινής απάντησης, δεν το γνωρίζουμε ακόμη», συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με το CNN οι ΗΠΑ αναμένουν ότι το Ιράν θα πραγματοποιήσει πλήγματα κατά πολλαπλών στόχων εντός του Ισραήλ τις επόμενες ημέρες και είναι έτοιμες να βοηθήσουν στην αναχαίτιση οποιουδήποτε όπλου εκτοξευθεί κατά του συμμάχου τους.

Το αμερικανικό μέσο σημειώνει ακόμη ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν βρίσκεται σε ύψιστη επιφυλακή για αυτό που θα μπορούσε να είναι το ξέσπασμα μιας σημαντικά ασταθούς και απρόβλεπτης περιόδου στη Μέση Ανατολή.

Το CNN αναφέρει ακόμη επικαλούμενο αμερικανικές πηγές ότι οι ΗΠΑ είχαν παρατηρήσει ότι το Ιράν μετακινεί στρατιωτικά μέσα στο εσωτερικό του, συμπεριλαμβανομένων μη επανδρωμένων αεροσκαφών και πυραύλων κρουζ, σημάδια ότι ετοιμαζόταν να επιτεθεί σε ισραηλινούς στόχους μέσα από το έδαφός του. Υπήρξε μάλιστα συγκεκριμένη αναφορά ότι το Ιράν ετοιμάζει ως 100 πυραύλους κρουζ. Αλλά, γράφει το CNN δεν ήταν σαφές αν το Ιράν ετοιμάζεται να ξεκινήσει επίθεση ή παίρνει θέση αποτροπής.

Η έναρξη μιας σύγκρουσης μεταξύ του Ιράν και του Ισραήλ θα σηματοδοτούσε μια σοβαρή κλιμάκωση στην περιοχή - ένα σενάριο που οι ΗΠΑ ήλπιζαν να αποφύγουν από την έναρξη του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς τον Οκτώβριο.

Η επίθεση για την οποία απειλεί με αντίποινα το Ιράν

Το Ισραήλ δεν ανέλαβε την ευθύνη για την αεροπορική επιδρομή της 1ης Απριλίου, κατά την οποία σκοτώθηκε ο ταξίαρχος Μοχαμάντ Ρεζά Ζαχέντι, ανώτερος διοικητής της υπερπόντιας δύναμης Quds των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν.

Αλλά ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, ο Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, δήλωσε ότι το Ισραήλ "πρέπει να τιμωρηθεί και θα τιμωρηθεί" για μια επιχείρηση που, όπως είπε, ισοδυναμούσε με επίθεση σε ιρανικό έδαφος.

Έξι άλλοι αξιωματικοί σκοτώθηκαν επίσης καθώς συμμετείχαν σε συνάντηση στην ιρανική πρεσβεία της Δαμασκού.

Το Ιράν διαθέτει πυραύλους ικανούς να πλήξουν το Ισραήλ, το οποίο τις τελευταίες εβδομάδες ενίσχυσε την αεράμυνά του.

Ο ισραηλινός στρατός έχει επιστρατεύσει εφέδρους για να προετοιμαστεί για οποιαδήποτε κλιμάκωση κατά μήκος των βόρειων συνόρων του, όπου ανταλλάσσει σχεδόν καθημερινά πυρά με τους υποστηριζόμενους από το Ιράν μαχητές της Χεζμπολάχ.

Αν και δεν υπήρξαν επίσημες οδηγίες ασφαλείας στο Ισραήλ, ορισμένοι γονείς δήλωσαν ότι τα παιδιά τους ενημερώθηκαν να πάρουν τα βιβλία τους στο σπίτι για τις σχολικές διακοπές του Πάσχα σε περίπτωση πιθανής διακοπής των μαθημάτων.

Αργά την Παρασκευή, το Ισραήλ δήλωσε ότι εντοπίστηκαν περίπου 40 εκτοξεύσεις ρουκετών που πέρασαν στο Ισραήλ από τον Λίβανο, οι περισσότερες από τις οποίες αναχαιτίστηκαν.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ