Ουκρανία: Νέα ρωσικά αεροπορικά πλήγματα - Bομβαρδισμοί στο κέντρο του Κιέβου - Ζελένσκι: Υπερασπιστείτε την πόλη

Ουκρανία: Νέα ρωσικά αεροπορικά πλήγματα - Bομβαρδισμοί στο κέντρο του Κιέβου - Ζελένσκι: Υπερασπιστείτε την πόλη

Η Ουκρανία ανέφερε νωρίτερα επίθεση σε στρατιωτική βάση κοντά στο κέντρο της πόλης η οποία όπως είπε αποκρούστηκε


Η στρατιωτική διοίκηση της Ουκρανίας ανακοίνωσε πως περιοχές κοντά στις πόλεις Σούμι, Πολτάβα και Μαριούπολη επλήγησαν από αέρος, με πυραύλους ρωσικούς πυραύλους κρουζ Kalibr να εκτοξεύονται εναντίον της χώρας από τη Μαύρη Θάλασσα.

Εξάλλου, βομβαρδισμοί ακούστηκαν σήμερα το πρωί στο κέντρο του Κιέβου, μεταδίδει ανταποκριτής του Reuters, έπειτα από πληροφορίες για πυρά όπλων στην ίδια περιοχή. Όπως δήλωσε νωρίτερα αυτόπτης μάρτυρας στο πρακτορείο ειδήσεων, πυρά ακούστηκαν κοντά στην περιοχή όπου βρίσκεται η έδρα της κυβέρνησης στο κέντρο της ουκρανικής πρωτεύουσας.

Η Ουκρανία ανέφερε νωρίτερα επίθεση σε στρατιωτική βάση κοντά στο κέντρο της πόλης η οποία όπως είπε αποκρούστηκε. 

Υπερασπιστείτε την πόλη

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε τους κατοίκους της πρωτεύουσας να υπερασπιστούν την πόλη. Ρωσικά στρατεύματα προελαύνουν στο Κίεβο από βορειοδυτική και βορειανατολική κατεύθυνση. 

Ο εκπρόσωπος του Ζελένσκι Σεργκίι Νικιφόροφ δήλωσε αργά χθες, Παρασκευή, πως η ηγεσία του Κιέβου είναι σε επαφή με τη Μόσχα για την ενδεχόμενη διεξαγωγή συνομιλιών, όμως η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε πως η Ουκρανία απέρριψε αρχικά τις συνομιλίες και ανέβαλε τη λήψη απόφασης μέχρι σήμερα.


Η προσπάθεια Ζελένσκι για εξέυρεση λύσης

Συνεχίζουν οι ρώσικες στρατιωτικές δυνάμεις να σφυροκοπούν τα ουκρανικά εδάφη. Έτσι, μία διπλωματική λύση, ώστε να σταματήσει η εισβολή φαίνεται να επιδιώκει η Ουκρανία, μετά από περισσότερες από 40 δραματικές ώρες.

Ο ίδιος ο Ζελένσκι, σε νέο μήνυμά του προς τον ουκρανικό λαό, δήλωσε ότι η νύχτα θα είναι πιο δύσκολη από την ημέρα και πως απόψε κρίνεται η τύχη της Ουκρανίας. «Τη νύχτα θα επιτεθούν» σημείωσε στο σύντομο, διάρκειας μόλις δύο λεπτών μήνυμά του, τονίζοντας ότι απειλούνται πόλεις όπως το Τσερνίχιβ, το Σούμι, το Χάρκοβο και το Ντονμπάς, ενώ εξαιρετικά κρίσιμη είναι η κατάσταση και στο Κίεβο.

Στο μεταξύ νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι  Σεργκέι Νικιφόροφ, ανέφερε ότι η ουκρανική ηγεσία είναι έτοιμη να ξεκινήσει τις συζητήσεις για μία εκεχειρία με τη Ρωσία, την ίδια στιγμή που οι ρωσικές δυνάμεις βρίσκονται στα προάστια του Κιέβου και ετοιμάζονται για τη «μεγάλη επίθεση» και την κατάληψη της πόλης.

Σημειώνεται πως την Πέμπτη το βράδυ, ο Ουκρανός πρόεδρος είχε εκδηλώσει την πρόθεσή του να ξεκινήσει συζητήσεις με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, εξετάζοντας τους όρους που έχει θέσει ο τελευταίος.

Όπως ισχυρίστηκε το Κρεμλίνο, ήταν έτοιμο για συνομιλίες και πρότεινε την πρωτεύουσα της Λευκορωσίας, Μινσκ, ως τόπο διεξαγωγής των διαπραγματεύσεων. Από την πλευρά τους, οι ουκρανικές αρχές φέρεται να ζήτησαν να διεξαχθούν διαπραγματεύσεις στην πολωνική πρωτεύουσα, τη Βαρσοβία.

«Aφού συμφώνησε να διαπραγματευτεί με την Ουκρανία, η Ρωσία σχημάτισε αντιπροσωπεία των υπουργείων Άμυνας και Εξωτερικών, αλλά και εκπροσώπων της προεδρικής διοίκησης. Η διακοπή των επικοινωνιών του Κιέβου στις διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα συνοδεύεται από την ανάπτυξη πυραυλικού συστήματος πολλαπλής εκτόξευσης σε κατοικημένες περιοχές, μεταξύ άλλων και στο Κίεβο» ανακοίνωσε η Μόσχα, «παγώνοντας» στην ουσία τις συζητήσεις.

Στη συνέχεια, η ουκρανική πλευρά επανήλθε και φέρεται να πρότεινε το Ισραήλ ως τόπο για τη διεξαγωγή των συνομιλιών, σε προεδρικό επίπεδο, ανάμεσα σε Ουκρανία και Ρωσία.

Ο δε εκπρόσωπος του Ζελένσκι επανήλθε, αργά το βράδυ της Παρασκευής και με τις ρωσικές δυνάμεις «ante portas» του Κιέβου. «Πρέπει να αντικρούσω τις δηλώσεις ότι αρνηθήκαμε να διαπραγματευτούμε. Η Ουκρανία ήταν και παραμένει έτοιμη να μιλήσει για κατάπαυση του πυρός και ειρήνη. Αυτή είναι η μόνιμη θέση μας. Συμφωνήσαμε με την πρόταση του προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας. 

Αυτή τη στιγμή τα δύο μέρη διαβουλεύονται για τον τόπο και τον χρόνο της διαπραγματευτικής διαδικασίας. Όσο πιο γρήγορα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις τόσο περισσότερες πιθανότητες θα υπάρχουν για την επανέναρξη της κανονικής ζωής», σημείωσε.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS