Πόλεμος στο Ισραήλ: Έληξε στις 7 η εκεχειρία - Πυρά και εκρήξεις στη βόρεια Γάζα

Πόλεμος στο Ισραήλ: Έληξε στις 7 η εκεχειρία - Πυρά και εκρήξεις στη βόρεια Γάζα

Έληξε στις 7 η εκεχειρία μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ που είχε παραταθεί εχθές για 7η μέρα, χωρίς να έχει γίνει καμία επίσημη ανακοίνωσή της από καμία πλευρά και με το Ισραήλ να μην έχει λάβει νέα λίστα για απελευθέρωση ομήρων.

Την ίδια ώρα, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως το σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας Σιδηρούς Θόλος αναχαίτισε ρουκέτα που εκτοξεύθηκε από τη Λωρίδα της Γάζας, προκαλώντας την ενεργοποίηση σειρήνων της αεράμυνας σε περιοχές γύρω από τον παλαιστινιακό θύλακο.

Η «επιτυχής» αναχαίτιση της ρουκέτας έγινε χονδρικά μια ώρα προτού εκπνεύσει η ισχύς της συμφωνίας βάσει της οποίας τέθηκε εφαρμογή η ανακωχή την 24η Νοεμβρίου.

Δεν έχει υπάρξει καμιά αντίδραση από πλευράς Χαμάς μέχρι στιγμής, ούτε ανάληψη ευθύνης.

Το Ισραήλ κατηγορεί τη Χαμάς πως παραβίασε την ανακωχή

Από την πλευρά του το Ισραήλ, σύμφωνα με ανακοίνωση του Ισραηλινού Στρατού (IDF) κατηγορεί τη Χαμάς ότι παραβίασε την επιχειρησιακή παύση και επιπλέον έβαλλε προς το ισραηλινό έδαφος.

Όπως αναφέρει μάλιστα στην ανακοίνωση «ο Ισραηλινός Στρατός ξανάρχισε τη μάχη κατά της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας».

Η ανακοίνωση του IDF

«Η Χαμάς παραβίασε την επιχειρησιακή παύση και επιπλέον έβαλλε προς το ισραηλινό έδαφος. Ο Ισραηλινός Στρατός ξανάρχισε τη μάχη κατά της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας».

Σύμφωνα με το ισραηλινό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Καν, είναι η πρώτη φορά που ενεργοποιήθηκαν σειρήνες της αεράμυνας αφότου τέθηκε σε εφαρμογή η ανακωχή. Ο Τσαχάλ, ο ισραηλινός στρατός, ανέφερε από την πλευρά του πως ήταν η δεύτερη — υπενθυμίζοντας πως άλλη μια ρουκέτα είχε εκτοξευθεί λίγη ώρα αφού άρχισε η παύση των εχθροπραξιών.

Παράλληλα, αυτόπτες μάρτυρες είπαν στο Γαλλικό Πρακτορείο πως άκουσαν να πετούν μαχητικά και drones στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, ενώ το Shebab News Agency («Πρακτορείο Ειδήσεων της Νεολαίας»), το οποίο θεωρείται προσκείμενο στη Χαμάς, έκανε λόγο μέσω Telegram για πυρά και εκρήξεις στον τομέα αυτό.

Ούτε τα μέρη, ούτε το Κατάρ, που μεσολαβεί ανάμεσά τους, ανακοίνωσαν παράταση της συμφωνίας.

Υπενθυμίζεται ότι η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal είχε μεταδώσει νωρίτερα, επικαλούμενη πηγές της στην αιγυπτιακή διπλωματία, ότι το Ισραήλ και το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς, στην εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας, συμφώνησαν να παραταθεί η ανακωχή για όγδοη ημέρα, προκειμένου να διευκολυνθεί η απελευθέρωση κι άλλων ισραηλινών ομήρων σε αντάλλαγμα για την αποφυλάκιση παλαιστινίων κρατουμένων. Αυτή η πληροφορία ωστόσο δεν δείχνει να επιβεβαιώνεται μέχρι στιγμής.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ