Τέξας: Η θάλασσα ξέβρασε χιλιάδες νεκρά ψάρια - Το φαινόμενο της υποξίας λόγω της κλιματικής αλλαγής

Τέξας: Η θάλασσα ξέβρασε χιλιάδες νεκρά ψάρια - Το φαινόμενο της υποξίας λόγω της κλιματικής αλλαγής

Δεκάδες χιλιάδες νεκρά ψάρια ξεβράστηκαν στην ακτή του Κόλπου του Τέξας το Σαββατοκύριακο, καλύπτοντας την ακτογραμμή και οδηγώντας τους τοπικούς αξιωματούχους να αποκλείσουν την ακτή για τους επισκέπτες.

Το θλιβερό περιστατικό – που σύμφωνα με τους ειδικούς οφείλεται στην κλιματική αλλαγή - έγινε στην Quintana και στην παραλία Bryan.

Σύμφωνα με τα ΜΜΕ στις ΗΠΑ το φαινόμενο ξεκίνησε την περασμένη Παρασκευή (9/6) και δεν οφείλεται σε κάποια χημική ουσία ή διαρροή πετρελαίου αλλά σε χαμηλά επίπεδα οξυγόνου στο νερό, με αποτέλεσμα τα ψάρια να πεθάνουν από ασφυξία. Πρόκειται για έναν συνδυασμό περιβαλλοντικών παραγόντων, όπως οι υψηλές θερμοκρασίες που δημιούργησαν αυτές τις ασφυκτικές συνθήκες. Στα δείγματα νερού της περιοχής που στάλθηκαν σε εργαστήριο, διαπιστώθηκε ότι ήταν σχεδόν ανύπαρκτα τα επίπεδα οξυγόνου.

Τα ψάρια ξεβράστηκαν νεκρά στην ακτή αφού πρώτα έπαθαν ασφυξία μέσα στο νερό καθώς, σύμφωνα με αξιωματούχους, δεν είχαν οξυγόνο στα θερμά νερά που κολυμπούσαν. Η αύξηση της θερμοκρασίας των υδάτων της ακτής του Κόλπου λόγω της κλιματικής αλλαγής θα μπορούσε να έχει συμβάλει στον θάνατο των ψαριών.

Tο ζεστό νερό, σύμφωνα με τους NYT, περιέχει πολύ λιγότερο οξυγόνο από το κρύο νερό και η ήρεμη θάλασσα και ο συννεφιασμένος ουρανός στην περιοχή είχαν εμποδίσει τους τρόπους με τους οποίους το οξυγόνο συνήθως διοχετεύεται στο νερό του ωκεανού. Τα κύματα προσθέτουν οξυγόνο στο νερό και οι συννεφιασμένοι ουρανοί μειώνουν την ικανότητα των μικροσκοπικών οργανισμών να παράγουν οξυγόνο μέσω της φωτοσύνθεσης. Όταν κοπάδια ψαριών παγιδεύονται σε ρηχά, ζεστά νερά, μπορεί να αρχίσουν να συμπεριφέρονται αλλοπρόσαλλα καθώς στερούνται οξυγόνου, γεγονός που μειώνει περαιτέρω το οξυγόνο στο νερό.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τέτοιοι θάνατοι ψαριών μπορεί να γίνουν πιο συχνοί καθώς οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν και τα επίπεδα οξυγόνου στους ωκεανούς στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη πέφτουν. Μια έκθεση των Ηνωμένων Εθνών κατέληξε το 2019 στο συμπέρασμα ότι η αύξηση της θερμοκρασίας των ωκεανών έχει αυξήσει τα περιστατικά υποξίας - ή χαμηλών επιπέδων οξυγόνου - στα παράκτια ύδατα, απειλώντας τους πληθυσμούς των ψαριών.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ