Τουρκία Υποχωρεί η λίρα μετά την ήττα Ερντογάν -Ανησυχούν οι επενδυτές

Τουρκία Υποχωρεί η λίρα μετά την ήττα Ερντογάν -Ανησυχούν οι επενδυτές

Η ήττα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις δημοτικές εκλογές της Κυριακής, αποδυνάμωσε περαιτέρω την τουρκική λίρα.

Ο Τούρκος πρόεδρος υπέστη βαριά ήττα, χάνοντας τον έλεγχο πόλεων-κλειδιών, συμπεριλαμβανομένης της Κωνσταντινούπολης και της Άγκυρας.

Η λίρα υποχώρησε κατά 0,2% στα 32,4328 ανά δολάριο, χαμηλό ρεκόρ σε επίπεδο κλεισίματος, στις 8 π.μ. στην Κωνσταντινούπολη. Το νόμισμα έχει χάσει περίπου 9% της αξίας του μέχρι στιγμής φέτος.

Ανησυχούν οι επενδυτές για την Τουρκία: «Περιμένουμε μια πιο ευμετάβλητη από την αναμενόμενη μετεκλογική περίοδο»

Πριν την ψηφοφορία της Κυριακής, όπως μεταδίδει το Bloomberg, οι επενδυτές εξέφρασαν την ανησυχία τους για το κατά πόσον μια ήττα του κυβερνώντος κόμματος θα μπορούσε να εμπνεύσει αλλαγές στην οικονομική πολιτική από πέρυσι.

«Η ήττα του Ερντογάν στις τοπικές εκλογές δεν θα πρέπει να εκτροχιάσει τη μακροοικονομική πολιτική (προς το παρόν)», έγραψε σε έκθεσή του ο Hasnain Malik, στρατηγικός αναλυτής της Tellimer. Εάν η οικονομική δυσχέρεια και ιδίως ο πληθωρισμός ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για το αποτέλεσμα, τότε «η αντιμετώπιση του πληθωρισμού αποτελεί πλέον πολιτική, καθώς και οικονομική προτεραιότητα, και αυτό θα πρέπει να στηρίξει τη διόρθωση της πολιτικής πορείας βραχυπρόθεσμα».

Οι επενδυτές έχουν επικροτήσει τη στροφή σε μια πιο ορθόδοξη νομισματική πολιτική με στόχο την τιθάσευση του πληθωρισμού, ακόμη και αν αυτή επιβαρύνει τις προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης, καθιστώντας σχεδόν αδύνατο τον δανεισμό για τους περισσότερους πολίτες. Από τη στροφή πολιτικής που ακολούθησε τις προεδρικές εκλογές του περασμένου έτους, οι ξένοι επενδυτές αγόρασαν καθαρά 4,9 δισεκατομμύρια δολάρια σε τουρκικά ομόλογα και μετοχές.

Παρόλα αυτά, πολλοί διαχειριστές κεφαλαίων έχουν διατηρήσει μια προσεκτική προσέγγιση προς τα τουρκικά περιουσιακά στοιχεία, και εμφανίζονται επιφυλακτικοί μήπως βρεθούν απροετοίμαστοι για μια ακόμη αλλαγή στην οικονομική πολιτική. Πολλοί ανέφεραν τις τοπικές εκλογές ως κίνδυνο, εικάζοντας ότι ένα κακό αποτέλεσμα θα μπορούσε να οδηγήσει τον Ερντογάν να αλλάξει ρότα.

«Περιμένουμε μια πιο ευμετάβλητη από την αναμενόμενη μετεκλογική περίοδο», δήλωσε ο Emre Akcakmak, ανώτερος σύμβουλος της East Capital στο Ντουμπάι. «Το χειρότερο είναι ότι αυτή η αβέβαιη περίοδος θα συμπέσει με το ιστορικά χαμηλό επίπεδο των καθαρών συναλλαγματικών αποθεμάτων της κεντρικής τράπεζας στα αρνητικά 65 δισεκατομμύρια δολάρια και με μια νέα κορύφωση του πληθωρισμού που πιθανότατα θα ξεπεράσει το 70% τον Μάιο».

 

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ