Τα 10 βήµατα για µικρότερο ΕΝΦΙΑ - Ξεκίνησε από χθες η κατάθεση τροποποιητικών δηλώσεων Ε9

Τα 10 βήµατα για µικρότερο ΕΝΦΙΑ - Ξεκίνησε από χθες η κατάθεση τροποποιητικών δηλώσεων Ε9

Ανοιξε η εφαρµογή για διορθώσεις λαθών στο Ε9 για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που θέλουν να «ξεφουσκώσουν» το ποσό πληρωµής στο αρχικό εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ.

Οι φορολογούµενοι που εντόπισαν λάθη, κενά ή παραλείψεις στα στοιχεία της ακίνητης περιουσίας τους και θέλουν να αποφύγουν έξτρα χρεώσεις στον λογαριασµό έχουν την ευκαιρία να τα διορθώσουν υποβάλλοντας τροποποιητικές δηλώσεις Ε9 για το 2024.

Σηµειώνεται ότι τα λάθη που αυξάνουν το ποσό του ΕΝΦΙΑ έχουν να κάνουν µε την επιφάνεια του ακινήτου, τον όροφο, την παλαιότητα, το είδος των εµπράγµατων δικαιωµάτων, τα ποσοστά συνιδιοκτησίας, τα κενά και ηµιτελή κτίσµατα καθώς και το είδος των κτισµάτων που βρίσκονται εντός αγροτεµαχίων.

Μετά τις διορθώσεις στο Ε9, η ΑΑ∆Ε θα προχωρήσει σε νέα εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ, ο οποίος θα πρέπει να εξοφληθεί σε 11 µηνιαίες δόσεις που δεν µπορεί να είναι µικρότερες των 10 ευρώ. Η προθεσµία πληρωµής της πρώτης δόσης του φόρου εκπνέει στις 30 Απριλίου 2024 και η τελευταία τον Φεβρουάριο του 2025.

ΕΝΦΙΑ: Η διαδικασία των διορθώσεων σε 10 βήματα

Οι διορθώσεις γίνονται µέσω της ψηφιακής πύλης της ΑΑ∆Ε σε 10 βήµατα:

  1. Επιλέξτε το έτος που θέλετε να υποβάλετε Ε9 και από τις διαθέσιµες ενέργειες της αρχικής σελίδας, επιλέξτε δηµιουργία δήλωσης Ε9 για να προβείτε στις απαραίτητες τροποποιήσεις της περιουσιακής σας κατάστασης.
  2. Μπορείτε να εισαγάγετε/µεταβάλετε/διαγράψετε ακίνητο των πινάκων 1 (κτίσµατα και οικόπεδα) και 2 (γήπεδα).
  3. Εάν εισαγάγετε ακίνητο, συµπληρώστε όλα τα υποχρεωτικά πεδία που αφορούν τα περιγραφικά στοιχεία του ακινήτου (τετραγωνικά µέτρα, είδος εµπράγµατου δικαιώµατος, ποσοστό συνιδιοκτησίας κ.λπ.) και επίσης κάντε γεωγραφικό εντοπισµό του ακινήτου είτε µέσω επιλογής του νοµού, δηµοτικού διαµερίσµατος και δρόµων οικοδοµικού τετραγώνου είτε µέσω επιλογής ανοίγµατος του χάρτη Αντικειµενικού Προσδιορισµού Αξίας Ακινήτων.
  4. Εάν µεταβάλετε ακίνητο, τροποποιήστε µόνο τα περιγραφικά στοιχεία για τα οποία απαιτείται τροποποίηση.
  5. Από το έτος 2013 και µετά, κατά την οριστική υποβολή των δηλώσεων Ε9, ζητείται υποχρεωτικά η αναγραφή του αριθµού παροχής ρεύµατος στα κτίσµατα στα οποία έχετε πλήρη κυριότητα ή επικαρπία.
  6. Από το έτος 2014 και µετά, ανάλογα µε την αιτία εισαγωγής/ µεταβολής/διαγραφής ακινήτου που θα επιλέξετε, θα πρέπει να συµπληρώσετε τα υποχρεωτικά πεδία που ζητούνται και αφορούν στοιχεία συµβολαίων (αριθµός και ηµεροµηνία συµβολαίου, ΑΦΜ συµβολαιογράφου), στοιχεία διαθήκης εφόσον υπάρχει (αριθµός και ηµεροµηνία δηµοσίευσης, ηµεροµηνία θανάτου) κ.λπ.
  7. Κατά την οριστική υποβολή δήλωσης Ε9, µπορεί να ζητηθεί η µεταβολή συγκεκριµένων ακινήτων λόγω ελλείψεων στα στοιχεία τους.
  8. Οποιαδήποτε ενέργεια κάνετε αποθηκεύεται προσωρινά.
  9. Όταν ολοκληρώσετε τις µεταβολές της περιουσιακής σας κατάστασης, ελέγξτε το πώς έχει διαµορφωθεί µέσω της προεπισκόπησης περιουσιακής κατάστασης.
  10. Επιλέξτε οριστική υποβολή της δήλωσης Ε9 και εάν επιθυµείτε µεταφορά της δήλωσης στο επόµενο έτος.

«Κουρεµένος» έως 50% ή μηδενικός ο λογαριασµός για το 2024 για πάνω από 1 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων

Ο λογαριασµός για το 2024 που έφτασε σε 7.000.000 φυσικά και νοµικά πρόσωπα είναι «κουρεµένος» έως 50% ή ακόµη και µηδενικός για πάνω από 1.000.000 ιδιοκτήτες ακινήτων, υψηλότερος για όσους απέκτησαν ακίνητα το 2023 και αµετάβλητος για τους περισσότερους.

Στα εκκαθαριστικά των φορολογουµένων µε ασφαλισµένες κατοικίες για σεισµό, πυρκαγιά και πληµµύρες υπάρχει ένας νέος πίνακας, στον οποίο αναλύεται η µείωση έως 10% του ΕΝΦΙΑ, και συγκεκριµένα ο Αριθµός Ακινήτου (ΑΤΑΚ), ο συνολικός φόρος πριν από την έκπτωση, το ποσοστό και το ποσό της έκπτωσης και ο κύριος φόρος.

Όσοι θέλουν να εισπράξουν στο ακέραιο επιστροφή φόρου που δικαιούνται θα πρέπει να εξοφλήσουν τον ΕΝΦΙΑ το αργότερο έως τις 19 Απριλίου, καθώς στη συνέχεια η ΑΑ∆Ε θα τρέξει τον επόµενο µαζικό συµψηφισµό.

Ειδικότερα, έως:

  • 18 Απριλίου 2024 για πληρωµή µέσω web banking ή
  • 19 Απριλίου 2024 για πληρωµή µέσω της ψηφιακής πύλης myAADE και του myAADEapp.
googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ