Στον Λευκό Οίκο ο πρωθυπουργός - Μπάιντεν σε Μητσοτάκη: Στο καλύτερο σημείο οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις

Στον Λευκό Οίκο ο πρωθυπουργός - Μπάιντεν σε Μητσοτάκη: Στο καλύτερο σημείο οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις

Ο πρωθυπουργός έφτασε στον Λευκό Οίκο λίγο μετά τις 22:30, συνοδευόμενος από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου και τους υπουργούς Νίκο Δένδια και Νίκη Κεραμέως. Μαζί τους η διεύθυντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού Άννα Μαρία Μπούρα. 

Όπως είπε ο Αμερικανός πρόεδρος οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται σε άριστο σημείο, ενώ τόνισε ότι θα συζητήσει με τον Κυριάκο Μητσοτάκη θέματα ενέργειας και για τον πόλεμο στην Ουκρανία. 

wh mitsotakis biden 16.jpg

Δηλώσεις στις κάμερες κάνουν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Τζο Μπάιντεν - Φωτογραφία: ΓτΠ/Δημήτρης Παπαμήτσος

 

Μετά το τετ α τετ του Έλληνα πρωθυπουργού και του Αμερικανού προέδρου στο Οβάλ Γραφείο, στις 00:00 ώρα Ελλάδας θα ακολουθήσει δεξίωση που παρατίθεται προς τιμήν του Κ. Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραχώρησε συνέντευξη στην εκπομπή Μόρνινγκ Τζο του τηλεοπτικού δικτύου MSNBC και στους δημοσιογράφους Joe Scarborough και Mika Brzezinski, ενώ στη συνέχεια συμμετείχε σε ανοιχτή συζήτηση με συνομιλητή τον δημοσιογράφο David Ignatius, στο πανεπιστήμιο Georgetown University.

 

Οι δηλώσεις Μπάιντεν-Μητσοτάκη

Joe Biden: Μας ενώνει μια προσωπική φιλία. Είστε  εξαιρετικός. Τα δημοκρατικά ιδεώδη τα οποία ενστερνιζόμαστε, όπως όλοι γνωρίζουμε, ξεκινούν από την Ελλάδα και ενέπνευσαν τους «Ιδρυτές Πατέρες» μας, οι οποίοι υπήρξαν μαθητές της Ελλάδας. Δυστυχώς η βάρβαρη επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία αποτελεί ταυτόχρονα απειλή προς τη δημοκρατία από αυταρχικά καθεστώτα που θέλουν να καταλύσουν την  διεθνή έννομη τάξη. Θέλω να σε ευχαριστήσω, κ. Πρωθυπουργέ, για τον ηθικό, ηγετικό ρόλο που έχει διαδραματίσει η Ελλάδα. Δεν είναι εύκολο. Το γνωρίζω και σας ευχαριστώ.

Είναι πολλά αυτά που θα συζητήσουμε σήμερα. Θα συζητήσουμε για τη συνεχιζόμενη στήριξή μας προς την Ουκρανία, την εμβάθυνση των εταιρικών μας σχέσεων στους τομείς της άμυνας και του εμπορίου, την ενεργειακή ασφάλεια, την κλιματική αλλαγή και πολλά περισσότερα. Σήμερα, η φιλία μας και η συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες, ανάμεσα στους Έλληνες και τους Αμερικανούς, είναι - θεωρώ - πιο σημαντική από ποτέ. Και είναι τιμή μου που θα έχω την ευκαιρία να γιορτάσω αυτή τη συνεργασία μαζί σου, καθώς είσαι ένας εξαιρετικός φίλος. Καλώς όρισες.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Σας ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε, για τα ευγενικά σας λόγια. Είναι πράγματι τιμή μου να βρίσκομαι εδώ, στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, για να γιορτάσω μαζί σας τα 201 χρόνια από την έναρξη του Αγώνα για την Ανεξαρτησία μας. Όπως γνωρίζετε, οι «Ιδρυτές Πατέρες» σας εμπνεύστηκαν από τα ιδανικά της Αθηναϊκής Δημοκρατίας και οι δικοί μας «Ιδρυτές Πατέρες» άντλησαν έμπνευση από τον αγώνα για ανεξαρτησία σε αυτήν εδώ τη χώρα. Τους τελευταίους δύο αιώνες, οι δύο χώρες μας βρίσκονταν πάντα στη σωστή πλευρά της Ιστορίας. Πολεμήσαμε μαζί. Και τώρα αντιμετωπίζουμε, ενωμένοι, την πρόκληση της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Παράλληλα, αυτή η επίσκεψη είναι μια ευκαιρία να αξιολογήσουμε εκ νέου  το επίπεδο της σχέσης μας. Πιστεύω ειλικρινά ότι είναι στο υψηλότερο, ιστορικά, επίπεδο. Και δεν αναφέρομαι μόνο στο αμυντικό σκέλος της σχέσης μας, αλλά και στο εμπόριο, τις επενδύσεις, τον ρόλο της Ελλάδας ως αξιόπιστου εταίρου στην Ανατολική Μεσόγειο, ως μιας  χώρας που ξεπέρασε τη χρηματοπιστωτική κρίση με μια οικονομία που αναπτύσσεται και αποτελεί πυλώνα σταθερότητας τόσο στα Βαλκάνια όσο και στην ευρύτερη περιοχή.

Επομένως όταν μιλάμε για θέματα όπως η ενεργειακή ασφάλεια, υπάρχουν πολλά περισσότερα που μπορούμε να κάνουμε μαζί. Και είμαι πολύ χαρούμενος που βρίσκομαι εδώ μαζί σας για να συζητήσουμε αυτά τα σημαντικά θέματα και που, αργότερα, θα μπορέσω να απευθυνθώ στους πολλούς Ελληνοαμερικανούς φίλους σας. Γνωρίζω καλά πόσο στενοί είναι οι δεσμοί σας με τους Έλληνες και τους Ελληνοαμερικανούς, και είναι τιμή μου που θα τους συναντήσω εδώ, στον Λευκό Οίκο. 

Joe Biden: Δική μου χαρά η παρουσία σας εδώ. Σας ευχαριστώ. Και περιμένω να ξεκινήσει η συζήτησή μας.

Αμέσως μετά ξεκίνησε το τετ α τετ των δύο ανδρών στο Οβάλ Γραφείο, όπου θα συζητηθούν όλα τα πεδία πολιτικής.

Αύριο, Τρίτη 17/5 στις 18:00 (ώρα Ελλάδος) έχει προγραμματιστεί η ιστορική ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κογκρέσο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που θα μιλήσει στους γερουσιαστές.

«Φάρος» σταθερότητας η Ελλάδα για το ΝΑΤΟ

Σε ένα περιβάλλον αβεβαιότητας, η Ελλάδα προβάλλει ως φάρος σταθερότητας, ως ένας αξιόπιστος σύμμαχος με προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο και σταθερή δύναμη στο πλαίσιο της Ευρωατλαντικής Συμμαχίας, τονίζουν κυβερνητικές πηγές. Αυτό τον ρόλο φιλοδοξεί να κεφαλαιοποιήσει ο κ. Μητσοτάκης τόσο στη συνάντηση με τον κ. Μπάιντεν όσο και στις υπόλοιπες επαφές που θα έχει στην αμερικανική πρωτεύουσα.

Η προβοκατόρικη στάση της Τουρκίας στο αίτημα ένταξης Σουηδίας και Φιλανδίας στο ΝΑΤΟ προσδίδει μεγαλύτερη βαρύτητα στη συζήτηση αυτή και τον ρόλο της Ελλάδας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Ειδικά από τη στιγμή που ο πρωθυπουργός θα θέσει ευθέως το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας έναντι της χώρας μας.

Τουρκικές προκλήσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα παρουσιάσει συγκεκριμένα στοιχεία για τις τουρκικές υπερπτήσεις πάνω από ελληνικό έδαφος και τις παράνομες τουρκικές αξιώσεις. Θα τονίσει, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ότι η Ελλάδα σέβεται και τηρεί το Διεθνές Δίκαιο και αυτό αξιώνει και από τη γειτονική χώρα, ώστε να μπορεί να υπάρξει εποικοδομητικός διάλογος για τη μόνη διαφορά, που αφορά τις θαλάσσιες ζώνες. Ταυτόχρονα, θα αναδείξει με αυτό τον τρόπο τους κινδύνους που απορρέουν για την ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής, σε μια κρίσιμη συγκυρία, από τις προκλήσεις της Τουρκίας. Και θα θυμίσει ότι είναι μια χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ που δεν τηρεί την ενιαία στάση της Συμμαχίας έναντι της Ρωσίας, μη επιβάλλοντας τις κυρώσεις που έχουν αποφασιστεί από τη Δυτική Συμμαχία.

Στο τραπέζι και τα F-35

Στο πλαίσιο αυτό η Αθήνα διεκδικεί να κερδίσει την συμμετοχή της στο πρόγραμμα των F-35, κάτι που έχασε η Άγκυρα μετά την αγορά των ρωσικών πυραύλων S400. Έτσι, ο κ. Μητσοτάκης θα βάλει στο τραπέζι την συμπαραγωγή του αεροσκάφους 5ης γενιάς με την συμμετοχή της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας. Κατι που θα αποφέρει σημαντικά αμυντικά και οικονομικά πλεονεκτήματα, με την ελληνική πλευρά να είναι αισιόδοξη για την κατάληξη της συζήτησης. Το αμυντικό αποτύπωμα θα είναι ακόμα μεγαλύτερο αν συνοδευτεί από την απόκτηση F-35. Η επισημοποίηση του ενδιαφέροντος για την ένταξή τους στο στόλο της Πολεμικής Αεροπορίας έχει συνοδευτεί από όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ενώ ο νόμος που εγκρίθηκε από το αμερικανικό Κογκρέσο προβλέπει την έγκριση ταχείας παράδοσης οποιουδήποτε αεροσκάφους F-35 παραγγελθεί από την Ελλάδα.

Επιπλέον είναι ξεκάθαρο ότι το Κυπριακό καθώς επίσης οι εντεινόμενες προκλήσεις της Άγκυρας στην ΑΟΖ αλλά και στα Βαρώσια, θα τεθούν από τον πρωθυπουργό. Άλλωστε ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δεσμευτεί δημόσια από το Συνέδριο της ΝΔ, ότι σε αυτό το ταξίδι θα εκπροσωπήσει τον ελληνισμό.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ