Γεωργούλης: Φυλάκιση ακόμη και άνω των 10 ετών εάν καταδικαστεί - «Είναι θύμα πολιτικής σκοπιμότητας», σύμφωνα με τους δικηγόρους του

Γεωργούλης: Φυλάκιση ακόμη και άνω των 10 ετών εάν καταδικαστεί - «Είναι θύμα πολιτικής σκοπιμότητας», σύμφωνα με τους δικηγόρους του

«Είναι λυπηρό το γεγονός ότι μόλις 3 χρόνια αργότερα η καταγγελία αυτή δημοσιοποιείται - ακριβώς λίγες εβδομάδες πριν από τις εκλογές στην Ελλάδα», επισημαίνεται στην ανακοίνωση των δικηγόρων του

Την ώρα που η έρευνα των βελγικών Αρχών για την υπόθεση του Αλέξη Γεωργούλη συνεχίζεται, ο ίδιος, μέσω των συνηγόρων υπεράσπισής του, επιχειρεί να απαξιώσει τις κατηγορίες εις βάρος του, ενώ σε μια προκλητική κίνηση, επιχειρούν να συνδέσουν την καταγγελία για βιασμό και ξυλοδαρμό, με πολιτικά κίνητρα.

Ενδεικτικό είναι πως στην ανακοίνωσή τους οι δικηγόροι Cédric Vergauwen και Olivia Venet αναφέρουν «ο κ. Γεωργούλης δεν μπορεί παρά να ανησυχεί για τη χρονική στιγμή της έρευνας και λυπάται βαθύτατα. Πράγματι, ενώ τα γεγονότα και η καταγγελία χρονολογούνται από το 2020, είναι λυπηρό το γεγονός ότι μόλις 3 χρόνια αργότερα η καταγγελία αυτή δημοσιοποιείται - ακριβώς λίγες εβδομάδες πριν από τις εκλογές στην Ελλάδα».

Πότε θα λάβει τη δικογραφία η πλευρά Γεωργούλη

Σημειώνεται πως η πλευρά Γεωργούλη δεν έχει λάβει ακόμα τη δικογραφία της υπόθεσης, καθώς η βελγική νομοθεσία κατοχυρώνει το απόρρητο της έρευνας και δεν επιτρέπει την αποκάλυψη του περιεχομένου μιας προκαταρκτικής έρευνας στο κοινό.

Έτσι, οι συνήγοροι του Αλέξη Γεωργούλη θα λάβουν τη δικογραφία μόνο όταν αρθεί η ασυλία του.

Όπως μετέδωσε η ανταποκρίτρια του Open στις Βρυξέλλες στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του καναλιού, η δικαστής αρνήθηκε να δώσει τη δικογραφία, λόγω μυστικότητας της διαδικασίας.

Την εξέλιξη αυτή είχε προαναγγείλει νωρίτερα, μιλώντας στο Mega, ο ποινικολόγος Κώστας Ντάλτας. «Κάνω έκκληση οι νομικοί, εφόσον είναι αντικείμενο που δεν το γνωρίζουν, να μην το προσεγγίζουν με εικασίες. Έχω δει να υπάρχουν δεδομένα που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Ο Ευρωπαίος εισαγγελέας δεν θα παρέμβει στην υπόθεση αυτήν. Αφορά αυστηρά αδικήματα κατά του προσώπου και των οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ. Η δίκη θα γίνει στο Βέλγιο χωρίς καμία αμφιβολία», είπε.

Τι ισχύει με άρση ασυλίας, ενδεχόμενο προφυλάκισης και πιθανές ποινές σε περίπτωση καταδίκης

Ένα από τα επόμενα βήματα για να προχωρήσει η δικαστικά η υπόθεση Γεωργούλη στις Βρυξέλλες είναι το ζήτημα με την άρση ασυλίας του ευρωβουλευτή.

Αρχικά, θα πρέπει να εξεταστεί ο φάκελος της υπόθεσης από την Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου. Σημειώνεται όμως ότι ακόμα ο φάκελος δεν έχει παραδοθεί από τη βελγική Εισαγγελία στο Ευρωκοινοβούλιο.

Το επόμενο στάδιο είναι η ημερομηνία παραπομπής της υπόθεσης Γεωργούλη στην Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων, ώστε να εκκινήσει η διαδικασία άρσης της βουλευτικής ασυλίας.

Όλα αυτά όμως αναμένεται να είναι μια μακρόχρονη διαδικασία, αφού, μετά την Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων, ο φάκελος θα διαβιβαστεί στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία θα κρίνει οριστικά την άρση ή μη της ασυλίας του Αλέξη Γεωργούλη.

Εφόσον ολοκληρωθούν όλα τα παραπάνω, τότε ο Αλέξης Γεωργούλης θα κληθεί σε απολογία από τον Βέλγο εισαγγελέα.

Αναφορικά με το αν ο ευρωβουλευτής βρίσκεται αντιμέτωπος με το ενδεχόμενο προφυλάκισης, σημειώνεται, όπως αναφέρουν νομικοί, ότι, λόγω παρέλευσης τριετίας από την τέλεση των αδικημάτων, ο Αλέξης Γεωργούλης δεν θα προφυλακιστεί έως την ημερομηνία της δίκης του, η οποία επίσης παραμένει θολό πότε θα οριστεί.

Στην περίπτωση πάντως που τελικά ο ευρωβουλευτής κριθεί ένοχος, τότε θα βρεθεί αντιμέτωπος με ποινή φυλάκισης από 5 έως 10 έτη.

Η ανακοίνωση των δικηγόρων του Αλέξη Γεωργούλη

Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης των κ.κ. Cédric Vergauwen και Olivia Venet έχει ως ακολούθως:

«Στις αρχές Απριλίου 2023 ο Αλέξης Γεωργούλης έμαθε έκπληκτος, με αφορμή την αίτηση για την άρση της βουλευτικής ασυλίας του, ότι η κυρία Χρονοπούλου είχε καταθέσει μήνυση εις βάρος του, κατηγορώντας τον για ασελγείς πράξεις οι οποίες υποτίθεται πως συνέβησαν τον Ιανουάριο του 2020 στις Βρυξέλλες. Οι ισχυρισμοί αυτοί αμφισβητούνται επίσημα. Ο κ. Γεωργούλης αντικρούει τις κατηγορίες της κυρίας Χρονοπούλου από κάθε άποψη.

Ο Αλέξης Γεωργούλης έχει ζητήσει την άρση της βουλευτικής του ασυλίας ώστε να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση. Έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στις βελγικές αρχές για την αποκατάσταση της αλήθειας. Μέσω των δικηγόρων του ζήτησε ακρόαση από τις ανακριτικές υπηρεσίες προκειμένου να δώσει εξηγήσεις για τις κατηγορίες. Αναμένει την κλήση, παραμένει στη διάθεση των βελγικών αρχών και ελπίζει ότι αυτό μπορεί να γίνει το συντομότερο δυνατό.

Ο κ. Γεωργούλης δεν μπορεί παρά να ανησυχεί για τη χρονική στιγμή της έρευνας και λυπάται βαθύτατα. Πράγματι, ενώ τα γεγονότα και η καταγγελία χρονολογούνται από το 2020, είναι λυπηρό το γεγονός ότι μόλις 3 χρόνια αργότερα η καταγγελία αυτή δημοσιοποιείται -ακριβώς λίγες εβδομάδες πριν από τις εκλογές στην Ελλάδα.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η βελγική νομοθεσία κατοχυρώνει το απόρρητο της έρευνας και δεν επιτρέπει την αποκάλυψη του περιεχομένου μιας προκαταρκτικής έρευνας στο κοινό. Ο κ. Γεωργούλης και η συνήγορός του δεν είχαν πρόσβαση στο φάκελο και δεν θα γίνει κανένα περαιτέρω σχόλιο σε αυτό το στάδιο».

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ