Μητσοτάκης από την Γρανάδα: Δεν είμαστε πια το δημοσιονομικό πρόβλημα της Ευρώπης, είμαστε η ευχάριστη έκπληξη

Μητσοτάκης από την Γρανάδα: Δεν είμαστε πια το δημοσιονομικό πρόβλημα της Ευρώπης, είμαστε η ευχάριστη έκπληξη

Υπέρ της διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν θα ορίζεται από γεωπολιτικές προτεραιότητες αλλά από κανόνες δικαίου για όλους, εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε δηλώσεις του μετά την άτυπη Σύνοδο Κορυφής στη Γρανάδα της Ισπανίας. Ψηλά στην ατζέντα βρέθηκαν επίσης το μεταναστευτικό, η κλιματική αλλαγή, ο προϋπολογισμός της Ένωσης και η ανταγωνιστικότητα.

«Η ευρωπαϊκή προοπτική των δυτικών Βαλκανίων συζητείται εδώ και 20 χρόνια από την ατζέντα της Θεσσαλονίκης χωρίς κατ’ ανάγκη να έχουμε πετύχει σημαντική πρόοδο. Η Ελλάδα θα εξακολουθεί να αγωνίζεται υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής των χωρών των δυτικών Βαλκανίων και θα επιχειρηματολογεί υπέρ της ανάγκης όλες οι χώρες οι οποίες λαμβάνουν καθεστώς υποψήφιας χώρας να αντιμετωπίζονται με τους ίδιους κανόνες και να μην υπάρχουν γεωπολιτικές προτεραιότητες που να ανατρέπουν μια διαδικασία που είναι αυστηρά καθορισμένη» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε δηλώσεις του από την Γρανάδα.

«Και όταν μιλάω για αυστηρά καθορισμένη διαδικασία, προφανώς και αναφέρομαι στον τρόπο με τον οποίο οι χώρες αυτές πρέπει να προσαρμοστούν στο ευρωπαϊκό δεδομένο και στις αξιολογήσεις που θα γίνονται συνεχώς από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για να γνωρίζουμε εάν πράγματι προχωρούν σε αυτό τον δρόμο» πρόσθεσε.

Μητσοτάκης: Δεν νοούνται εκπτώσεις από τους βασικούς κανόνες του κράτους δικαίου

«Για την Ελλάδα δεν νοούνται εκπτώσεις από τους βασικούς κανόνες του κράτους δικαίου. Αυτό αφορά όλες τις υποψήφιες χώρες, δεν φωτογραφίζω καμία χώρα συγκεκριμένα, και εκείνες γνωρίζουν ότι πρέπει να κάνουν την προσπάθεια που απαιτείται ώστε στο τέλος να μπορούν να διεκδικούν να γίνονται μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας» σημείωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η συζήτηση αυτή της σημαντικής διεύρυνσης της ΕΕ μας υποχρεώνει να ξεκινήσουμε και πάλι να επαναξιολογούμε τον τρόπο της ίδιας της λειτουργίας της Ένωσης και τα σημαντικά ζητήματα που αφορούν στον προϋπολογισμό, καθώς η είσοδος φτωχότερων χωρών προφανώς θα απαιτήσει περισσότερους πόρους, εάν δεν θέλουμε να θυσιάσουμε κρίσιμες δράσεις, όπως η κοινή αγροτική πολιτική, εις βάρος χώρων χρειάζονται τέτοια κεφάλαια» πρόσθεσε.

Μητσοτάκης για μεταναστευτικό: «Έχουμε μία συμφωνία σε επίπεδο συμβουλίου»

Για το μεταναστευτικό τόνισε ότι η πρόοδος που επιτεύχθηκε στο σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου είναι σίγουρα σε θετική κατεύθυνση. «Έχουμε μία συμφωνία σε επίπεδο συμβουλίου, θα μπούμε στη διαδικασία του τριλόγου αλλά σίγουρα είναι ένα πρόσθετο εργαλείο που θα έχουμε στη διάθεση μας για να αντιμετωπίσουμε περιπτώσεις εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού όπως αυτές που είδαμε στο παρελθόν, με μία χαλάρωση των σχετικών διαδικασιών για τις χώρες πρώτης υποδοχής» είπε.

Μητσοτάκης: Τι είπε για τον προϋπολογισμό της ΕΕ

Ως προς το ζήτημα του προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει καταθέσει μία πρόταση η οποία καλύπτει τις ελληνικές θέσεις.

«Ζητάμε πολλά περισσότερα χρήματα και καλά κάνουμε για την Ουκρανία γιατί θα εξακολουθούμε να στηρίζουμε την Ουκρανία, αλλά επιχειρηματολόγησα στο συμβούλιο ότι θα είναι αδύνατον αυτό χωρίς ταυτόχρονα να διαθέτουμε πόρους για τη στήριξη ευρωπαίων πολιτών που βρίσκονται αντιμέτωποι με τις φυσικές καταστροφές» σημείωσε.

Μητσοτάκης για δημοσιονομικούς κανόνες: Δεν είμαστε πια το πρόβλημα της Ευρώπης

Για τους δημοσιονομικούς κανόνες επανέλαβε ότι η Ελλάδα στηρίζει την πρόταση της Κομισιόν για περισσότερη ευελιξία στην προσαρμογή αναλαμβάνοντας πάντα και την ευθύνη. «Η χώρα έχει αποδείξει ότι μπορεί να ξεπερνάει τους στόχους που θέτει. Δεν είμαστε πια το δημοσιονομικό πρόβλημα της Ευρώπης, είμαστε ευχάριστη έκπληξη και ως προς τις δημοσιονομικές μας επιδόσεις, όχι μόνο στις αναπτυξιακές μας επιδόσεις. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να βρεθούμε αντιμέτωποι με ένα πολύ αυστηρό δημοσιονομικό πλαίσιο το οποίο δεν θα αναγνωρίζει αφενός τα λάθη τα οποία έγιναν στο παρελθόν και που δεν πρέπει να επαναληφθούν αλλά θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη το γεγονός ότι χρειαζόμαστε σημαντικές πρόσθετες επενδύσεις σε τομείς κρίσιμους με σημαντικότερο τομέα αυτόν της Άμυνας» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ