Μητσοτάκης: Στο τέλος της τετραετίας οι εκλογές - Καμία περίπτωση να αλλάξει ο εκλογικός νόμος
Prime Minister Kyriakos Mitsotakis, Photograph: Dimitris Papamitsos / Prime Minister's Office

Μητσοτάκης: Στο τέλος της τετραετίας οι εκλογές - Καμία περίπτωση να αλλάξει ο εκλογικός νόμος

Εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Καλημέρα» με τον Γιώργο Αυτιά

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην οικονομία, την πανδημία, τα εθνικά θέματα και την οπαδική βία και προανήγγειλε στοχευμένα μέτρα για τη στήριξη των ασθενέστερων, πλήρη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, και γενναία αύξηση του κατώτατου μισθού.

Αναφερόμενος στις πολιτικές εξελίξεις, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας το 2023. «Είμαι θεσμικός και εάν κοιτούσα τις δημοσκοπήσεις, θα έκανα εκλογές το 2020 όταν είχα και την μεγαλύτερη διαφορά», είπε, σημειώνοντας πως η κυβέρνηση έχει αντιμετωπίσει πολλές κρίσεις όλο αυτό το διάστημα. «Η πανδημία ήταν η μεγαλύτερη από τις κρίσεις που έχουμε αντιμετωπίσει», είπε.

«Άλλοι ήταν οι πρωθυπουργοί των μνημονίων»
Σε ερώτηση αν υπάρχει περίπτωση νέου μνημονίου, κ. Μητσοτάκης απάντησε: «Για αυτά θα ρωτήσετε άλλους. Άλλοι ήταν οι πρωθυπουργοί των Μνημονίων. Εγώ δεν είμαι πρωθυπουργός των Μνημονίων. Και πρέπει να σας πω επίσης, επειδή, ξέρετε, είναι πάρα πολύ εύκολο σε μια γενικότερη πλειοδοσία παροχών να ανοίγει κανείς το τεφτέρι και κάθε βδομάδα να λέει ‘μου περίσσεψαν πέντε, να πάω να τα δώσω, μου περίσσεψαν δέκα, να πάω να τα δώσω’. Όχι, αυτή δεν είναι πολιτική η οποία με χαρακτηρίζει.

Έχω απόλυτη αίσθηση των δυσκολιών της ελληνικής κοινωνίας. Ταυτόχρονα όμως, έχω μια υποχρέωση να βάλω οριστικούς τίτλους τέλους στην περιπέτεια την οποία πέρασε η χώρα την τελευταία δεκαετία. Θέλω να βγούμε από την ενισχυμένη εποπτεία εντός του έτους».

Ο κ. Μητσοτάκης συμπλήρωσε ότι δίνει μεγάλη σημασία στην επαναφορά της χώρας στην επενδυτική βαθμίδα, καθώς «ξεκλειδώνει δισεκατομμύρια πόρων τα οποία θα μπορούν να επενδυθούν πια στην Ελλάδα».

Σημείωσε μάλιστα ότι «η κυβέρνηση αυτή έχει πάρει την απόφαση να ξεπληρώσει πρόωρα τα δάνεια του ΔΝΤ, με τα οποία θα τελειώσουμε εντός του έτους».

Εισφορά αλληλεγγύης – Αύξηση κατώτατου μισθού

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμη πως πρόθεσή του πρόθεσή του είναι να γίνει παρελθόν το 2023 η εισφορά αλληλεγγύης, ενώ προανήγγειλε ότι από 1η Μαΐου αυξάνεται ο κατώτατος μισθός και η αύξηση θα είναι πολύ μεγαλύτερη του 2% που δόθηκε στις αρχές του 2022.

Μέτρο μας είναι να πάμε τόσο όσο είναι αντοχές των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, είπε

Εκπτώσεις στο ρεύμα για όσο χρειαστεί

«Θα εξακολουθούμε να παρέχουμε αυτή τη στήριξη για όσο διάστημα χρειαστεί», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και εξέφρασε την ελπίδα ότι από την άνοιξη θα υπάρξει μια αποκλιμάκωση στις ανατιμήσεις στον κλάδο της ενέργειας που έχουν «φουσκώσει» τους λογαριασμούς ρεύματος για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Όπως εξήγησε ο κ. Μητσοτάκης οι επιδοτήσεις στα τιμολόγια του ρεύματος ανακοινώνονται μήνα το μήνα για να είναι στοχευμένη η στήριξη με βάση τις οριακές τιμές σημειώνοντας ότι «και τον Μάρτιο θα υπάρχει στήριξη και τον Απρίλιο θα υπάρχει στήριξη και ελπίζουμε πια ότι από την άνοιξη θα υπάρχει μια σημαντική αποκλιμάκωση στις τιμές της ενέργειας».

Μόνιμα και στοχευμένα μέτρα

Παράλληλα ο πρωθυπουργός προανήγγειλε την πλήρη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης από το 2023, ουσιαστικά δηλαδή την κατάργηση για τους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους καθώς οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα είχαν απαλλαγεί το 2022.

Η υλοποίηση του προϋπολογισμού είναι απαράβατη. Εφόσον πάρουμε μέτρα, αυτά θα είναι στοχευμένα, ξεκαθάρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η πολιτική αυτή της κυβέρνησης είναι για μόνιμα μέτρα. Από εκεί και πέρα θα επιμείνω ότι η υλοποίηση του προϋπολογισμού είναι αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα και εφ’ όσον πάρουμε μέτρα τα μέτρα αυτά δεν θα είναι οριζόντια, θα είναι στοχευμένα. […] Να μονιμοποιήσουμε την κατάργηση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης […] για όλους κάποια στιγμή από το 2023» ανέφερε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε:

«Η πρόθεσή μου είναι η εισφορά αλληλεγγύης να αποτελεί από το 2023 παρελθόν για κάθε Έλληνα και κάθε Ελληνίδα».

Αναφερόμενος στη δολοφονία του 19χρονου Άλκη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε χαρακτηριστικά «ανατρίχιασα, σοκαρίστηκα με το έγκλημα στη Θεσσαλονίκη», συμπληρώνοντας πως εάν δεν λυθεί τώρα το πρόβλημα της οπαδικής βίας δεν θα λυθεί ποτέ.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, οι ποινές που επιβάλλονται θα είναι χωρίς αναστολή μιας και «είναι καλύτερα κάποιος να μπει μέσα για λίγο παρά να του έχει επιβληθεί ποινή και αυτός να κυκλοφορεί ελεύθερος». Συνεχίζοντας, ο πρωθυπουργός τόνισε πως ανάμεσα στις αλλαγές που θα γίνουν θα είναι και αυτή της εισόδου στις θύρες των οργανωμένων οπαδών στα γήπεδα μόνο με εισιτήριο διαρκείας.

«Έχουμε πιο αυστηρό πλαίσιο από το 2019, αλλά πάρα πολλές λέσχες φιλάθλων λειτουργούν ανεξέλεγκτα, αυτό θα αλλάξει» δεσμεύτηκε. Αναφορικά με τυχόν αντιδράσεις που μπορεί να υπάρξουν στο οπαδικό κίνημα από τις επερχόμενες αλλαγές ο πρωθυπουργός, είπε σκωπτικά «και εάν μερικοί χούλιγκαν είναι στα κάγκελα… ξίδι».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο πρωθυπουργός απάντησε μονολεκτικά στο εάν υπάρχει περίπτωση να αλλάξει ο εκλογικός νόμος, λέγοντας «καμία». «Έχουμε εκλογικό νόμο και με αυτόν θα πάμε σε εκλογές και πιστεύω ότι θα τις κερδίσουμε», είπε.

 

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ