Μητσοτάκης: Μπορούμε να πετύχουμε την επενδυτική βαθμίδα εντός 2023 -Fake news ότι ιδιωτικοποιείται το νερό

Μητσοτάκης: Μπορούμε να πετύχουμε την επενδυτική βαθμίδα εντός 2023 -Fake news ότι ιδιωτικοποιείται το νερό

Tη βεβαιότητα ότι η Ελλάδα μπορεί να πετύχει την επενδυτική βαθμίδα εντός του 2023, εφόσον ο λαός εκλέξει μια σταθερή κυβέρνηση εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, δήλωσε -μετά από σχετική ερώτηση- ότι η Ελλάδα υποστηρίζει επί της αρχής την πρόταση της Κομισιόν για τη νέα οικονομική διακυβέρνηση.

Σημείωσε πως αυτή η πρόταση αναγνωρίζει τη δυνατότητα να έχουμε μεγαλύτερη ευελιξία και λογική αποκλιμάκωση του δημοσίου χρέους και πως αυτή τη θέση φαίνεται να την ασπάζονται τα περισσότερα κράτη-μέλη.

«Απαιτείται πιο γρήγορη πρόοδος», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, ξεκαθαρίζοντας ότι η Ελλάδα δεν θα αποδεχθεί να επιστρέψουμε στους προηγούμενους αυστηρούς κανόνες.

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε πως η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι μπορούμε μόνοι μας να χαράσσουμε πολιτική που αποκλιμακώνει το χρέος και δεν υπονομεύει τη δημοσιονομική σταθερότητα.

«Είμαι σίγουρος ότι μπορούμε να πετύχουμε εντός 2023 τον στόχο της επενδυτικής βαθμίδας»
«Είμαι σίγουρος ότι μπορούμε να πετύχουμε εντός 2023 τον στόχο της επενδυτικής βαθμίδας, εφόσον ο λαός μάς εμπιστευθεί και προκύψει ισχυρή και σταθερή κυβέρνηση» απάντησε, ερωτηθείς πόσο κοντά βρισκόμαστε στον στόχο της επενδυτικής βαθμίδας.
Ανέφερε, επίσης, ότι με την επενδυτική βαθμίδα η Ελλάδα θα αποκλιμακώσει το κόστος δανεισμού.
Σε ό,τι αφορά τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας, δήλωσε πως η κυβέρνηση έχει στηρίξει εμπράκτως νοικοκυριά και επιχειρήσεις και πως, καθώς μειώνονται οι τιμές, είναι χαμηλότερη και η ανάγκη επιδότησης.

Πρόσθεσε ότι κανείς δεν είναι σίγουρος τι θα γίνει τον επόμενο χρόνο, και γι' αυτόν τον λόγο θα πρέπει να γεμίσουν στην Ευρώπη οι αποθήκες φυσικού αερίου και να γίνει επανασχεδιασμός της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Η Ελλάδα, είπε, θα είναι πρωταγωνίστρια σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ σημείωσε πως η αποκλιμάκωση των τιμών ξεκίνησε όταν ελήφθη η απόφαση για την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου.

Συμπλήρωσε πως θέλουμε περισσότερα δίκτυα για να εξάγουμε ενέργεια στην Κεντρική Ευρώπη ή αυτή που μπορούμε να μεταφέρουμε ενδεχομένως από την Αφρική.

Στην Αθήνα η Μελόνι πριν από τις εκλογές -Θα συζητήσουν και για τον σιδηρόδρομο

Ερωτηθείς για τη συνάντηση με την Τζόρτζια Μελόνι και την επαναδιαπραγμάτευση της σύμβασης με τη Hellenic Train, απάντησε πως κάλεσε την Ιταλίδα πρωθυπουργό να επισκεφθεί την Αθήνα πριν από τις εκλογές για να συζητήσουν όλη την ατζέντα, και εκείνη αποδέχθηκε την πρόσκληση.

Πρόσθεσε ότι θα έχουν τη δυνατότητα να συζητήσουν για τους δημοσιονομικούς κανόνες, το μεταναστευτικό και το πώς η ιταλική κυβέρνηση θα μπορεί να μας υποστηρίξει στην επανεκκίνηση των σιδηροδρόμων.

Επ' αυτού, υπενθύμισε ότι ο ΟΣΕ πωλήθηκε το 2018 αντί 45 εκατ. ευρώ και τόνισε πως έχουμε τη δυνατότητα να χαράξουμε νέο μέλλον για τους σιδηροδρόμους μας, η ιταλική εταιρεία να επενδύσει σε αξιόπιστα και πιο ασφαλή τρένα και εμείς στο δίκτυο.

Ποιες οι προϋποθέσεις κυβερνητικών συνεργασιών μετά τις δηλώσεις Ανδρουλάκη

Κληθείς να κάνει ένα σχόλιο για τις μετεκλογικές συνεργασίες σε σχέση με τις πρόσφατες δηλώσεις του Νίκου Ανδρουλάκη, απάντησε: «Ρωτήστε τον ίδιο τι ακριβώς εννοούσε». Και πρόσθεσε: «Η χώρα χρειάζεται ισχυρή και σταθερή κυβέρνηση για να κάνουμε το μεγάλο άλμα στο μέλλον. Γι' αυτό αγωνίζομαι και θα εξακολουθώ να αγωνίζομαι. Για τα υπόλοιπα ρωτήστε άλλους τι εννοούν».

Νομοσχέδιο για το νερό

«Σας λέω κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχει θέμα ιδιωτικοποίησης του νερού. Αναρωτιέμαι αν θα πορευόμαστε σε ένα περιβάλλον με fake news. Έχουμε εξηγήσει για το νερό ότι τίποτα δεν έχει να κάνει με ιδιωτικοποίηση του νερού, κάτι το οποίο εξαρχής απορρίπτω. Ρωτήστε αυτούς που αναπαράγουν fake news, που ρητά διαψεύδω, τι θα κάνουν εκείνοι», ξεκαθάρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Για τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος


Ερωτηθείς πόσο σταθερό είναι το ευρωπαϊκό και κατ' επέκταση το ελληνικό τραπεζικό σύστημα μετά την πρόσφατη χρηματοπιστωτική καταιγίδα, ο Κ. Μητσοτάκης τόνισε πως η ΕΚΤ έχει κάνει σοβαρή δουλειά για να εξασφαλίσει τη σταθερότητα των ευρωπαϊκών τραπεζών.

«Οι ελληνικές τράπεζες είναι απολύτως σταθερές. Δεν απειλούνται από αυτή τη νευρικότητα στις αγορές» υπογράμμισε, ενώ υπενθύμισε πως όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ήταν στο 40% και σήμερα είναι κάτω από το 10%.

«Οι τράπεζές μας είναι ισχυρές και θωρακισμένες. Δεν είμαι σίγουρος αν θα μπορούσαν και άλλοι να πουν τέτοιο πράγμα, αν επί των δικών τους ημερών τύχαινε αυτή η κρίση. Σήμερα άλλες τράπεζες φαίνεται να δοκιμάζονται. Δεν υπάρχει καμία ανησυχία για τη σταθερότητα των ελληνικών τραπεζών», συμπλήρωσε.

Είπε, επίσης, ότι το ισχυρό τραπεζικό σύστημα και η επενδυτική βαθμίδα θα μας επιτρέψουν να έχουμε όσο το δυνατόν πιο ανταγωνιστικά επιτόκια δανεισμού.

Για το βαθύ κράτος

Σε ερώτηση για την αλλαγή του βαθέος κράτους, για την οποία μίλησε, ο Κ. Μητσοτάκης απάντησε πως η κυβέρνηση έχει δώσει συγκεκριμένα δείγματα γραφής.

Ανέφερε επ' αυτού το gov.gr και τον ΕΦΚΑ, όπου χρειάζονταν 2-3 χρόνια για να εκδοθούν συντάξεις. Μίλησε για το μπόνους παραγωγικότητας, την αξιολόγηση, και τόνισε πως «αυτή η κυβέρνηση και αυτό το κόμμα έχει δώσει διαπιστευτήρια ότι μπορεί και θέλει να αλλάξει το κράτος.

«Μερικές φορές βγαίνουμε νικητές σε αυτή τη μάχη, και άλλοτε θα χάνουμε. Η τραγωδία στα Τέμπη μάς υπενθύμισε ότι έχουμε πολλή δουλειά. Είμαστε αποφασισμένοι να βρεθούμε απέναντι σε όλους όσοι θέλουν να κρατήσουν την Ελλάδα δέσμια του παρελθόντος», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ