Σχέδιο Κυριάκου για ανταλλαγή ενέργειας - Η πίεση για δημοσιονομική πειθαρχία φέρνει πάλι τον «διχασμό»

Σχέδιο Κυριάκου για ανταλλαγή ενέργειας - Η πίεση για δημοσιονομική πειθαρχία φέρνει πάλι τον «διχασμό»

Βασικότερο ζήτημα, εκτός της ανταγωνιστικότητας, είναι οι τρόποι της επιστροφής στη δημοσιονομική κανονικότητα

Την ελληνική πρόταση για την αναμόρφωση των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να παρουσιάσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στους Ευρωπαίους ηγέτες κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής, με στόχο να αποτελέσει τη βάση για την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών στον ευρωπαϊκό χώρο.

Η Ελλάδα θέλει να ενισχύσει τους λεγόμενους διαδρόμους Βορρά - Νότου, έτσι ώστε οι περιοχές με υψηλά επίπεδα παραγωγής αιολικής ενέργειας να συνδέονται καλύτερα με εκείνες που παράγουν ηλιακή ενέργεια. Σχετικό ήταν δημοσίευμα του Bloomberg, το οποίο επικαλείται non paper της Αθήνας που έχει σταλεί στις Βρυξέλλες. Την παρέμβαση του πρωθυπουργού στη Σύνοδο Κορυφής για την αναβάθμιση των δικτύων προανήγγειλε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, μιλώντας στο 4ο Power & Gas Forum. «Ο ευρωπαϊκός Νότος και η χώρα μας έχουν πλεονέκτημα στην παραγωγή ενέργειας από τον ήλιο. Παράλληλα, είναι η πύλη εισόδου της ενέργειας από την Αφρική. Για να έχει η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέργεια σε ανταγωνιστικές τιμές, θα πρέπει η Ευρώπη να στηρίξει την αναβάθμιση των διασυνδέσεων», επεσήμανε ο κ. Σκρέκας, αναφερόμενος στην παρέμβαση του πρωθυπουργού.

Η Ελλάδα προωθεί αυτή την περίοδο σειρά διεθνών διασυνδέσεων, ενώ από πέρυσι έχει καταθέσει πρόταση για μια μεγάλη διασύνδεση με την Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη μέσω Αυστρίας. Παράλληλα, ολοκληρώνεται ο διπλασιασμός δυναμικότητας στη διασύνδεση με τη Βουλγαρία, ενώ σχεδιάζεται ο τριπλασιασμός των διασυνδέσεων με τις Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία, αλλά και ο διπλασιασμός της διασύνδεσης με την Ιταλία. Η ελληνική πλευρά ζητά στήριξη και για τα μεγάλα σχέδια διασυνδέσεων με την Αίγυπτο ώστε να μεταφέρεται ηλεκτρική ενέργεια προς την Ελλάδα και την Ευρώπη, η οποία θα παράγεται από φωτοβολταϊκά και αιολικά στην έρημο.

Όπως είπε ο κ. Σκρέκας, «για πρώτη φορά η Ελλάδα έχει πλεονέκτημα σε σχέση με τις χώρες του Βορρά» λόγω των μεγάλων δυνατοτήτων στις ΑΠΕ και το γεγονός ότι μπορεί να αποτελέσει σταυροδρόμι των διασυνδέσεων με τη Βόρεια Αφρική. Ο υπουργός Ενέργειας ανήγγειλε επίσης την προκήρυξη προγράμματος επιδότησης βιομηχανικών επενδύσεων για την παραγωγή εξοπλισμού που χρησιμοποιείται για την πράσινη μετάβαση (μπαταρίες, ηλιακά πάνελ, εξοπλισμός για παραγωγή υδρογόνου και ηλεκτροκίνηση κ.λπ.), ώστε η μετάβαση να συνοδεύεται από τη μέγιστη εγχώρια προστιθέμενη αξία. 

Σε ρυθμούς κανονικότητας επιστρέφει η Ευρωπαϊκή Ένωση, έναν χρόνο μετά το σοκ του πολέμου στην καρδιά της Ευρώπης και τα δύο προηγούμενα «μαύρα χρόνια» της πανδημίας. Με τον εφιάλτη της ενεργειακής κρίσης να έχει απομακρυνθεί και τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία να αποκτά... μακροχρόνια προοπτική, οι ηγέτες των 27 κρατών-μελών συναντώνται στην εαρινή Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες (χθες και σήμερα), σε μια προπαρασκευαστική συνάντηση ενόψει των ακανθωδών οικονομικών θεμάτων που πρέπει να αντιμετωπίσουν. Ο «διχασμός» για την οικονομική διακυβέρνηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης επανήλθε στο προσκήνιο μαζί με την κανονικότητα.

Βασικότερο ζήτημα, εκτός της ανταγωνιστικότητας, είναι οι τρόποι της επιστροφής στη δημοσιονομική κανονικότητα, με χώρες του Βορρά να πιέζουν για επιστροφή στη δημοσιονομική πειθαρχία, που επικρατούσε πριν από το 2021, και τον Νότο να πιέζει για μια άλλη πολιτική στα δημοσιονομικά, που θα δίνουν περιθώρια στις κοινωνίες να αναπνεύσουν από τη ραγδαία αύξηση του κόστους δανεισμού εξαιτίας των συνεχών αυξήσεων των επιτοκίων, απόρροια της μάχης κατά του πληθωρισμού.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Έλληνας πρωθυπουργός σε συνεννόηση με τους ηγέτες άλλων χωρών του Νότου προσήλθε στη Σύνοδο με την άποψη ότι «η εμπειρία των ακραίων δημοσιονομικών περιορισμών του παρελθόντος δεν πρέπει να επαναληφθεί, καθώς, εκτός όλων των άλλων, είναι αντιπαραγωγική». Στη σχετική, δε, συζήτηση σύμφωνα με πληροφορίες αναμενόταν να τονίσει ότι η συζήτηση πρέπει να γίνει με στοιχεία και οικονομικά δεδομένα, όχι με βάση εσωτερικούς πολιτικούς υπολογισμούς ή στερεοτυπικές προσεγγίσεις που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Η Σύνοδος άρχισε χθες με πρώτο θέμα την Ουκρανία, παρουσία -μέσω ζωντανής τηλεδιάσκεψης του Ζελένσκι, όπου επανεπιβεβαιώθηκε η ολόπλευρη στήριξη στον δοκιμαζόμενο λαό και η απόφαση περαιτέρω εξοπλισμού της για να αντιμετωπίσει τους Ρώσους. 

Ψηλά στην ατζέντα εκτός των οικονομικών (λεπτομέρειες στις διπλανές στήλες) ήταν το θέμα της ενέργειας. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν τρόπους για την εγγύηση της ασφάλειας του εφοδιασμού σε προσιτές τιμές, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να πρωτοστατεί. Και όλα αυτά εν μέσω του θορύβου που προκάλεσε χθεσινό δημοσίευμα του Politico για την αναποτελεσματική παρουσία του προέδρου του Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, τόσο στην προετοιμασία όσο και τη διεξαγωγή των Συνόδων Κορυφής, με ηγέτες, όπως η πρωθυπουργός της Δανίας, να τον επικρίνουν σε προηγούμενη συνεδρίαση για τον άναρχο τρόπο διεξαγωγής της συζήτησης...

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ