Αναβαθμισμένος ρόλος

Αναβαθμισμένος ρόλος

Υπάρχουν σαφείς πλέον ενδείξεις ότι η αμερικανική πολιτική διαμορφώνεται, όσον αφορά στα γεωπολιτικά συμφέροντά της στην Ανατολική Μεσόγειο, επί άλλης βάσεως.

Που αναδεικνύει τον ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή και μειώνει αντιστοίχως την σημασία της Τουρκίας ως παράγοντος στήριξης των αμερικανικών συμφερόντων στην περιοχή.

Προφανώς την σημασία αυτή που αναγνωρίζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες στην Ελλάδα την αναδεικνύει η πρόσφατη τροπολογία που ψηφίστηκε στην Βουλή των Αντιπροσώπων για τον αμυντικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ, με δικομματική μάλιστα στήριξη και που προβλέπει την δυνατότητα δημιουργίας αμερικανικών βάσεων σε ελληνικά νησιά, πέραν των βάσεων που υπάρχουν στην χώρα, δια της γνωστής συμφωνία αμυντικής συνεργασίας, μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ. Έχει μάλιστα ιδιαίτερο ενδιαφέρον η πρόθεση των Αμερικανών να ιδρύσουν βάσεις αφ’ ενός σε ακριτικό νησί κοντά στα τουρκικά παράλια, όσο και βάση στην Σύρο ώστε να εκμεταλλευθούν την λειτουργία εκεί της ναυπηγοεπισκευαστικής βάσης. Κάτι βεβαίως που έχει πρόσθετη σημασία για την οικονομική ανάπτυξη των Κυκλάδων.

Βεβαίως δεν πρέπει να παραγνωρίζεται ότι η όψιμη αυτή αλλαγή της στάσης των ΗΠΑ έχει να κάνει με την συμμαχική σταθερότητα της χώρας μας και με την ασταθή προσήλωση στις συμμαχικές της υποχρεώσεις της Τουρκίας. Η οποία με την εσφαλμένη όπως αποδείχθηκε στην πράξη προσπάθεια του Ερντογάν να εξελιχθεί η Τουρκία σε κυρίαρχη δύναμη στην περιοχή, σε συνδυασμό με την προσέγγισή της προς την Ρωσία, υπήρξαν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, αν και αργά κατάλαβαν στην Ουάσινγκτον το παιγνίδι του «επιτήδειου ουδέτερου».

Η Ελλάδα, το τελευταίο σύνορο της Ευρώπης στην νότια Ευρώπη θα διαδραματίζει πλέον έναν άλλο αναβαθμισμένο ρόλο στις γεωπολιτικές συνθήκες μιας λίαν ευαίσθητης περιοχής. Κι αυτό οφείλεται στην συνέπειά της ως συμμάχου στο ΝΑΤΟ, στο αξιόμαχο των Ενόπλων της Δυνάμεων και στην προσήλωσή της στις αρχές του Δυτικού Κόσμου…

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ