Τα ραδίκια
Φωτογραφία: Αρχείο Ιωάννη Καμπανέλλη

Τα ραδίκια

Σε άλλη μία δημοσκόπηση, την πλέον πρόσφατη της Marc, η ανησυχία των πολιτών σε ποσοστό που ξεπερνάει το 80% εντοπίζεται στο μείζον ζήτημα των τιμών των προϊόντων και ειδικότερα των τροφίμων και των ειδών που πωλούνται στα σούπερ μάρκετς.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να ελέγξει τις τιμές αλλά, ‘όπως έχουμε επισημάνει και με άλλη ευκαιρία, από αυτή εδώ την στήλη, δεν είναι εύκολη η αντιμετώπιση του ύψους των τιμών, όπως έχει επιβεβαιώσει η εμπειρία από το παρελθόν. Τότε που ο πληθωρισμός έτρεχε με 20% αλλά επειδή οι τράπεζες έδιναν επιτόκια καταθέσεων έως και 20% δημιουργείτο η ψευδαίσθηση ότι τίποτε το τρομακτικό εν συνέβαινε όσον αφορά τις τιμές και το εισόδημα των πολιτών!!!

Μπορεί στο παρελθόν λόγω Αγορανομίας να ήταν ευκολότερη η αστυνόμευση των τιμών; Ίσως ναι, αλλά τότε δεν υπήρχε η πολυπλοκότητα των παραγόντων που διευκόλυνε τις εταιρίες που εισήγαγαν προϊόντα να να ανεβάζουν τις τιμές, ενώ και η εθνική αγροτική παραγωγή ήταν μεγαλύτερη.

Είναι παροιμιώδης, σχεδόν ανεκδοτολογικός, ο τρόπος με τον οποίον κυβερνούσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Και εννοούμε τον ασφυκτικό έλεγχο στους υπουργούς του, από πολύ πρωϊ μάλιστα. Ο Αθανάσιος Τσαλδάρης, που οι πολύ στενοί του τον φώναζαν «Νανά» και ο οποίος ήταν και κυβερνητικός εκπρόσωπος, στην κυβέρνηση της ΝΔ στην Μεταπολίτευση είχε να το λέει για τις απίθανες ώρες το πρωί που τον έπαιρνε στο τηλέφωνο για το άλφα ή βήτα θέμα.
«Θύμα» του ασφυκτικού ελέγχου είχε πέσει και ο Γιάννης Βαρβιτσιώτης ως υπουργός Εμπορίου. Μια μέρα, στα άγρια μεσάνυκτα τον πήρε τηλέφωνο ο Καραμανλής για να του ζητήσει εξηγήσεις γιατί τα... ραδίκια είχαν φτάσει να έχουν 17 δραχμές το κιλό, όπως είχε διαβάσει σε μία εφημερίδα, από αυτές που προμηθευόταν από αργά το βράδυ της προηγούμενης ημέρας, πριν δηλαδή κυκλοφορήσουν, το πρωϊ!

Εμβρόντητος ο Βαρβιτσιώτης... Αλλά δεν μπορούσε να κάνει και διαφορετικά και άρχισε να ρωτάει από δω κι από κει, για να μάθει τι ακριβώς ίσχυε. Μέχρι που πήρε άγρια ξημερώματα έναν φίλο του...μανάβη ο οποίος άκουσε έκπληκτος τον ...υπουργό να τον ρωτάει πόσο έχουν τα ραδίκια!! Αφού του είπε ότι έχουν επτά και όχι 17 δραχμές, ο Βαρβιτσιώτης πήρε τον Καραμανλή και τον διαβεβαίωσε, λέγοντάς του ότι αυτό που προφανώς διάβασε οφειλόταν σε τυπογραφικό λάθος. Και μόνον τότε ηρέμησε ο Καραμανλής…

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ