Ο καύσωνας άλλαξε τη θερμοκρασία στη θάλασσα: Πόσο ζεστάθηκαν Ιόνιο και Αιγαίο

Ο καύσωνας άλλαξε τη θερμοκρασία στη θάλασσα: Πόσο ζεστάθηκαν Ιόνιο και Αιγαίο

Ιόνιο και Αιγαίο «έβρασαν» μέσα στον Ιούλιο καθώς ο καύσωνας που έπληξε τη χώρα δεν άφησε ανεπηρέαστες και τις θάλασσες της Ελλάδας με αποτέλεσμα να ανέβει η θερμοκρασία στην επιφάνειά τους.

Έπειτα από την επεξεργασία δορυφορικών δεδομένων από τη μονάδα Meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, στο Σχήμα 1 παρουσιάζονται οι διαφορές της θερμοκρασίας στην επιφάνεια της θάλασσας, πριν (5 Ιουλίου) και μετά το κύμα καύσωνα (27 Ιουλίου 2023).

Με κόκκινες αποχρώσεις απεικονίζεται η αύξηση και με μπλε η μείωση της θερμοκρασίας στην επιφάνεια των ελληνικών θαλασσών, όπως μετρήθηκε την 27η Ιουλίου, συγκριτικά με την αντίστοιχη θερμοκρασία την 5η Ιουλίου 2023. Στο διάγραμμα διακρίνονται:

  • η μεγάλη αύξηση κατά 4 με 5 °C στο Νότιο Ιόνιο
  • η αύξηση κατά 3 με 4 °C στο Βορειοδυτικό Αιγαίο
  • η μικρή αύξηση κατά 1 με 2 °C στο Κεντρικό Αιγαίο και η σχεδόν μηδενική διαφορά και μικρή πτώση της θερμοκρασίας στο Ανατολικό Αιγαίοthalassa ionio thermokrasia.jpeg

Στον πρώτο χάρτη καταγράφεται η διαφορά της θερμοκρασίας στην επιφάνεια της θάλασσας μεταξύ της 27ης Ιουλίου και της 5ης Ιουλίου 2023, όπως μετρήθηκε από δορυφόρο και επεξεργάστηκε η μονάδα Meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Με κόκκινες αποχρώσεις παρουσιάζονται οι αυξήσεις και με μπλε οι μειώσεις στη θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας.

Ιδιαίτερα για την περιοχή του Νότιου Ιονίου, την Πέμπτη 27/07 η θερμοκρασία στην επιφάνεια της θάλασσας υπολογίστηκε πάνω από 30 °C, η οποία αποτελεί πολύ υψηλή τιμή για την εποχή (Σχήμα 2). Αντιθέτως, οι χαμηλότερες θερμοκρασίες στην επιφάνεια της θάλασσας, όπως διακρίνεται στο Σχήμα 2, μετρήθηκαν στην περιοχή του Ανατολικού Αιγαίου (~ 24 °C).thalassa ionio aigaio thermokrasia.jpeg

Στο 2ο χάρτη φαίνεται η θερμοκρασία στην επιφάνεια της θάλασσας την Πέμπτη 27 Ιουλίου 2023, όπως μετρήθηκε από δορυφόρο και επεξεργάστηκε η μονάδα Meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Με χρωματική κλίμακα παρουσιάζεται η θερμοκρασία στην επιφάνεια της θάλασσας.

 

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ