Χάος στη Γαλλία: Στους δρόμους οι νέοι, απειλούνται με φυλάκιση οι γονείς τους

Χάος στη Γαλλία: Στους δρόμους οι νέοι, απειλούνται με φυλάκιση οι γονείς τους

Η κηδεία του νεαρού έγινε σε κλίμα οδύνης, ενώ την ίδια ώρα ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, ακύρωσε την προγραμματισμένη επίσκεψή του στη Γερμανία.

Οικογένεια και φίλοι συγκεντρώθηκαν το απόγευμα του Σαββάτου (1/7) για την τελετή σε τζαμί στη Ναντέρ, προάστιο του Παρισιού όπου σκοτώθηκε ο 17χρονος.

Η κηδεία ήταν βουβή με τον κόσμο να περιμένει σιωπηλός να φύγει το φέρετρό του για το νεκροταφείο Mont-Valérien. Έξω από το τζαμί υπήρχε έντονη παρουσία δυνάμεων ασφαλείας για τη διατήρηση της τάξης.

Κόσμος περιμένει έξω από το νεκροταφείο όπου θα θάβονταν ο 17χρονος Ναέλ/Φωτογραφία: EPA via ΑΠΕ-ΜΠΕ
Όπως μεταδίδει το Reuters, αρκετές εκατοντάδες πενθούντες έκαναν ουρά για να εισέλθουν στο τζαμί, με την είσοδό του να φυλάσσεται από εθελοντές με κίτρινα γιλέκα, ενώ μερικές δεκάδες παρευρισκόμενοι παρακολουθούσαν από την απέναντι πλευρά του δρόμου.

Κάποιοι από τους πενθούντες, με τα χέρια σταυρωμένα, είπαν στα αραβικά: «Ο Θεός είναι ο μεγαλύτερος», καθώς διέσχιζαν τη λεωφόρο για να προσευχηθούν.

Η μητέρα του 17χρονου Ναέλ Μερζούκ είπε σε ένα πλήθος γυναικών στην κηδεία του γιου της και σύμφωνα με ανταποκρίτρια της Independent πως τώρα βρίσκεται «στον παράδεισο. Τελείωσε. Τώρα είναι στον ουρανό».

Μήνυμα Γάλλου υπουργού Δικαιοσύνης: Κρατήστε σπίτι τα παιδιά σας, αλλιώς θα τιμωρηθείτε με φυλάκιση

Οι νέοι όμως δεν λένε να ησυχάσουν. Σύμφωνα με τις Αρχές, νεαροί ηλικίας, στην πλειοψηφία τους, κάτω των 18 ετών, είναι αυτοί που έχουν συλληφθεί από την αστυνομία τις προηγούμενες ημέρες στα βίαια επεισόδια που έχουν ξεσπάσει σε πόλεις της Γαλλίας.

Όπως αναφέρουν οι Αρχές, οι νέοι οργανώνονται για τις διαδηλώσεις τους μέσω ανταλλαγής μηνυμάτων στα social media.

Έτσι, λοιπόν, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ερίκ Ντουπόν Μορέτι, θέλοντας να τους τρομάξει, φρόντισε να τους υπενθυμίσει την τιμωρία με την οποία θα βρεθούν αντιμέτωποι οι γονείς τους.

«Οι δικαστικές Αρχές μπορούν, κατόπιν αιτήματος, να ζητήσουν από τους φορείς εκμετάλλευσης να παραδώσουν τις διευθύνσεις IP, γεγονός που προφανώς μας επιτρέπει να εντοπίσουμε αυτούς που τις χρησιμοποιούν για να πούμε πότε, πού και πώς θα παραβιάσουμε το νόμο» προειδοποίησε ο υπουργός.

«Δεν πρέπει να νομίζουν ότι μπορούν να χρησιμοποιούν το Snapchat για να κρύβονται και ότι είναι ελεύθεροι να γράφουν ό,τι θέλουν. Αυτό δεν είναι αλήθεια», συνέχισε ο υπουργός οργισμένος.

«Όταν προσκαλείς έναν σύντροφο να πάει να σπάσει πράγματα, αυτό ενδεχομένως ονομάζεται εγκληματική συνωμοσία. (...) Μπορούν να ταυτοποιηθούν και ο κόσμος πρέπει να το γνωρίζει (...) Οπότε 13, 14, 15, 16 ή 17 ετών, μείνετε σπίτι σας! Και αν κάνετε τέτοιες αναρτήσεις στο Snapchat, θα σπάσουμε τον λογαριασμό σας και θα σας ανακαλύψουμε και θα τιμωρήσουμε», πρόσθεσε.

«Οι γονείς πρέπει να προσέχουν τα παιδιά τους! Το κράτος μπορεί να βοηθήσει τους γονείς, αλλά δεν μπορεί να τους αντικαταστήσει», επισήμανε ακόμη ο υπουργός Δικαιοσύνης, εξηγώντας ότι «ο Ποινικός Κώδικας τιμωρεί με φυλάκιση δύο ετών και πρόστιμο 30.000 ευρώ κάθε φορά που οι γονείς, με την υπαίτια απροσεξία τους, θέτουν σε κίνδυνο την εκπαίδευση, την ηθική και την ασφάλεια των παιδιών τους. Αξίζουν να τιμωρηθούν».

Αναβάλει την επίσημη επίσκεψη στη Γερμανία ο Μακρόν

Την ίδια ώρα, λόγω της έκρυθμης κατάστασης στη χώρα, ο Εμανουέλ Μακρόν ανέβαλε την προγραμματισμένη επίσημη επίσκεψή του στη Γερμανία, όπως ανέφερε το γραφείο Τύπου της γερμανικής προεδρίας σε ανακοίνωσή του το Σάββατο (1/7).

Ο Μακρόν συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Γερμανό πρόεδρο, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, για να τον ενημερώσει για την «κατάσταση στη χώρα του», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ο Γάλλος πρόεδρος επρόκειτο να επισκεφθεί τη Γερμανία από τις 2 έως τις 4 Ιουλίου. Την Παρασκευή 30 Ιουνίου η γερμανική κυβέρνηση εξέφρασε «ανησυχία» για τις ταραχές που σαρώνουν τη γειτονική χώρα.

Υπενθυμίζεται πως ο Γάλλος πρόεδρος αντιμετώπισε επικρίσεις αφότου εθεάθη σε συναυλία του Έλτον Τζον την Τετάρτη (28/6), ενώ κτίρια καταστρέφονταν και αυτοκίνητα καίγονταν σε όλη τη χώρα.

Η συνεχιζόμενη βία έρχεται παρά το γεγονός ότι η Γαλλική Αστυνομία ανέπτυξε 45.000 αστυνομικούς, ειδικές μονάδες, τεθωρακισμένα οχήματα και ελικόπτερα σε όλη τη χώρα την Παρασκευή.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, συνολικά 1.311 άτομα συνελήφθησαν χθες το βράδυ, την τέταρτη διαδοχικά ημέρα κατά την οποία σημειώθηκαν βίαια επεισόδια μετά τον θάνατο του 17χρονου.

Την προηγούμενη νύχτα, 917 άνθρωποι είχαν συλληφθεί σε όλη τη χώρα, ανάμεσά τους παιδιά ηλικίας μόλις 13 ετών, δήλωσε ο Νταρμανέν στο γαλλικό τηλεοπτικό κανάλι TF1.

Χωρίς μέσα μεταφοράς το Παρίσι μετά τις 21:00 -Για δεύτερη ημέρα

Η περιφέρεια του Παρισιού σταματά όλα τα λεωφορεία και τα τραμ μετά τις 21:00 τοπική ώρα για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα.

Η αρχή μέσων μαζικής μεταφοράς της Ιλ ντε Φρανς, της πολυπληθέστερης περιφέρειας της Γαλλίας που περιλαμβάνει την πρωτεύουσα και τα προάστιά της, δήλωσε ότι «όλα τα τραμ και τα λεωφορεία» α σταματήσουν το βράδυ «το αργότερο στις 21:00. Το μέτρο αυτό θα ανανεώνεται κάθε βράδυ μέχρι νεωτέρας».

Τα μέσα μαζικής μεταφοράς ακυρώνονται επίσης μετά τις 19:00 στη Μασσαλία και τις 20:00 στη Λυών (πάντα τοπική ώρα).

«Οχυρώνονται» τα καταστήματα υπό το φόβο νέων επεισοδίων

Πολλά καταστήματα και μπουτίκ στα Ηλύσια Πεδία, στο Παρίσι, λαμβάνουν πρόσθετα μέτρα ασφαλείας υπό τον φόβο νέων επεισοδίων.

Σύμφωνα με τον Guardian, οι εργαζόμενοι σε μεγάλα καταστήματα τοποθέτησαν γυψοσανίδες στις προσόψεις, προκειμένου να προστατευτούν οι βιτρίνες.

Ο υπουργός Οικονομικών Bruno Le Maire δήλωσε ότι περισσότερα από 700 καταστήματα σούπερ μάρκετ, εστιατόρια και υποκαταστήματα τραπεζών «λεηλατήθηκαν και σε ορισμένες περιπτώσεις κάηκαν ολοσχερώς από την Τρίτη».

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ