Ανατίναξαν τεράστιο φράγμα στη Χερσώνα, αλληλοκατηγορούνται Κίεβο-Μόσχα

Ανατίναξαν τεράστιο φράγμα στη Χερσώνα, αλληλοκατηγορούνται Κίεβο-Μόσχα

Ο ουκρανικός στρατός κατηγόρησε τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις πως «ανατίναξαν» το φράγμα στη Νόβα-Καχόβκα (Χερσώνα, νότια), ενώ οι φιλορωσικές αρχές της περιοχής έκαναν λόγο «σοβαρή τρομοκρατική ενέργεια» της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, το φράγμα έχει καταστραφεί τουλάχιστον εν μέρει, αν όχι ολοσχερώς, και η περιοχή πλημμυρίζει. Το TASS επικαλέστηκε πηγή του, την οποία δεν κατονόμασε, ενήμερη για τις εξελίξεις.

Το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA μετέδωσε από την πλευρά του επικαλούμενο τον φιλορώσο δήμαρχο της Νόβα Καχόβκα ότι το ανώτερο τμήμα του φράγματος καταστράφηκε από ουκρανικό βομβαρδισμό.

Το Κίεβο έκανε λόγο για «ανατίναξη του φράγματος από τις ρωσικές δυνάμεις κατοχής». Η διοίκηση νότιου τομέα των ουκρανικών ένοπλων δυνάμεων ανέφερε πως «η έκταση της καταστροφής, η ταχύτητα και ο όγκος του νερού και οι περιοχές που είναι πιθανό να πλημμυρίσουν τελούν υπό διευκρίνιση».

Το φράγμα αυτό είχε υποστεί ήδη ζημιές κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Την ίδια ώρα, όπως δήλωσε φιλορώσος αξιωματούχος στην περιφέρεια αυτή της Ουκρανίας, σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, δεν θεωρείται πως το πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια -το μεγαλύτερο της Ευρώπης- διατρέχει «κρίσιμο κίνδυνο» λόγω της κατάρρευσης του φράγματος στη Νόβα-Καχόβκα.

Ζελένσκι: Για την ανατίναξη του φράγματος φταίνε οι Ρώσοι τρομοκράτες

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, άφησε να εννοηθεί ότι για την αποκαλούμενη από τον ίδιο «καταστροφή» του φράγματος Νόβα-Καχόβκα ευθύνονται «Ρώσοι τρομοκράτες».

Ο Ζελένσκι ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter: «Η καταστροφή του φράγματος του υδροηλεκτρικού σταθμού της Καχόβκα, επιβεβαιώνει για όλο τον κόσμο ότι (οι Ρώσοι) πρέπει να εκδιωχθούν από κάθε γωνιά της ουκρανικής γης. Δεν πρέπει να κρατήσουν ούτε ένα μέτρο γης, γιατί χρησιμοποιούν κάθε σπιθαμή αυτής, για τρομοκρατία».

Παράλληλα πρόσθεσε, ότι «όλες οι υπηρεσίες λειτουργούν. Έχω συγκαλέσει το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας».

Η καταστροφή του φράγματος «μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες» για τη Ζαπορίζια

Η κρατική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας της Ουκρανίας, Energoatom, απάντησε σχετικά με τη ζημιά στο φράγμα, λέγοντας ότι «μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες για τον πυρηνικό σταθμό Ζαπορίζια, αλλά η κατάσταση είναι υπό έλεγχο».

Παράλληλα, κατηγόρησε τις ρωσικές δυνάμεις για την πλημμύρα του φράγματος λέγοντας: «Τη νύχτα της 6ης Ιουνίου 2023, οι Ρώσοι εισβολείς ανατίναξαν το φράγμα Kakhovskaya HPP».

Η Energoatom εξήγησε ότι η «ταχέως μειούμενη» στάθμη του νερού στον ταμιευτήρα αποτελεί «πρόσθετη απειλή για τον προσωρινά κατεχόμενο πυρηνικό σταθμό Ζαπορίζια». Προς το παρόν, ωστόσο, η λίμνη ψύξης του πυρηνικού σταθμού ήταν γεμάτη, ανέφερε η Energoatom.

Το νερό από τον ταμιευτήρα Kakhovsky είναι απαραίτητο για να λαμβάνει ο σταθμός ενέργεια για τους πυκνωτές των στροβίλων και τα συστήματα ασφαλείας του ZNPP. Η λίμνη ψύξης του σταθμού είναι τώρα γεμάτη: Aπό τις 8:00 π.μ. η στάθμη του νερού είναι 16,6 μέτρα, η οποία είναι επαρκής για τις ανάγκες του σταθμού.

Η Energoatom παρακολουθεί την κατάσταση και τις ενέργειες των εργαζομένων στον σταθμό ZNPP μαζί με άλλους διεθνείς οργανισμούς που βρίσκονται στον σταθμό, ιδίως την ΙΑΕΑ.

Κουλέμπα: Ειδεχθές έγκλημα πολέμου η καταστροφή του φράγματος

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα, χαρακτήρισε την καταστροφή του φράγματος «ίσως τη μεγαλύτερη τεχνολογική καταστροφή της Ευρώπης εδώ και δεκαετίες» και «ειδεχθές έγκλημα πολέμου».

«Η Ρωσία κατέστρεψε το φράγμα της Καχόβκα προκαλώντας ίσως τη μεγαλύτερη τεχνολογική καταστροφή της Ευρώπης εδώ και δεκαετίες και θέτοντας σε κίνδυνο χιλιάδες πολίτες. Πρόκειται για ένα αποτρόπαιο έγκλημα πολέμου. Ο μόνος τρόπος για να σταματήσει η Ρωσία, ο μεγαλύτερος τρομοκράτης του 21ου αιώνα, είναι να την διώξουμε από την Ουκρανία», τόνισε χαρακτηριστικά ο Ντμίτρο Κουλέμπα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ