Βαρύ κλίμα στον ΣΥΡΙΖΑ για την τριήμερη ΚΟ στις Σπέτσες - «Έμειναν άφωνοι οι βουλευτές»

Βαρύ κλίμα στον ΣΥΡΙΖΑ για την τριήμερη ΚΟ στις Σπέτσες - «Έμειναν άφωνοι οι βουλευτές»

Σε καταλύτη εξελίξεων στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία εξελίσσεται η πρόσκληση που απηύθυνε ο Πρόεδρος του κόμματος, Στέφανος Κασσελάκης προς τους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης να παραστούν στις Σπέτσες κατά το τριήμερο 19-21 Ιανουαρίου, προκειμένου να συνεδριάσει στο νησί του Αργοσαρωνικού η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος.

Συγκεκριμένα, κοινωνοί της πρόσκλησης έγιναν οι 36 βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail), το οποίο τους εστάλη προχθές το βράδυ από τη Γραμματέα της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Θεοδώρα Τζάκρη, μαζί με τις «προεδρικές» οδηγίες για τη «συνάντηση εργασίας». Με σκοπό τον «απολογισμό» του έως τώρα Κοινοβουλευτικού έργου, αλλά και τη χάραξη της στρατηγικής του κόμματος στο εξής, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ εκλήθησαν να προετοιμάσουν τις απολογιστικές παρουσιάσεις τους με ειδικές προδιαγραφές, δηλαδή σε μορφή power point και με ανώτατο χρονικό όριο τα 30 λεπτά.

Το e-mail Τζάκρη:

«Αγαπητοί και Αγαπητές συνάδελφοι καλή χρονιά.

Ο Ιανουάριος είναι ένας πυκνός μήνας ενόψει και ενόψει και της προετοιμασίας του Συνεδρίου μας.

Στο πλαίσιο αυτό ο πρόεδρος Στέφανος Κασσελάκης μου ανάθεσε ως Γραμματέα της ΚΟ να σας διαβιβάσω την πρόσκλησή του για τη συνάντηση εργασίας της ΚΟ που θα πραγματοποιηθεί από 19 έως 21 Ιανουαρίου στις Σπέτσες.

Το περιεχόμενο της συνάντησης αφορά στον απολογισμό του έργου που έχει παραχθεί και σε κάθε κοινοβουλευτικό τομέα αλλά και στην παρουσίαση του προγραμματισμού και της προτεραιποίησης των δράσεων για το πρώτο εξάμηνο του 2024. Τέλος προσκαλείστε να παρουσιάσετε συγκεκριμένες προτάσεις για κατάθεση νομοθετικών προτάσεων.

Η παρουσίαση με power point για κάθε τομέα δεν μπορεί να ξεπερνά τα 30 λεπτά εκτός από τον τομέα οικονομικών που θα έχει διάρκεια 60 λεπτά. Τα power point θα πρέπει να σταλούν μέχρι τις 18 Ιανουαρίου.

Λεπτομέρειες για το ταξίδι θα σταλούν σύντομα».

Μόνο που έως χθες το πρωί δεν είχαν προλάβει να μελετήσουν την ηλεκτρονική αλληλογραφία τους και οι 36 βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με αποτέλεσμα αρκετοί να μείνουν «από άφωνοι έως εμβρόντητοι», από το περιεχόμενο του μηνύματος. Την αντίδρασή της ως προς το υφολογικό αυτού εξέφρασε προς τη Γραμματέα της ΚΟ και με αποδέκτες το σύνολο των συναδέλφων της η Βουλευτής Επικρατείας, Έλενα Ακρίτα, η οποία έκανε λόγο, μεταξύ άλλων, για «φιρμάνι», με τα τηλέφωνα των μελών της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ να παίρνουν από χθες το πρωί «φωτιά», μπροστά στην απρόσμενη αυτή εξέλιξη.

Στις επικρίσεις αυτές απάντησε το πρωί της Παρασκευής η Θεοδώρα Τζάκρη, η οποία αφενός υποστήριξε ότι «δεν υπήρξε καμία αντίδραση γιατί μίλησα με έναν προς έναν με όλους τους βουλευτές» και αφετέρου αποκάλυψε ότι «οι βουλευτές θα μείνουν σε ξενοδοχείο που θα πληρώσει ο πρόεδρος»

Το τάιμινγκ

Η κίνηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Στέφανου Κασσελάκη να προσκαλέσει σύσσωμη την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος στις Σπέτσες, όπου διατηρεί εξοχική κατοικία, πυροδότησε έναν μακρύ κύκλο εσωκομματικών συζητήσεων χθες, βαραίνοντας εξαιρετικά το τοπίο εντός του ΣΥΡΙΖΑ. Στην πολυήμερη απουσία του Στέφανου Κασσελάκη στις ΗΠΑ για τις γιορτές, αλλά και στην γνωστοποίηση του δανεισμού της Κουμουνδούρου από εταιρία συμφερόντων του Προέδρου, το «προσκλητήριο» σε brain storming «ξεχείλισε το ποτήρι της υπομονής» ακόμη και βουλευτών που στήριξαν καταφανώς τον νέο Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ κατά τις εσωκομματικές εκλογές, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες. Για πρώτη φορά, οι φωνές των ενστάσεων κατέφθαναν σωρηδόν από όλες τις εναπομείνασες «φυλές» της Κουμουνδούρου, ενώ επιφυλάξεις για την συνεδρίαση της ΚΟ στο νησί του Αργοσαρωνικού φέρονται να έχουν εκφράσει σε κατ’ιδίαν συζητήσεις τους περισσότεροι από τους μισούς βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Άλλωστε, «αν η συνεδρίαση γινόταν οπουδήποτε αλλού θα ήταν πολιτικό γεγονός. Τώρα είναι στοιχείο της (εσωκομματικής) κρίσης» περιέγραφαν ορισμένοι εξ’ αυτών, προκρίνοντας εναλλακτικές λύσεις, όπως τη Θεσσαλία, τη Θράκη και τη Ρόδο.

Οι αντιρρήσεις

Πέραν, ωστόσο, από την καινοφανή πρακτική, ο κ. Κασσελάκης αναμένεται να επιστρέψει στην Αθήνα το βράδυ της Κυριακής, 7 Ιανουαρίου, ενώ το αμέσως επόμενο Σαββατοκύριακο 14-15 Ιανουαρίου θα συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος. Σε αυτήν την προοπτική, η πρόσκληση στις Σπέτσες αφαιρεί από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ένα ακόμη τριήμερο περιοδειών στις εκλογικές τους περιφέρειες, σε μια περίοδο έντονης κοινωνικής δραστηριότητας, λόγω της αλλαγής της χρονιάς. Παράλληλα, η εικόνα «συνωστισμού» των 36 βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο νησί περιγράφεται από «παράταιρη έως αστόχαστη» από αρκετά στελέχη, σε μια περίοδο έντονης οικονομικής και κοινωνικής ανασφάλειας, όπως τονίζουν.

Κυρίως, όμως, η εμπλοκή των βουλευτών του κόμματος στη «χάραξη της πολιτικής γραμμής σε κάθε νομοσχέδιο», όπως υπογράμμισε με ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα ο κ. Κασσελάκης, έχει προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων στα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής και της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, κάποια εκ των οποίων θα καλέσουν, κατά πληροφορίες, τους Γραμματείς του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ να δώσουν άμεσα εξηγήσεις για την «αλλοίωση της λειτουργίας του κόμματος μέσω της διολίσθησης».

Στον μαζικό εκνευρισμό των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, βασικό στοιχείο συνιστά και η «νέα φιλοσοφία διοίκησης», η οποία προσιδιάζει σε «πρακτικές πολυεθνικής», όπως παρατηρούσαν χθες κορυφαία στελέχη, σχολιάζοντας με νόημα πως «τα πολιτικά κόμματα λειτουργούν με διαρκή διαπραγμάτευση και συνθέσεις και όχι υπό την μορφή εισηγμένης εταιρίας». Η «εταιρική κουλτούρα» του κ. Κασσελάκη πυροδότησε, άλλωστε, χθες και πολλές συζητήσεις για την ανταπόκριση τελικά των βουλευτών στο κάλεσμα, με ορισμένους να θέτουν χθες θέμα σύνταξης επιστολής αντιρρήσεων προς την ηγεσία και άλλους να προσανατολίζονται στην ηχηρή απουσία.

Μάχη στην Κεντρική Επιτροπή

«Δεν είμαστε μαθητές Γυμνασίου, για να προετοιμάζουμε τις εργασίες μας σε power point» παρατηρούσε έτερο κορυφαίο στέλεχος χθες στο protothema.gr, όταν τα περισσότερα πρωτοκλασάτα στελέχη αναμένουν την επόμενη συνεδρίαση των κομματικών οργάνων, για να καταθέσουν ανοιχτά τη δυσαρέσκειά τους αναφορικά με τα τεκταινόμενα των τελευταίων ημερών. Σε αυτό το πλαίσιο, «θερμή» αναμένεται η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής στις 14-15 Ιανουαρίου, όπου εικάζεται πως ορισμένα στελέχη προσανατολίζονται στο να ζητήσουν πέρα από διευκρινήσεις από την ηγεσία, να στηθούν επί τόπου κάλπες, προκειμένου να εγκριθούν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και επιλογές της.

Σε κάθε περίπτωση, η πρόσκληση στις Σπέτσες επιτάχυνε τις εσωκομματικές εξελίξεις, καθώς αρκετά στελέχη μιλούν τις τελευταίες ώρες για την ανάγκη «ανάληψης πολιτικών πρωτοβουλιών» με φόντο το Συνέδριο, εκτιμώντας ότι η επιδείνωση της εικόνας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ εξελίσσεται ραγδαία, με ρυθμούς που υπερβαίνουν πλέον τον χρονικό ορίζοντα των Ευρωεκλογών.

Η έδρα του Τσίπρα

Με αυτά τα δεδομένα, η χθεσινή διαρροή που συσχέτισε την επιλογή των Σπετσών ως τόπου συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ με την πρόθεση του Στέφανου Κασσελάκη να κατέλθει υποψήφιος στην Α΄ Πειραιά στις επόμενες εθνικές εκλογές ερμηνεύθηκε από σειρά στελεχών ως νέα έκφραση «αποτσιπροποίησης» του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, αν όχι ως «επιθετική ενέργεια» προς τον προκάτοχο του κ. Κασσελάκη. Ιδίως, όταν οι επόμενες εθνικές εκλογές θα προκύψουν σε τρία χρόνια, ενώ η θητεία του Στέφανου Κασσελάκη στην Προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ μετρά κάτι περισσότερο από τρεις μήνες.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ